Siyaset Baraj altı partilerden seçim kanununa tepki

Baraj altı partilerden seçim kanununa tepki

16.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

AK Parti ve MHP'nin, Milletvekili Seçimi Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik öngören yasa teklifine, 2018 seçimlerinde baraj altı oy almış partiler tepki gösterdi.

Baraj altı partilerden seçim kanununa tepki

 

ÖNDER YILMAZ Ankara - Milliyet'e konuşan Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, "AKP ve MHP ittifakının gündemlerine seçim sitemini, Siyasi Partiler Kanunu alması, ülkenin daha demokratikleşme, daha sağlıklı bir siyasal düzen ve daha adil bir seçim sistemi oluşturmak maksadını taşımıyor... Milli iradenin sağlıklı şekilde TBMM'ye yansımaması bugünkü problemlerin en temel sebebi. Ancak teklif, bu sistemi düzeltme amacını taşımıyor" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Teklifin, oy potansiyeli küçük olan partilerin milletvekili çıkaramaması ve aldıkları oyların da ittifaka yaramamasına yönelik olduğu ifade edilen maddesi için "şark kurnazlığı" diyen Uysal, "Bu bir korku düzenlemesidir. Bu tür şark kurnazlıkları milletin iradesini aşamayacak. İktidar bir önceki seçimin verilerini dikkate alıyor. Ama Türkiye'de iklim değişti, bu tür girişimler nafile çabadır. Hesapları işlemeyecek. Kendi lehlerine işleyecek sistem kurmaya çalışıyorlar ama cin şişeden çıktı artık" dedi.

"Güçlü bilinç var"

Saadet Partisi (SP) Genel İdare Kurulu Üyesi ve Parti Sözcüsü Birol Aydın da, teklifi "seçimlerin sonucunu şimdiden belirlemeye dönük bir hamle" olarak nitelendirdi. Düzenlemelerin iktidara, Cumhur İttifakı'na yarayacakmış gibi gözükmesine rağmen, girişimlerinin ellerinde kalacağını savunan Aydın, şunları kaydetti: "İktidar bu aşamadan sonra ne tür değişiklikler yaparsa yapsın milletin iradesini aşamayacak. Çünkü artık güçlü bir bilinç var. İktidar seçimde kendi lehine avantaj sağlayacak bir düzenleme yapmak isterken, ülkeyi bir bakıma kutuplaşmaya itiyor. Zaten toplamda gerilim, kutuplaşma ve kamplaşma var ama bu tür adaletsiz girişimlerle bunu daha da perçinliyor. Seçime yaklaşırken iktidarın seçim kanunlarında bu kadar adaletsiz değişime gitmesi kendi ayağına çelme atmak, kurşun sıkmak demektir" ifadelerini kullandı.