Siyaset ‘Bakanlıkla çalışmaya pazartesi başlıyoruz’

‘Bakanlıkla çalışmaya pazartesi başlıyoruz’

05.01.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Feyzioğlu, Başbakan’ın yaklaşımı hakkında şunları söyledi: Bizim izlenimimize göre son derece sıcak ve olumlu olduğu. Adalet Bakanı’na TBB ile istişare edilmesi bu konuda birlikte çalışılmasını istediğini ifade etti. Bakanlık ile ortak çalışmaya pazartesiden itibaren başlayacağız

‘Bakanlıkla çalışmaya pazartesi başlıyoruz’

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu’nu kabul etti. Başbakanlık Dolmabahçe Ofis’te basına kapalı gerçekleşen kabul yaklaşık 1,5 saat sürdü. TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, görüşme sonrasında Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın da toplantıya katıldığını belirtti. Feyzioğlu, 5 Temmuz 2012 tarihinde Özel Görevli Mahkemelerin (ÖGM) Meclis’in çıkardığı bir kanunla kaldırıldığını anımsattı.
Feyzioğlu, kaldırılan mahkemelerin aynı kanuna eklenen geçici bir 2. maddeye dayanılarak ellerindeki işler bitip kesinleşene kadar yargılamaya devam etmeleri hükmü getirildiğini hatırlatarak, “Bir ilacın sağlığa zararlı olduğunu tespit ediyorsunuz üretimini yasaklıyorsunuz ama eczanelerdeki stoklar tükenene kadar satılmasına izin veriyorsunuz, yani ‘öldürmeye devam etsin’ diyorsunuz. TBMM, 5 Temmuz 2012’de ÖGM’nin demokrasilerde yeri olmadığı, anti demokratik olduğu, adil yargılanma hakkının evrensel ölçütlerine aykırı olduğu gerekçesiyle kaldırdı” dedi.

Kanun değişikliği
Başbakana Geçici 2. Maddenin kaldırılmasına ilişkin öneriyi anlattıklarını ve Erdoğan’ın da önerile son derece olumlu yaklaştığı kanaatini edindiğini anlatan Feyzioğlu, sözlerine şöyle devam etti:
“Aslında özel görevli mahkemelerden alınıp genel mahkemeler gönderilmesi gereken davalar bu Geçici 2. madde garabeti nedeniyle görülmeye devam ettiğine göre buna da bir çözüm getirmek lazım. ÖGM’ce verilmiş olan ve henüz Yargıtay aşamasında bulunan mahkumiyet hükümlerini artık meşruiyetleri sorgulandığı için bu hükümlerin Yargıtay’ın takdirine yer bırakmayacak şekilde görev yerinden bozulmasını emreden bir kanun değişikliği. Geçici 2. Maddenin kaldırılarak ÖGM’lerin yargılamalarına son vermeleri. ÖGM’lerin vermiş oldukları ve henüz Yargıtay aşamasında bulunan davalarda sırf bu nedenle görev yerinden bozma emreden bir kanuni düzenleme. Buna bağlı olarak kamuoyunu ilgilendiren davalardan Ergenekon davasında Yargıtay’ın derhal hiçbir takdir yetkisi kullanmaksızın görev yerinden bozma kararı vermek zorunda kalması.
Yine özel görevli mahkemelerce verilmiş, fakat Yargıtay aşamasından geçip kesinleşmiş olan işlerde ise Balyoz Planı Davası gibi davalarda da yine bir maddelik bir eklemeyle sadece yeniden yargılama zorunluluğu. Artık iş genel mahkemelerde veya ilgili mahkemesinde yeniden görülecektir. Adil yargılanma hakkının evrensel ölçütlerine göre çözümlenebilecektir.”
TBB’nin önerisinin bir af veya denetimli serbestlik içermediğinin altını çizen Feyzioğlu, af konusunun kamuoyunda sıkıntı yaratacağını vurguladı. “Biz suçsuzuz” diye haykıran insanların var olduğunu ifade eden Feyzioğlu, sap ile samanın, doğruyla yanlışın, haklıyla haksızın birbirinden ayrılması gerektiğini kaydetti.

‘Sıcak ve olumlu’
Gazetecilerin öneriye Başbakan’ın yaklaşımının sorulması üzerine Feyzioğlu şu yanıtı verdi:
“Bizim izlenimimize göre son derece sıcak ve olumlu olduğu. Adalet Bakanı’na TBB ile istişare edilmesi bu konuda birlikte çalışılmasını istediğini ifade etti. Bizde hukukun üstünlüğünün sağlanması noktasında ilkeli duruşumuzu kararlı bir şekilde koruduğumuz için Türkiye Cumhuriyeti Başbakanın bu talebine ‘evet’ dedik Adalet Bakanı ve Adalet Bakanlığı ile bu konuda yakın çalışma içerisinde olacağız. Öyle umut ediyorum ki Başbakan Japonya’dan döndüğünde çok somut bir önerimiz ortaya çıkacaktır. TBB önerisini somut bir şekilde ortaya koymuştu zaten. Bakanlık ile ortak çalışmaya pazartesiden itibaren başlayacağız.” dedi.
Feyzioğlu, görüşmede yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun gündeme gelmediğini ifade etti. Feyzioğlu sözlerine şöyle devam etti:
“Elimizde cayır cayır yanan mesele TSK’ya kumpas kurulduğu iddialarıyla artık vatandaşın yargıya güvenini yerle bir olduğu noktada özel görevli mahkemelerin neden olduğu ağır hasarı gidermektir. TBB’nin yolsuzluk duruşu açıktır. Bu yolsuzluk soruşturmasının gittiği yer neresiyse, nasıl yapılması gerekiyorsa hukuka uygun şekilde yapılmasıdır. Yargının bir siyasi hesaplaşma arenasına asla dönüştürülmemesidir.”

Haberin Devamı

‘Kumpas konuşulmadı’
“Orduya kumpas kuruluğu” iddialarının görüşmede gündeme gelip gelmediğine yönelik sorulara “Bu konuya girmedik” yanıtını veren Feyzioğlu, TBB’nin yasa değişikliği önerisinden terör örgütü PKK elebaşı Abdullah Öcalan’ın yararlanıp yararlanamayacağına ilişkin soruya ise şu cevabı verdi: “O bir başka konudur, başka zamanda verilmiştir. Burada milat 5 Temmuz 2012’dir bize göre. Türkiye’de hiçbir zaman DGM, ÖGM olmamaydı.”

Yazarlar