Siyaset Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: Analizler 2 günde nasıl değişti?

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: Analizler 2 günde nasıl değişti?

26.09.2016 - 13:09 | Son Güncellenme:

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, "21 Eylül günü Moody's analistlerinin yaptığı analiz iki günde nasıl başka bir yere evrildi. Bunu anlamakta güçlük çekiyoruz" dedi. İkinci darbe girişimi iddialarıyla ilgili de konuşan Kurtulmuş, "Bu yönde rapor yok. Ama darbeciler uyumaz. O nedenle uyanık olmamız gerekir" diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: Analizler 2 günde nasıl değişti

Bakanlar Kurulu, Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında Çankaya Köşkü'nde toplandı.Toplantıda, terörle mücadele kapsamında sürdürülen operasyonlar başta olmak üzere FETÖ ile mücadele ve Fırat Kalkanı operasyonu ele alındı. Toplantı sonrası Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş açıklama yapıyor. Kış yaklaşırken doğalgaz fiyatında indirim yapılacak mı? sorusana Kurtulmuş, "İndirim konusunda görüşmeler sürüyor. Böyle bir çalışma olduğunda Enerji Bakanımız açıklar" dedi. Moody's'in kararının Cumhurbaşkanımızın ABD ziyareti sonrasında olmasını manidar olarak yorumlayan Kurtulmuş, Kararının 15 Temmuz'un artçı bir depremi olduğunu dile getirdi.

Haberin Devamı

İkinci darbe girişimi iddialarıyla ilgili de konuşan Kurtulmuş, "Bu yönde bir rapor yok. Bu tür raporlarla halkı endişeye sürüklemenin de alemi yok. Ama 15 Temmuz darbe teşebbüsüne kalkanlar aman ne güzel yenildik, diyerek kenara çekilecek değiller" ifadesini kullandı.

Kurtulmuş'un açıklamalarının satır başları şöyle:

AB İLE YENİ FASILLARIN AÇILMASINI İSTİYORUZ
Türkiye, mülteci meselesi, vize serbestisi ve geri kabul anlaşmasını yakından takip etmekte, bu konuların birbirinden ayrılmaz nitelikte olduğunu kabul etmektedir. Türkiye- AB ilişkisinde birini ele alıp diğerlerini geri plana atılmasını kabul etmemektedir. Türkiye yeni fasıllar açılmasında hiçbir tereddütü yoktur. Türkiye'nin hiçbir şekilde geri çekileceği durum yoktur.

Haberin Devamı

BALKANLAR'DAKİ SİYASİ SİTRES

Türkiye'nin bölgesi yoğun bir siyasi türbilans içindeyken, Balkanların yeniden yapılanması sürecinden başlayarak, Balkan coğrafyasında yeni siyasi stresin ortaya çıktığını görüyoruz. Liderlerin bu stresi azaltacak çabalar içinde olmasını istiyoruz. En karmaşık yapıdan olan ülke Bosna Hersek'tir. Böyle bir ortamda bizim Türkiye olarak üzerinde en çok durduğumuz konu Bosna Herkes'in bağımsızlığı ve toprak bütünlüğünün sağlanmasıdır. Bosna Herkes'te herhangi bir etnik günün ortaya konulması, etnik ayrışmayı hızlandıracaktır. Hem AB'nin, hem ABD'nin bu etnik ayrışmayı çağrıştıracak başvuruya karşı olduğunu izliyoruz. Bosna Hersek'in AB üyeliği sürecini desteklediğimizi de ifade ediyoruz.

CEZA MUHAKEMELERİ KANUNU'NDA DEĞİŞİKLİK OLACAK
Adalet Bakanımız, bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin sunum yapmıştır. Bu konu önümüzdeki hafta imzaya açılacak. Ceza Muhakemeleri Kanunu'yla ilgili önemli değişiklikler olacak. Bu değişiklikler reform niteliğinde olacak.

SERT MOODY'S TEPKİSİ: ANLAMAKTA ZORLANIYORUZ

Moody's'in yaptığı değerlendirme tamamıyla siyasi bir değerlendirmedir. Bunun metnine baktığımızda siyasi içerikli analizler yer almaktadır. 21 Eylül günü Moody's analistlerinin yaptığı analiz iki günde nasıl başka bir yere evrildi. Bunu anlamakta güçlük çekiyoruz. Sanki iki gün sonra böyle bir analiz yokmuş gibi Türkiye'nin durumunu durağana çevirdi, notunu düşürdü. Türkiye ekonomisi gelişmelerini gün gün takip ediyoruz. Darbe girişiminden sonra olumsuz bazı durumlar ortaya çıktı. Bunun pik yaptığı en üst seviye 18 Temmuz günüdür. 26 Eylül gününü kıyaslarsanız, döviz ABD kuru bakımından yüzde 0,94 azalmıştır, Borsa İstanbul da yüzde 18,3 azalmıştır. Çok ciddi tehlikeler mevcuttu. Türkiye ekonomisinin iyi yönetilmesi, makro değerlerin iyi olması, vatandaşların döviz bozdurup onu Türk parasına çevirmesiyle ortaya çıkan tablo olumsuz imajın ortadan kalmasına neden oldu. 18 Temmuz ile 26 Eylül arasındaki göstergeler durağan bir şekilde devam etmektedir. Türkiye ekonomisinin kırılganlıklarıyla ilgili bir takım lafları esas almanın doğru bir yaklaşım olmadığını ifade etmek gerekir

Haberin Devamı

"CUMHURBAŞKANI'MIZIN DIŞ YATIRIMCILARLA GEÇEN OLUMLU TOPLANTISININ ARDINDAN AÇIKLANMASI MANİDAR"

Darbe büyük bir kırılganlık ortaya çıkarma potansiyeline sahipti. Türkiye ekonomisinin iyi yönetilmesiyle ortadan kalmıştır. Türkiye'deki bu hain, bu aşağılık darbe teşebbüsünün etkilerini nasıl ortadan kaldırıyorsak, Türkiye ekonomisi ile ilgili olarak darbeyi planlayan üst aklın, Türkiye ekonomisi kötüye gidiyor algısı oluşturmak için her şeyi yapacağını biliyoruz. Böyle bir açıklamanın, Sayın Cumhurbaşkanı'mızın ABD ziyaretinde, dış yatırımcılarla geçen olumlu toplantısının ardından açıklanması manidardır. Türkiye üretime devam ediyor, reel ekonomiyi güçlendirmeye devam ediyor. Türkiye ciddi bir atakla yatırımcıları davete devam ediyor. Bu olumsuz hava da, algı operasyonu da bütünüyle sona erecektir. Biz herhangi bir derecelendirme kuruluşunun Türkiye ekonomisinin notunu düşürmesini de hayatın sonu telakki etmeyiz

Haberin Devamı

FETÖ SORUŞTURMALARI

Türkiye sadece FETÖ'cülerle mücadele etmiyor. 20 Temmuz 2015'ten bu yana eşzamanlı olarak 3 terör örgütüyle mücadele ediyor. Biri PKK, diğeri DAEŞ. FETÖ tuzu biberi oldu. Türkiye terörle mücadelesini savsaklayamaz. Türkiye bütün terör örgütleriyle sonuna kadar mücadele etme durumundadır, bu milli güvenliğin gereğidir.

Haberin Devamı

FIRAT KALKANI HAREKATI

Bu operasyonun 3 temel kırmızı çizgisi var. Birincisi Türkiye kendi şehirlerini, sınırlarını terör örgütlerinden koruma mecburiyetindedir. Türkiye kendi sınırlarını korumak için bu operasyonu başlattı. İkincisi Türkiye Suriye'nin toprak bütünlüğünden yanadır. Suriye'nin parçalanmasına karşıdır. Gerekli müdahaleyi yapar. Üçüncüsü olarak Suriye'nin kuzeyinde bir PYD koridorun, Suriye'nin bölüneceği anlamına geleceğini biliyoruz, buna müdahale edileceği açıktır. ABD'lilerle konuşulan bir konu ise YPG güçlerinin Fırat'ın doğusuna çekilmesidir. Bu anlamda Türkiye ısrarla Fırat'ın doğusuna YPG güçlerinin çekilmesini hatırlatmıştır. Sonuç almaktayız. YPG güçlerinin önemli kısmı Fırat'ın doğusuna çekildiğini görüyoruz. Biz bu bölgede tamamen terörden temizlenmesi için kararlılığımızı sürdürüyoruz. Bu operasyon başarıya ulaştıkça halkın bölgeye dönmekte olduğunu görüyoruz. Bu bölgede bütün terör örgütleri temizlenir, halkları kendi şehirlerinde oturmaya devam ederler.

PYD VE YPG GÜÇLERİNİN HER İKİ OPERASYONDA DA BULUNMAMASI TÜRKİYE İÇİN ÖNEMLİ"

Rakka ve Musul operasyonlarıyla ilgili olarak da Türkiye'nin tavrı nettir, açıktır. Biz Rakka'da da Musul'da da yerel unsurların, operasyonların ana unsuru olması görüşünü savunuyoruz. Buradaki ılımlı muhalefetin unsurları Rakka ve Musul'daki operasyonların esasını teşkil etsin ve bu operasyonlar, uluslararası koalisyonun kontrolünde yapılsın. Özellikle PYD ve YPG güçlerinin her iki operasyonda da bulunmaması Türkiye için önemlidir. Türkiye bunları da koalisyon güçleriyle birlikte her toplantıda dile getiriyor. Ümit ederiz ki Rakka ve Musul'da da ılımlı muhalefet hareketleri operasyonun esasını teşkil eder.

OHAL'İN DEVAMI

OHAL'le ilgili bugün Bakanlar Kurulu'nda uzatılmasıyla ilgili herhangi bir konu gündeme gelmemiştir.

FETÖ MAĞDURLARI

Çok hassas bir süreçten geçiyoruz. Bu hassas sürece herkesin hassasiyetlerine riayet ederek, bu sürecin içinde yer alması lazım. FETÖ'nün işlediği suç, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin hatta hiç abartmadan söylüyorum, bu Anadolu ve Rumeli topraklarında bulunuş tarihimizin en ağır suçudur. Bu ağır suçla irtibatlı olan her kim varsa o da en ağır suçun ortaklarıdır. İlla uçağı kaldırıp Meclis'i bombalaması gerekmiyor. O işi 1 kişi yaptı. Ama o 1 kişinin arkasında binlerin, on binlerin olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu ağır suçu hafifletecek hiçbir söz ve teşebbüsün içerisinde olunmaması lazım. Aynı şekilde adaletli davranacağız. Kimsenin haksız yere burnunun kanamamasını sağlayacağız. Bu hassasiyet içerisinde bu soruşturmalar devam ediyor. Başbakanlık bünyesinde bir komisyon oluşturuldu. Kriterlere uygun şekilde bu insanlar görevden uzaklaştırılmışlar mı uzaklaştırılmamışlar mı, bunlar tespit edilecek. Ayrıca gerekli görülen dosyalarda detaylı çalışmalar yapılacak. Subjektif birtakım değerlendirmeler yapılmışsa bunlarla ilgili de çalışmalar yapılacak. Varsa bir haksızlık ortadan kaldırılmaya çalışılacak

İMZASIZ İHBARLAR HAKKINDA GENELGE

Sadece imzasız ihbarlar değil, asılsız ihbarların da büyük bir suç olduğunu herkesin bilmesi lazım. Öyle oturduğu yerde herhangi bir şekilde husumeti var, bir mektup yazayım da şunu şikayet edeyim; demenin de bir bedeli olduğunu herkes bilmelidir. Asla bu Anadolu-Rumeli topraklarının en ağır suçunun içinde olan, kenarında olan, ona dahli olan kimseyi affetmeden ama kimseye de haksızlık yapmadan yolumuza devam edeceğiz.

MOODY'S'İN KARARI 15 TEMMUZ'UN ARTÇI DEPREMİDİR

Çok büyük, Türkiye ekonomisini gerçekten tedirgin edecek bir çıkışın şimdiye kadar olmadığını biliyoruz. Rakamlar son derece düşük. İhtimalden bahsediliyor. Ben o ihtimali görmüyorum açıkçası. Bir taraftan böyle bir siyasi açıklama yapılmış olmakla birlikte Türkiye'nin gerçekten risk analizlerini yapanların da Türkiye'nin risklerini az olduklarını gördüklerini müşahede ediyoruz. Ben çok büyük bir çıkış olmayacağı kanaatindeyim. Ben Moody's'in bu açıklamasını ben 15 Temmuz'un artçı depremlerinden biri olarak görüyorum. Ama Türkiye bunu ciddi şekilde aşacaktır

TANK VE UÇAKLARIN TAŞINMASI

Bu birliklerin oradan çıkmasının ortaya koyacağı bütün durum analiz edilmiştir. Bu kararlar alınıyor. Hiçbir şekilde güvenlik riski oluşturmayacaktır. Askeri alanların tamamı kamusal ihtiyaçların karşılanması için kullanılacaktır. Bunların hepsinin kararı verilecek. Normal bir süreçtir. Ortaya çıkan durum Türkiye'yi, güvenlik bakımından Ankara'yı etkilemeyecektir Bu askeri alanların tamamı kamusal ihtiyaçların karşılanması için kullanılacaktır. Bunların kararı verilecek. Normal bir süreçtir.

DOĞALGAZDA İNDİRİM OLACAK MI

Serbest piyasa şartlarında, dövizdeki dalgalanma şartları... Ümit ederiz, indirim konusunda görüşmeler sürüyor. Böyle bir çalışma olduğunda Enerji Bakanımız açıklar.

ANITKABİR'DE OYUN PARKI TARTIŞMASI

Türkiye'nin bu kadar önemli meseleleri arasında, bu kadar tali konuların tartışılmasının zaman kaybı olacağı kanaatindeyim. Görülen lüzum üzerine, TSK çocuk parkını kaldırmıştır. Bu kadar basit ve tali bir meseledir. Siyasi polemikleri doğru bulmuyorum. 15 Temmuz ve 7 Ağustos ruhunu korumak için her türlü gayreti ortaya koymamız gerek. Ortak değerlerimize sahip çıkacağız. Ortak değerleri koruyup, kollayacağız. Bunları siyasi tartışma konusuymuş gibi gündeme getirmeyi doğru bulmuyorum.

İKİNCİ DARBE GİRİŞİMİ İDDİASI

Bu yönde bir rapor yok. Bu tür raporlarla halkı endişeye sürüklemenin de alemi yok. Ülkeyi yönetenler olarak şunun farkındayız. 15 Temmuz darbe teşebbüsüne kalkanlar aman ne güzel yenildik, diyerek kenara çekilecek değiller. Bunlar ve arkalarındaki iradelerin Türkiye'nin demokrasinin önünü kesmek için yine fırsat kollayacakları, bunu yapmak için de halkın arasına çeşitli fitneler sokmaya gayret edecekleri herhalde bunları tahmin etmek için de müneccim olmaya gerek yok. Her türlü tedbiri alarak yolumuza devam ediyoruz. Olası bir şekilde bu FETÖ'cü grubu başka birtakım fitneleri nasıl ortaya çıkarabilir, bunların hepsi analiz ediliyor. Hep beraber uyanık olacağız. Uyanık olmanın birinci yolu Yenikapı ruhunu korumaya devam etmektir. Türkiye'de demokrasiyi savunmaya devam etmektir. Herhangi bir paniğe gerek yok. Bu mücadeleyi çok kararlı şekilde sürdürmeye devam ediyoruz.

VEKİLLERİN BYLOCK KULLANDIĞI İDDİASI

Bu soruşturma devam ediyor. Bu tür söylentiler üzerinden AK Partili siyasetçileri töhmet altında bırakacak söylentilerin doğru olduğunu düşünmüyorum. İddiaların doğru olması durumunda gerekli adım atılır. Bu sözlerin söylenmesini doğru bulmuyoruz.
EMEKLİLERE PROMOSYON

Herhangi bir çalışma yok. Çalışma Bakanlığımız gerekli açıklamayı yapar.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN SARRAF AÇIKLAMASI

Sayın Cumhurbaşkanımızın sözleri kamuoyuyla paylaştığı sözleridir. Bugün Bakanlar Kurulu'nda bu konu gündeme gelmemiştir. Gerekli çalışmalar Adalet Bakanlığı tarafından yürütülür.

KREDİ KARTI BORÇLARININ TAKSİTLENDİRME DETAYLARI

Bu konu hakkında çalışılıyor. İç piyasaya canlılık getireceğini görüyoruz. Üretim ekonomisinde olumlu dönüş olacağını tahmin ediyoruz.