Siyaset Başbakan Erdoğan’dan Cumhuriyet’e Osmanlı hedefi

Başbakan Erdoğan’dan Cumhuriyet’e Osmanlı hedefi

19.09.2009 - 00:35 | Son Güncellenme:

Başbakan Erdoğan, önceki akşam genel yayın yönetmenlerine verdiği iftarda, “Osmanlı ayaklarını yere zaten sağlam basmıştı. Şimdi bizim Türkiye Cumhuriyetimizi o noktaya getirmemiz lazım” dedi

Başbakan Erdoğan’dan Cumhuriyet’e Osmanlı hedefi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, önceki akşam gazete ve TV kanallarının genel yayın yönetmenlerine verdiği iftar yemeğinden sonra yaptığı açıklamalar sırasında Türkiye Cumhuriyeti’ne Osmanlı’nın güçlü, ayakları yere basan dönemlerini hedef gösterdi.
Erdoğan şu mesajları verdi:

BASINA “HATALARIMIZ İÇİN BİZİ UYARIN” MESAJI
Ben ‘terörü sıfırlarız’, böyle bir iddianın içinde olmadım. ‘Terörü sıfırladık’ diyen de dünyada yok. İrlanda çözdü mü, İspanya çözdü mü? Ama burası Türkiye, 780 bin kilometrekare. Nerede, nasıl, ne zaman, neyin çıkacağı belli olmaz. Ama biz tedbirlerimizi alacağız, bu işi minimize edeceğiz. Elbirliğiyle bunu yapmamız lazım. Bunu sadece bizden beklerseniz haksızlık olur. Hep beraber yapacağız. Nerede nasıl davranmamız gerektiği konusunda da bize yardımcı olacaksınız. Hatalarımız olduğunda bu konuda da bizi uyaracaksınız.

ENERJİMİZİ İÇERİDE TÜKETİYORUZ
Yapacağımız çalışmalarla birlikte öyle bir neticeye varalım ki, ülkemizi o özlediğimiz yerlere süratle taşıyalım. Biz enerjimizi içeride ciddi manada tüketiyoruz. Çok güçlü bir ülkeyiz. Bunu özellikle vurgulamak istiyorum ve biz sıçrama yapmalıyız. Türkiye, kendine güvenmelidir ve Türkiye şu anda güveniyor.

ABD İLE TİCARETİMİZ 13, AMA RUSYA İLE 40 MİLYAR DOLAR
Bizim şimdi Rusya’yla münasebetlerimiz gayet iyi, daha da iyi olacak. Çünkü şurada bizim kapı komşumuz. Niye kötü olalım ve ciddi anlamda bizim işadamlarımızın orada yatırımları var. Şu anda bizim Amerika ile olan dış ticaret hacmimize baktığınız zaman 12-13 milyar dolar.
Ama buraya bakıyorsun, 40 milyar dolar ve stratejik bir konuma geldi. Şimdi onlarla da yüksek düzeyli stratejik işbirliği anlaşmasını imzaladık. Bunların hepsi Türkiye’nin bölgede güçlenmesine imkân tanıyan adımlar ki Rusya Türkiye arasındaki bu ticaret hacmi kesinlikle 40’ta kalmayacak, çok büyük rakamlara ulaşacak.
Biz dolayısıyla bu ülkelerle olan münasebetlerimizi asla hiçbir yani çekinceye girmeden yürütüyoruz, yürüteceğiz ve her ülkeyle görüşeceğiz.

CUMHURİYETİ OSMANLI’NIN GÜÇLÜ NOKTASINA GETİRME HEDEFİ
Bizim şu anda üniter yapımızı çok güçlü kılmamız lazım. Eğer üniter yapımızda bir zafiyet başlarsa o cesur adımları atmanız da mümkün olmaz. Şu anda bir defa üniter yapımız üzerinde çizik atmak isteyenler var. Buna bir defa fırsat vermememiz gerekir. Burada ayakları yere sağlam basmamız lazım. Ama şimdi şöyle bir Osmanlı’ya baktığımız zaman, Osmanlı bu noktada çok rahattı. Çünkü ayakları yere zaten sağlam basmıştı. Ondan sonra pergelin bir ucu her tarafa rahatlıkla dönebiliyordu. Bu noktadaydı. Şimdi bizim Türkiye Cumhuriyetimizi o noktaya getirmemiz lazım.
Erdoğan, bir soru üzerine bu sözleri sarf ederken “Osmanlı’nın güçlü dönemlerini kastettiğini” belirtti.

VATANDAŞIM ARTIK ONURLU BİR ŞEKİLDE “BEN” DİYECEK
Erdoğan, “Osmanlı’yı referans gösterip ‘Cumhuriyet’i o noktaya getirmemiz lazım’ dediniz. Buna biraz açıklık getirir misiniz? Tam olarak ne demek istediniz?” sorusu üzerine şunları söyledi: “Bu kıyaslamayla benim ortaya koyduğum şey çok açık, net. Dünyada şimdi güçlü ülke dediğimiz zaman bütün sosyal ve ekonomik yapısıyla, uluslararası diplomasideki gücüyle bir devletten bahsediyoruz. Şu anda gündemi belirleyen bir Türkiye var. Ekonomide de hemen bizim GSYİH’nin 1 trilyon doların üzerine çıktığı bir Türkiye ve 2023 hedefimizi ifade ettim. O da dünyada ilk 10 içerisine girmiş bir Türkiye. Şu anda 17. sıradayız. Geldiğimizde 26. sıradaydık. Şimdi 17.’yiz. Ama ilk 10’un içerisine girdiğimiz gün işte o ayak yere çok daha sağlam basacak. Bunlar bizim için çok büyük önem arz ediyor ve bizim ülkemizin içerisinde de tabii benim vatandaşım tek tek artık onurlu bir şekilde ‘ben’ diyecek. Buraya gelmemiz lazım. Bizim kastettiğimiz budur. Başka bir şey değil.”

ÜÇ ÇOCUKTA ISRARLIYIM, FAYDASINI GÖRECEKSİNİZ
Biz nüfusu ciddi manada artan bir ülkeyiz. Yunanistan’ın düştüğü oyunların içerisine düşmüyoruz. Ben de nüfusun artmasını savunan bir başbakanım.
Üç çocukta ısrarlıyım. Yani bunun çok faydasının olduğunu, Allah uzun ömür versin, göreceksiniz ileride. Çünkü ekonomide bir numara, insandır. İnsan varsa her şey var. Eğer tüketim ekonomisi diyorsan insan var. Üretim ekonomisi diyorsan insan var. Verim ekonomisi diyorsan insan var.
Yani insanın olmadığı yerde emek olmaz, üretim olmaz, istihdam olmaz. Bunlar ekonominin olmazsa olmazları.

ERMENİSTAN’DA YAŞAM SIKINTISI CİDDİ BOYUTLARDA
Ermenistan’ın şu anda bizden somut talebi sadece kapı. Başka bir talepleri yok ama Rusya’nın ama mesela sıkıntısı var. Son zamanlarda 300 bin Ermeni, Rusya tarafına geçmiş. Zaten daha önce orada ciddi sayıda Ermeni var. Yani Ermenistan’ın kendi içinde özellikle yaşam sıkıntısı ciddi boyutlarda.

Haberin Devamı

Erdoğan 10 dakika berberi bekledi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dün Kısıklı’daki evinden çıktıktan sonra mahallesindeki First Class adlı berberde sakal tıraşı oldu. 10 dakika kadar berber Özgür Usta’yı bekleyen Erdoğan, tıraş olduktan sonra Beşiktaş’taki çalışma ofisine geçti.
Başbakan’ın ikinci kez kendisine geldiğini söyleyen Özgür Usta, “Birkaç gün önce teravihe geldiğinde uğramıştı. Tıraş sırasında memleket konularında sohbet ettik. Kendisi bahşiş bıraktı” diye konuştu. Cuma namazını Yıldız’daki Hamidiye Camii’nde kılan Erdoğan, ardından Sütlüce’deki Ak Parti İstanbul İl Başkanlığı’nda genişletilmiş il başkanları toplantısına katıldı.
ASIM GÜNEŞ İstanbul DHA

İFTARDAN NOTLAR...

Erdoğan, Birand ve Özkök’e takıldı

Başbakan Erdoğan’ın önceki akşam gazete ve TV kanallarının genel yayın yönetmenlerine verdiği iftar yemeğinde siyasi konular dışında en çok konuşulan konu futbol ve basketboldu.
Erdoğan’ın iftarı Galatasaray ve Fenerbahçe’nin Avrupa ligi maçlarıyla aynı akşama denk gelince, salonda dikkatler aynı zamanda bu karşılaşmalara çevrilmişti. Nitekim Galatasaray’ın attığı gollere ilişkin bilgiler anında içeriye de ulaştı. Başbakan, bir ara sıkı bir GS’li olan Kanal D Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Ali Birand’a “Kaç kaç, keyfiniz yerinde...” diye takıldı.
Başbakan ayrıca Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök’ün Beşiktaş maçıyla ilgili yazısına atıf yaparak, “Ertuğrul Bey gidiyordu Fenerbahçe maçına ama vazgeçti galiba. Beşiktaş maçına gitmiş. Bugünkü yazısında öyle buyuruyor. Öyle miydi Ertuğrul Bey? Fener maçına gitmiyorsunuz, Beşiktaş maçına gidiyorsunuz” diye takıldı. Özkök, “Yok gidiyorum ama bir de Saracoğlu’na giden Beşiktaşlı gazeteciler var” diye karşılık verdi.
Erdoğan, ayrıca Basketbol milli maçı yarı finale çıkarsa maçı izlemeye gidebileceğini belirterek, “Turgay’a (Federasyon Başkanı Turgay Demirel) söyledim, ‘Sürpriz yapabilirim’ dedim. Hidayet’e de söyledim ama final biraz zor. Ama olabilir. Niye olmasın. Arkadaşlarımızın başarısı Türkiye’nin isminin Avrupa’da, dünyada duyulması noktasında gerçekten önemli, bizim için adeta bir lobi faaliyeti” dedi. Bu arada TV-8’in Genel Müdürü Abiş Hobigoğlu’nun soru yöneltirken aile soyağacı ile verdiği bilgiler de Başbakan’ın ilginç bir esprisine yol açtı. TV-8 gibi MNG Holding’e ait olan WOW otelinin genel müdürü de olan Hobigoğlu, ailesinin kökeninde hem Kürt, hem Laz, hem Gürcü damar olduğunu anlatınca, Erdoğan, “Sende de ne ararsan var” dedi.
Beşiktaş’taki Başbakanlık ofisine gelen gazetecilerin hepsi arabalarını dışarıda park edip içeri girerken, bunun tek istisnası TV 24 Genel Yayın Yönetmeni ve Radikal yazarı Akif Beki oldu. Beki, Başbakanlık ofisinden içeri makam arabasıyla girdi.
Kimler katıldı?
Erdoğan’ın Beşiktaş’taki Başbakanlık ofisinde verdiği yemeğe Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Yıldız davet edilmedi. Ayrıca SP’nin resmi yayın organı Milli Gazete ile milliyetçi çizgideki Orta Doğu ve Yeniçağ gazetelerinden de herhangi bir temsilci iftarda bulunmadı.
Yemeğe şu kuruluşların genel yayın yönetmenleri davet edildi:
GAZETELER: Sabah, Referans, Taraf, Akşam, Vakit, Star, Dünya, Takvim, Milliyet, Zaman, Vatan, Yeni Şafak, Yeni Asır, Radikal, Bugün, Habertürk, Türkiye, Posta...
TV KANALLARI: CNBC, Sky Türk, FOX, Flash, Kanal D, TGRT, Star, Ülke, 6 News, TRT, Show, TV Net, Kanal Türk, Samanyolu, TV8, Kanal1, Kanal 7, Habertürk, Kanal 24, NTV, ATV.
Erdoğan’ın gazetecilerle buluşması, saat 22.00’ye yaklaşırken sona erdi. Erdoğan, gazetecilere veda ettikten sonra Fenerbahçe-Twente maçını izlemek üzere yola koyuldu.