Siyaset Bakanlığı tartışma konusu oldu

Bakanlığı tartışma konusu oldu

19.09.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş’in MHP’den istifa edip Ak Parti’den milletvekili adayı olmasıyla birlikte “Seçim Hükümeti’ndeki bakanlığı düşer mi düşmez mi?” tartışması yaşandı. MHP kanadından “bakanlığı düşer” çıkışı gelirken, Türkeş, “Hayır düşmez. Seçim sathında bu tartışma anlamsız” dedi.

Bakanlığı tartışma konusu oldu


Türkeş’in istifasıyla Türkiye’nin ilk kez yaşadığı Seçim Hükümeti deneyiminde yine bir ilk yaşandı. Parti kontenjanları düşünülerek oluşturulan Seçim Hükümeti’nde bir bakan partisinden istifa ederse bakanlığının da düşüp düşmediği ilk kez karşılaşılan tartışma konusu oldu.
Vural: Düşer
Türkeş’i daha önce partiden ihraç eden MHP kanadında Türkeş’in bakanlığının da düştüğü iddia edilirken, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, “İstifasıyla bakanlığı da düşer. Anayasa zemininde yerine yeni atama yapılmalı, bakanlığı sona ermiştir” diye konuştu.
Bazı hukukçular da Seçim Hükümeti’ndeki bir bakanın partisinden istifasının hükümeti etkilemeyeceğini belirtirken, yapılan teklifin partilere değil kişilere yapıldığını anımsattı. Hukukçular Anayasa’ya göre onaylanarak çalışmalarına başlayan Seçim Hükümeti’nin 1 Kasım seçimi sonrasında kurulacak olan yeni hükümete kadar görevini sürdüreceğini kaydetti.
Türkeş: Düşmez
Türkeş ise istifasıyla birlikte bakanlığının düştüğü iddialarının hukuki bir dayanağının bulunmadığını öne sürdü. Türkeş, “Hayır, bakanlığım düşmez. Seçim sathında böyle bir tartışma anlamsız. Seçim Hükümeti kurulmuş, onaylanmış ve görevini yürütüyor. Böyle bir iddia mesnetsiz” diye konşutu.
Türk: Neden değildir
Anayasa profesörü ve eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, geçici hükümette MHP kontenjanından Başbakan Yardıcısı görevindeyken partisinden ihraç edildikten sonra istifa ederek Ak Parti Ankara 2. bölge 2. sıradan milletvekili adayı olan Türkeş’in hukuki durumuyla ilgili şunları söyledi: “Bu bakanlığın sona ermesi konusunda bir neden değil. Anayasa’da bakanlar, çekilme veya gensoru görüşmesi sırasında verilecek güvensizlik oyu ile düşürülürler. Salt çoğunlukla. Bunun dışında bir düşme söz konusu değildir. Dolayısıyla Türkeş, bu görevini sürdürür. Yeni hükümet kuruluncaya kadar. Bu bir düşme sebebi değildir. Siyasi etik bakımından eleştirilebilir. Hukuki bakımdan düşmesini gerektiren bir durum yok. Anayasa koyucunun da hesaplamadığı bir olasılık.”