Siyaset Başbakan Yıldırım yatırımcılarla buluştu

Başbakan Yıldırım yatırımcılarla buluştu

02.09.2016 - 16:14 | Son Güncellenme:

Başbakan Binali Yıldırım, 'Türkiye İyi Gelecek' konferansında ekonomi ve finans dünyasından çok sayıda katılımcıyla bir araya geldi. Yıldırım yaptığı konuşmada "İlk 5'te Türkiye yine yerini almış durumda. Bazıları Türkiye bir yandan terörle mücadele ediyor, Suriye'de iç savaş, Kuzey ve İran'da karışıklık var, darbe teşebbüsü var, bütün bunlara rağmen Türkiye nasıl büyümeye devam ediyor"dedi.Bankacılara seslenen Yıldırım, "15 Temmuz'u vatandaş savuşturmasaydı siz ne yapacaktınız? Paranız da işe yaramazdı, fiyakanız da işe yaramazdı. Onun için vatandaş sizin işinizi gördü, siz de vatandaşın şimdi işini görün" diye konuştu.

Başbakan Yıldırım yatırımcılarla buluştu

Türkiye İyi Gelecek' konferansında konuşan Başbakan Yıldırım, "Geçmiş 100 güne bakıyorum vallahi başımıza gelmeyen kalmamış, başımıza gelen pişmiş tavuğun başına gelmez. Hepsi bugünü mü beklemiş" dedi.

Haberin Devamı

Yıldırım'ın konuşmasından satır başları şöyle:

'Türkiye İyi Gelecek' 'Türkiye Kazandırır' başlıklarında bugün önemli bir toplantı gerçekleştiriliyor. Aslında isabetli bir başlık seçilmiş. 'Türkiye İyi Gelecek' başlığı birçok şeyi kapsıyor, panellerde de 'Türkiye Kazandırır' başlığı Türkiye'nin küresel yatırımcılar için ne kadar önemli olduğunu ifade ediyor. 'Türkiye İyi Gelecek'ten başlayalım; bu bir açık davet. Bütün küresel yatırımcılara Türkiye diyor ki biz küresel anlamda büyümenin merkezindeyiz. Dünya küçülmeye devam ediyor. Bu küçülmenin yanı sıra büyümesini sürdüren birkaç ekonomi var, onlardan biri Türkiye. İlk 5'te Türkiye yine yerini almış durumda. Bazıları Türkiye bir yandan terörle mücadele ediyor, Suriye'de iç savaş, Kuzey ve İran'da karışıklık var, darbe teşebbüsü var, bütün bunlara rağmen Türkiye nasıl büyümeye devam ediyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE NASIL BÜYÜYOR ANLAYAMAZLAR

Türkiye'nin ekonomisinin geçmişten bu yana kazandığı tecrübeleri bilmeyenler bunu anlayamaz. Yıllık 150 milyon dolar yatırımı var, bunun yüzde 80'i özel sektör marifetiyle yapılıyor. Eskiden kapalı ekonomi vardı, kamu eliyle yapılıyordu. Kamuda bütçe sorunu olur planlanan yatırımları gerçekleştiremezsiniz. Biz göreve geldiğimizde yatırımlar 15,5 yılda yapılıyordu. Başladığınız yatırım güncelliğini kaybediyordu. İhtiyaçlar işin üstü haline geliyor. 2 şeritli yol yapıyorsunuz bakıyorsunuz sizin 4 şeritli yola ihtiyacınız var.

SİYASET SUYLA, YOLLA YATIRIMLA OLUYOR

Yatırımı devletin bütçesinden kamu eliyle yapmak yerine kamu bunun organizasyonunu yapacak ve piyasaya yaptıracak.Ben bakanlığımdan örnek vereyim havacılıkta örnek geliştirdik, bütün havalimanlarımızın altyapısını yeniledik. Bunu kamudan yapmaya kalksak yapamazdık. Her şey durur maaş durmaz, memur maaşını ay başında görmezse kimyası bozulur, sağlık harcamaları, sosyal güvenlik harcamaları, faiz ödemeleri hepsini alt alta yazıyor bir bakıyor masraflar fazla, ne oldu açık. Açık var, yatırımlara kusura bakmayın para kalmadı. Ne yapacağız vatandaş yatırım bekliyor. Siyaset suyla, yolla, yatırımla oluyor.

Haberin Devamı

15 YIL SÖZÜMÜZÜ TUTARAK BUGÜNLERE GELDİK

Dünya kadar söz veriyorsunuz yapmazsanız, bir dahaki seçimde gel bakalım diyor. 15 yıl sözümüzü yapa yapa bugünlere geldik. Onun için vatandaş bize güvendi. Öyle var mı 8 seçim yapacaksın her seferinde üzerine vatandaş biraz daha koyacak. 34'le başladık, 50'yle devam ediyoruz.

BAŞIMIZA GELEN PİŞMİŞ TAVUĞUN BAŞINA GELMEZ

100 günü bugün doldurduk. Geçmiş 100 güne bakıyorum vallahi başımıza gelmeyen kalmamış, başımıza gelen pişmiş tavuğun başına gelmez. Hepsi bugünü mü beklemiş? Darbeciler bizi beklemiş, içerden dışardan şer odakları yüklendi. Ama öyle bir millet var ki hepsinin canına okudu. 15 Temmuz dünya tarihine altın harflerle geçti. Dünyanın hiçbir ülkesinde silaha, tanka, uçağa karşı bedeniyle göğsüyle siper olarak darbeyi çökerten darbecilere darbe yapan başka millet yok. Bu millet Türk milleti ne kadar övünsek azdır. Cümle alem Türk milletinin bağımsızlık istiklal aşkının ne demek olduğunu bütün dünyaya göstermiştir.

Haberin Devamı

SUÇ ÜSTÜ YAKALANANLAR OLDU

Adeta öyle bir şaşkınlık yaşamışlardır. Bir anlamda suç üstü yakalandılar. Durum anlaşılınca onlar da efendim başladılar, demokrasi, insan hakları bir takım bildiğimiz lafları tekrar etmeye başladılar. Geldiler ve gelince gözleriyle gördüler işin şakası yok. Meclis'i bombalıyor, gözünü kırpmadan masum insanları şehit ediyor. Böylesine bir olayı yaşamış olmamıza rağmen siz de içindesiniz gördünüz. Ekonomide normal dalgalanmalar dışında değişiklik olmadı.

BRÜKSEL HAVALİMANINI 10 GÜN AÇAMADILAR

Böylesine bir olayı yaşamış olmamıza rağmen siz de içindesiniz gördünüz. Ekonomide normal dalgalanmalar dışında değişiklik olmadı. Brüksel'de havalimanı bombalandı, 10 gün açamadılar. Bizde hemen bankalar açık tıkır tıkır işlemeye başladı. Bizim milletimiz darbecilere ayar vermekle kalmadı, ekonomiye de ayar verdi.Yaptığımız düzenlemelerin sayısı 150'yi buldu. Darbe girişimi ertesi ilk salı toplandı.

YILDIRIM GARANTİSİ

Meclis ve hemen hiçbir şey yokmuş gibi çalışmaya devam. Neler yaptık, ekonomiyle ilgili işadamlarımız, esnafımız, tüccarımız, yatırımcımız devletle kavgayı ortadan kaldırdı. El tutuştu, ne var kardeşim borcum var.Ne davam var ne derdim var. Yetmedi, bugün işletmelerin en önemli konularından biri stok. Stok affı getirdik. Böylece kayıtdışı olmaktan milleti kurtardık. Beyan et bitsin, bırak artık sıkıntılı yaşamayı. Yetmedi, içerde ve dışarda param var. Maliyeye hiç uğrama, götür bankaya yatır. Yeni yatırım mı, inşaat mı, alışveriş mi yapacaksın ne yapacaksan yap. Maliye bu kadar para yatıyor biz de sebeplensek mi dedi, dedim kusura bakmayın. Milletin parası millete ait. Bir kuruş almadan vergi dairesine haber vermenize de gerek yok.Vergi soruşturması da olmayacak. Garanti ediyorum, Yıldırım garanti. Burada söylüyorum.

Haberin Devamı

'İŞ YAPMAKTAN PROPAGANDA YAPMAYA VAKTİMİZ OLMUYOR'

Yeter ki gelin yatırın, vatandaşa iş verin, ekonomiye can verin, kan verin. Büyüyelim. Terörle ilgili sorunumuz, birbirimizle ilgili dertlerimizde azalır böylece. Ekonomimiz büyürse rahat paylaşırız. Bunun için çalışıyoruz. Demek ki güven ve istikrar. Bir ülkede güven ve istikrar olmazsa hiçbir şey olmaz. Büyük bir darbeden başarıyla çıktık. Ağustos ayında 916 milyon dolar Türkiye'ye net sermaye girişi var. Bol keseden atanlara bakmayın.
Türkiye bütün şartlar altında teröre rağmen, Suriye'ye rağmen, bölgedeki istikrarsızlıklara rağmen büyümeye devam ediyor. İhracat ve sermaye girişinden anlıyoruz. İhracat son 28 ayın en fazla ihracat artışı olduğu ayı yaşadık. Hem de yaklaşık yüzde 7. Avrupa'yla ihracat artışı ortalamanın üzerinde, yüzde 10,5 seviyelerinde artış sağlanmış. Demek ki söylenenler başka, olanlar başka. Olanları keşke olduğu gibi anlatabilsek sıkıntı kalmayacak. Doğru şekilde anlatmada bir özrümüz olduğu açık. İş yapmaktan propaganda yapmaya vaktimiz yok. Bunu siz yapacaksınız. Medya organlarıyla, muhattaplarınızla anlatacaksınız. Aa öyle mi biz böyle bilmiyorduk. Geç de olsa doğruyu görmek anlamak bir meziyettir.

ÖZEL SEKTÖR ARTIK DEVREYE GİRMEYE BAŞLADI"

Hileli iflas erteleme yok, usülleri yerine getirmeli. Bağ-Kur yüzde 5 prim indirimini yaptık mı, esnaf borçlarını yeniden taksitlendirdik mi, taksicilere kamyonculara ÖTV indiri mi yaptık mı? Daha ne? Sosyal devlet budur, zor günde iyi günde yanında olmak. Vatandaşın evinde bakım hizmeti var. Evinden alıyoruz, tedavisini yapıp geri götürüyoruz. Hastane yerine evde tedavi olması gerekenlere bunları yapıyoruz. Çalışan kadınlarımız için kreş ve gündüz bakım evleri teşvikleri veriyoruz. Yeni bir iş sahası. Yavaş yavaş iş hayatından devlet çekiliyor. Eskiden 4 şey biliyorduk; emniyet, adalet, eğitim, sağlık. Özel sektör artık devreye girmeye başladı. Özel okulların oranı yüzde 14 oldu.

"YÜZDE 100 GARANTİ İLE TİCARET OLMAZ"

FETÖ konusunda gerekli temizliği yapıyoruz. Bir de iş hayatı var. İş hayatı konusunda bankacılar iyi dinlesin. Ben bir çek verdim. Bu çek verdiğim kişi FETÖ'cüyse bana soru sorarlar mı? Oradaki ölçümüz şu biz kurumları şirketleri cezalandıramayız. Biz bir adama iş için kırk takla atıyoruz, bir de onu mu kaçıracağız. Kurum çalışmaya devam edecek. Siz de kredilendirirken bunu lütfen göz önünde bulundurun. Yüzde 100 garanti ile ticaret olmaz. Risk paylaşımı şart. Ben 3 kat teminat alayım, keyfime bakayım. Adamın parası varsa gelsin, ne yapacaksınız o parayı, yarın biz de almazsak ne yapacaksınız, biz tedbirimizi alıyoruz.

"YATIRIM, YATIRIM, YATIRIM GERÇEK EKONOMİ"

Gerçek ekonomiye üretime daha fazla yoğunlaşalım. Yatırım, yatırım, yatırım. Gerçek ekonomi. Yatırımcıların önündeki sorunları birer birer ortadan kaldırıyoruz. Uygulamaları hemen olmaz, kararları aldık sonraki işimiz peşine düşeceğiz.

"TERÖR KARŞI TAVİZ YOK"

Para piyasaları bankalarımız ve finans sektörü için ilahiniye sürdürülebilir alanlar değil. Yatırım, yatırım, yatırım. Gerçek ekonomi. Aldığımız kararların peşine düşeceğiz. Sahaya ne kadar yansıyor, onu da takip ediyoruz. diyeceksiniz ki Başbakan güzel anlatıyor aşağıda işler böyle gitmiyor. Millet ambale oldu daha yeni kendimize geliyor. Pazar günü mesela Diyarbakır'dayız. Bütün bu ekibi bekliyorum. Önce terörün istismar alanını ortadan kaldıracağız. Yurdun her köşesinde vatandaşımız seyahat edinceye kadar, terör örgütlerinin güvenlik kuvvetlerine sivil vatandaşlarına tehdit olmasını önleyinceye kadar bu operasyonlardan taviz yok .
Buradaki ölçü çok net. Bölgede yaşayan Kürt vatandaşlarımızın en büyük sorunu PKK terör örgütüdür. Ne yapacağız? Vatandaşlarımızla aramızda teröristleri ortadan kaldıracağız. Terör örgütü ve onun uzantısı aracı olamaz. Çünkü Diyarbakır'da da 15 Temmuz'da Türk bayrağıyla vatandaşımız sokaktaydı. İstanbul'da da, Ankara'da da. Partiler gitti, siyasi görüşler ortadan kalktı, mesele memleket meselesi dedi millet yollara düştü. Yollara düştü. Sağolsun partilerimiz aynı gece destek verdi. Daha sonra demokrasi nöbetlerinde iştirak ettiler. 7 Ağustos'ta dünyaya Türkiye'de kardeşliğin beraberliğin muhteşem fotoğrafını verdik. Türkiye Libya, Suriye, Mısır olacak diye beklediler. Hey gidi zavallılar. siz bu milleti tanımadınız. Bu millet en zor şartlarda bağımsızlığını geleceğine sahip çıkan millettir. Tarih boyunca böyle olmuştur. bağımsızlık karakterimizdir. Esaret altına girmeyen iki ulustan biri bizim milletimizdir. Öyle bir millet bizim arkamızda olduğu sürece hiçbir zaman yolda kalmayız.

İKTİDARIZ BİZ MUHALEFETİ TAKMAYIZ DİYE BİR ŞEY YOK

Hayvancılıkta eksiğimizi açığımızı ithal ederek değil damızlık üzerinden kendi hayvan varlığımızı artıracağız. Zaman alacak işler. Destekler var. Tarımda 12-13 milyar desteğimiz var. Vatandaşa sor biz bir şey anlamadık. Hem para gidiyor, hem yerini bulmuyor. Baktık ki bir yerde bir yanlış var. Filancaya destek 1 ay. Verilenler de bir işe yaramıyor, ufak ufak kaybolup gidiyor. Kooperatifler aracılığıyla veriyorsunuz, o da bir parça alıyor. Doğrudan sahibine vereceğiz, yapacak bir şey yok. Vatandaş öyle istiyor. Şöyle 2 sefer vereceğiz; ekim ve biçim zamanı. 2 kalemde vereceğiz. Hiç değilse işine yarar,
Terörle mücadele içinde aynı zamanda uyuşturucu ile mücadele ediyoruz. Siirt Batman Diyarbakır üçgeninde 70 ton Hint Keneviri, 40 ton uyuşturucu. Avrupalılar teröristlere müsama gösteriyorlar ya, en büyük tehlike onlara, uyuşturucular onlara gidiyor. Canlı bomba olarak onlara dönüyor. Biz sadece kendi ülkemizin güvenliği için yapmıyoruz. Suriye'de Muhalefetle işler iyi gidiyor. Bozan taraf asla olmaz, bozan tarafı da şikayet ederiz. Memleketin işlerinde neden ayrı gayrı yapalım. Önerilerini alıyoruz, gereğini de yapıyoruz. İktidarız biz muhalefeti takmayız diye bir şey yok.

"FATİH'İN TORUNLARI DENİZİN ALTINDAN TRENLERİ, ARABALARI GEÇİRMİŞ ÇOK MU?"

Çanakkale 1915 Köprüsü'nün YPK kararını imzaladık. 20 Aralık'ta Yenikapı'dan Haydarpaşa'ya Avrasya Tüneli'ni açacağız. Bu projeleri yapmak vizyon ister, hayat bu efendim bu kadar olmaz. Burası deprem bölgesi bilmem ne kardeşim siz ne konuşuyorsunuz, Fatih gemileri karadan denize indirdi mi, onun torunları denizin altından trenleri, arabaları geçirmiş çok mudur, teknoloji gelişti, her türlü imkan var. Türkiye'ye yatırım yaparsanız pişman olmazsınız. Eski Türkiye'ye bakmayalım. Yeni Türkiye'ye bakalım. Bilişim var. Dünyanın neresinde olursa olsun yurdun her köşesinde herkesin haberi oluyor. Türkiye'nin sadece Ankara'da idare edilmeyeceğini söyledik. Geliştirdik, büyüdük. Bugün aynı anda birçok saldırıya mağruz kalmamızın arkasındaki en büyük sebep Türkiye'nin hızını kesmektir. Türkiye çok fazla gelişmesin. Suriye'de 15 milyon insan evini terketti. Bırakın bu insanları rahat bırakın. Ama Türkiye bu hesapların içine girmedi, onlarla evimizi aşımızı paylaştık.

BANKACILARA SESLENDİ
Siz bankacılar, piyasanın gerisinden geliyorsunuz. Halbuki piyasanın önüne geçmeniz lazım. Arkadan takip etmek meziyet değil, cepheye geçmek lazım. Tehlikeleri göğüslemek orada. Öbür tarafta zaten cephedekiler sizi koruyor, vatandaş korudu, hepinizi korudu. 15 Temmuz'u vatandaş savuşturmasaydı siz ne yapacaktınız? Paranız da işe yaramazdı, fiyakanız da işe yaramazdı. Onun için vatandaş sizin işinizi gördü, siz de vatandaşın şimdi işini görün. Nasıl göreceksiniz? Öyle kredileri kısmakla olmaz, teminatları 2 yerine 5'e çıkarmakla olmaz. Güvenin, vatandaşa güvenin, millete güvenin kardeşim. Bu millet sözünün eri bir millettir.

"ÖZGÜR SURİYE ORDUSUNA GEREKLİ DESTEĞİ VERECEĞİZ"

Çırağan Sarayı’nda düzenlenen "Türkiye iyi Gelecek" konferansının ardından kameralara kapalı bölümde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Cerablus operasyonunun ardından TSK’nın Suriye’de bir güvenli koridor oluşturup oluşturmayacağı, operasyonun ne kadar süreceği şeklindeki bir soruya yanıt veren Başbakan Yıldırım, "Cerablus bir güvenlik konusudur. Suriye tarafından roketler, füzeler geliyordu, 29 vatandaşımız bu füzelerden hayatını kaybetti. Vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini korumak, sınırlarımızı emniyet altına almak asli görevimizdir. Bu tip tehditler olmadığından emin oluncaya kadar biz orada faaliyetimizi sürdüreceğiz. Özgür Suriye Ordusuna gerekli desteği vereceğiz. Burada herhangi bir duruşumuzda, değişim olmaz" diye konuştu.

"MÜSAMAHA GÖSTERMEYECEĞİMİZİ MÜTTEFİKLERİMİZE BİLDİRDİK"

Türkiye’nin DEAŞ ile mücadele ettiğini ama presin PYD’den geldiğini söyleyen Yıldırım, "Ses PKK’dan, YPG’den geliyor. PKK’nın Türkiye’deki faaliyetlerinin bir benzerini orada otorite boşluğundan yayma eğiliminde olduğunu gördük. Bu konuya müsamaha göstermeyeceğimizi bütün müttefiklerimize bildirdik" dedi.