SiyasetBaşbakan'ı eleştirdi, başına çuval geçirip dövdüler

Başbakan'ı eleştirdi, başına çuval geçirip dövdüler

14.05.2008 - 12:40 | Son Güncellenme:

Korumalar 46 yaşındaki adamı sürükleyerek arabaya bindirdi. Yarım saat dolaştırılıp dayak atıldı. Nedeni ise Başbakanı eleştirmek...

Başbakanı eleştirdi, başına çuval geçirip dövdüler

Antalyalı Ertuğrul Sağlam Başbakanlık korumalarının resmi aracında başına çuval geçilerek dövüldü. Sağlam'ın korumalar tarafından dövülme sebebi ise Başbakanı eleştirmek...

BİZİ ÜÇ KURUŞA MAHKUM ETTİNİZ

Taraf Gazetesi'nin haberine göre; Antalya turizm sektörü çalışanı Ertuğrul Sağlam, Başbakanı protesto ettiği için korumalar tarafından arabayla kaçırıldığını ve iki saat boyunca dövüldükten sonra tehdit edilerek bırakıldığını iddia etti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 11 Mayıs'ta Antalya'ya yaptığı seyahat sırasında Başbakana, "65 yaşında emeklilik getirdiniz. Bizi üç kuruşa mahkum ettiniz" diye bağıran Ertuğrul Sağlam bir hafta 'iş göremez' raporu aldı.

SENİ ÖLDÜRÜP ATACAĞIZ

Sağlam yaşadıklarını şöyle anlattı:

"Asgari ücretliyi perişan ettiniz" dememle birlikte etrafım korumalar tarafından çevrildi ve beni 06 VAC 07 plakalı araca bindirdiler. Göz bandı taktılar ve başına çuval geçirdiler. Antalya'yı bilmedikleri için kendi aralarında tehha bir yer bulmak için konuştular. Arabada 4 kişiydiler. Bu arada "senin yanına silah koyacağız, eroin koyacağız, öldürüp atacağız" şeklinde tehdit ediyorlar, bir yandan ağza alınmayacak şekilde sinkaflık küfür ediyorlardı.

ARABADA DAYAK
Yaklaşık 20 dakika sonra bir yere geldik. Arabada sürekli dövdüler. Dayak ve işkence yaklaşık yarım saat kadar sürdü. Daha sonra arabadan indirdiler. Dayak ve tehdit burada da devam etti. Bu sırada göz bağım açıldı. Bana "biz bu işlerle uğraşıyoruz. Zamanımız bol. Seni herhangi bir yerde görürsek tekrar alacağız" diye tehdit ederek orada bıraktılar ve arabayla gittiler. Arabanın plakasını bu sırada aldım." Sağlam ayrıca gördüğü takdirde söz konusu dört kişiyi teşhis edebileceğini de söyledi.

46 yaşındaki Sağlam, korumalar hakkında suç duyurusunda bulundu. Sağlam'ın belirttiği 06 VAC 07 plakalı araç halen Başbakanlık Koruma Amirliğince kulanılıyor.

Haklarında suç duyurusunda bulunulan korumaların birçok vukuatı olduğu ortaya çıktı:

KORUMALARIN VUKUATLARI

- Mersin'de Başbakan'ın 'ananı da al git' diye azarladığı çiftçi Kemal Öncel iki koruma tarafından bir araca bindirilip götürüldü. Öncel dövüldüğünü açıkladı. Rapor alıp savcılığa başvurdu. Sonra da şikayetini geri alması için Başbakan'ın yeğeni ve koruması Ali Erdoğan tarafından ziyaret edildiği basına yansıdı.

- 29 Ağustos 2005'te Erdoğan Üsküdar'daki evinden Atatürk Havalimanına giderken E-5 Karayolunun İncirli mevkiinde uyarılara rağmen şerit değiştirmeyen minibüs şoförü Ayhan Özgür korumalarca dövüldü.

- Ali Erdoğan ile üç arkadaşı, Söğüt'teki Ertuğrul Gazi'yu anma töreninde tribünün arkasında MHP'li gençlerle kavga etti. Taraflar birbirlerini yumrukladı.

- İspanya gezisi sırasında Başbakanlık korumaları kendilerini binaay almak istemeyen İspanyol güvenlik görevlileriyle kavga etti.

- Niğde gezisinde Başbakanı izleyen gazetecileri taşıyan minübüsü durduran bir koruma, araç şoförüne silah çekti.

- Emine Erdoğan'ın korumaları Levent'te önlerini kestikleri iki NTV muhabirine silah çekti.

- İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in ziyareti sırasında iki Başbakanın korumaları birbiriyle didişti. İki yıl önceki Mescid-i Aksa gezisi sırasında da İsrailli korulamarın yaptıklarına misilleme yaptı.

- Sauna çetesi olayında adı, verilen ifadelerden geçen Başbakanlık Koruma Amiri Rıdvan Çalıkuşu görevden alındı.

Haberin Devamı

SİVİL TOPLUMDAN BÜYÜK TEPKİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Antalya gezisi sırasında protesto gösterisinde bulunan Ertuğrul Sağlam’a Başkanlık korumaları tarafından işkence yapıldığı iddialarına insan hakları kuruluşları sert tepki gösterdi.

İŞKENCEYE SIFIR TOLERANS

İnsan Hakları Derneği Başkanı Hüsnü Öndül, ANKA’ya yaptığı açıklamada “İşkenceye sıfır tolerans" sloganını üreten bir Başbakanın, bu sloganının gereğini önce yakınında dolaşanlardan başlayarak yerine getirmesi gerektiğini savundu. Öndül, İnsan Hakları Derneği olarak “İşkence resmi gözaltı merkezlerinin dışına taşmıştırö görüşlerini destekleyen bir şekilde resmi araçlarda işkence yapılmasının ironik bir durum olduğunu kaydetti. Söz konusu olayın, düşünceye tahammülsüzlüğün boyutlarının ifadesi olduğunu söyleyen Öndül şunları dedi:
“İşkence, resmi gözaltı merkezlerinin dışına taşmıştır, derken şimdi işkence resmi araçlarda yapılıyor. Bu kadar yaygınlaştı. Bu nedenle başbakan işkenceye sıfır tolerans söyleminin gereklerini korumalarından yani en yakınından başlayarak yapmalıdır. Bunun gereğini yerine getirmelidir. Düşünceye tahammülsüzlüğün boyutlarının ifadesi bunlar. Sadece yargısal süreçlerin işlemesi değil, yürütme organının tasarrufları bakımından da düşünce özgürlüğüne yönelik baskıyı ifade ediyor. İşkenceye sıfır tolerans söyleminin gereğini hemen korumalarından başlayarak, ensesinde, kolunun yanında dolaşanlardan başlayarak yapmalı."

Haberin Devamı

POLİS DEVLETİ GÖRÜNTÜSÜ

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Yavuz Önen de Türkiye’de bir hukuk devletinin ötesinde ‘Polis Devleti’ görüntüsü yaşandığının altını çizdi. Bu görüntünün, protesto ve karşı görüş neredeyse orada kendini gösterdiğini belirten Önen, “Başbakanın kendisi de zaten şiddete davet eden açıklamalar yapıyor, cesaretlendirici tavırlar sergiliyor. Başbakanın polisin önünü açtığı söylemek çok kolay. Başbakan her zaman hak arayanları suçlamıştır, polisten yana tavır koymuştur" diye konuştu.
Türkiye İnsan Hakları Vakfı olarak, “Polis Vazife ve Salahiyet Kanunuönun bir ‘Polis Devleti’ hazırlığına işaret olduğunu daha önce söylediklerini ifade eden Önen, ‘Polis Devleti’nin protesto ve karşı görüş neredeyse orada kendini gösterdiğini belirterek şunları dedi:
“Başbakanının yanında ya da uzağında olmasının hiçbir farkı yok. Polis her yerde bu şiddeti uyguluyor. Hatta Başbakana yaklaştıkça daha da yetkili ve koruma altında olduğunu hissediyor. Bu nedenle haklarında soruşturma açmak da bir hayli zor. Sorun aslında siyasidir, siyasi iradedir, mevcut AKP hükümeti, Türkiye’yi bir ‘Polis Devleti’ görüntüsüyle yönetmeyi yeğliyor, olay bundan ibarettir. Bu sürpriz değil, ilk değil son da olmayacak."

Haberin Devamı

İHOP: “BAŞBAKAN İZİN VERDİYSE İŞKENCE VE KÖTÜ MUAMELEDEN YARGILANMALI"

İnsan Hakları Ortak Platformu Genel Koordinatörü Feray Salman da böyle bir durumun açıklanamaz olduğunu ifade ederken, hükümetin başında olan birinin korumalarının böyle bir şeyi yapmasının affedilemez olduğunu söyledi. Salman, “İşkenceye sıfır tolerans diyorlarsa, bunda samimilerse, bu korumaları ne yapacakları çok önemli. Bu korumalara bu yetkiyi nasıl verdiklerini veya yetkilerin aşıp aşmadıklarını açıklamaları lazım. Korumaların görevi sorunlarını hükümete ulaştırmak isteyen insanları bertaraf etmek mi, yoksa Başbakanı korumak mı olduğunu açıkça ifade etmeleri lazım" dedi.
Son dönemde vatandaşın sorunlarını Başbakana iletmesi konusunda bu korumaların vatandaşların ağzını kapadığını anlatan Salman, korumaların ifade özgürlüğünü kullanan kişilere karşı gösterdiği tavrın affedilemez olduğunu söyledi. Salman, “Şiddet politikaları uygulamak asla kabul edilemez. Eğer bu yetkiyi veren Başbakanın kendisiyse Başbakanın da işkence ve kötü muamele suçundan yargılanması gerekiyor. Türk Ceza Yasası çok açık. Türkiye ayrıca işkenceye karşı sözleşme imzalandı. Anayasa’nın 90. maddesi gereği eğer başbakan buna izin verdiyse yargılanması gerekir" diye konuştu.

Haberin Devamı

MAZLUMDER: “SON DÖNEMDE ANTİDEMOKRATİK UYGULAMALAR ARTTI

MAZLUMDER Genel Başkanı Ömer Faruk Gergerlioğlu, bu tür görüntülerin yaşanmaması gerektiğini belirtirken, bu durumun 2005 yılı sonrasında Türkiye’nin demokratikleşme yolunda attığı adımları yavaşlatması nedeniyle yaşandığını söyledi. Gergerlioğlu, son dönemde antidemokratik uygulamaların arttığına değinen Gergerlioğlu, Başbakan’ın korumalarının, Başbakanı neye karşı koruduğunun açıklanması gerektiğini kaydetti. Son dönemde Ergenekon ve darbe söylemleri nen ortaya çıkması nedeniyle ortamın gerildiğine işaret eden Gergerlioğlu, “Hükümet, böyle bir ortamı yok etmek için güvenliği artıramaz. Bu ortamı ancak demokratikleşmeyi artırması ile çözülebilir. Başbakan, söz ve eleştiriden korkmaması lazım. Asgari ücret diyen bir vatandaşı dövmezsin, teskin edersin. Başbakanın bunu yapması gerekiyordu" dedi.

Haberin Devamı

BAŞBAKANLIK KORUMALARINA İŞKENCE İDDİASI OLAYI ŞÖYLE GELİŞTİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Antalya gezisi sırasında protesto gösterisinde bulunan Ertuğrul Sağlam isimli vatandaş, Başkanlık korumaları tarafından kendisine işkence yapıldığını iddia etti. Sağlam, korumalar tarafından 2 saat kendisine işkence yapıldığını, küfür edildiğini ve gözleri bağlı bir şekilde ıssız bir bölgeye götürüldüğü iddialarıyla suç duyurusunda bulundu.
Başbakan Erdoğan’ın 11 Mayıs tarihinde Antalya gezisi sırasında Şarampol Kapalı Yol girişinde “65 yaşında emeklilik getirdiniz. İnsanları üç kuruşu mahkum ettiniz. Asgari ücretliyi perişan ettinizö diye bağırarak protesto gösterisinde bulunan Ertuğrul Sağlam isimli bir vatandaş korumalar tarafından kendisine işkence yapıldığını ileri sürdü.

"SÜREKLİ DÖVÜP KÜFÜR ETTİLER"

Adli Tıp Kurumu’na giderek rapor alan Sağlam, daha sonra Antalya Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Sağlam suç duyurusunda yaşadığı olayı şöyle anlattı:
"11 Mayıs günü saat 17.00. sıralarında Şarampol Kapalı Yol girişinde, Başbakan Tayyip Erdoğan’nın konvoyu geçerken ’65 yaşında emeklilik getirdiniz. İnsanları üç kuruşu mahkum ettiniz. Asgari ücretliyi perişan ettiniz’ diye bağırdım. Ancak birden çevremi Başbakanlık özel korumaları sardı. Bana vurmaya başladılar. Daha sonra 06 VAC 07 plakalı araçlarına bindirdiler. Göz bandı taktılar ve başıma poşet geçirdiler. Antalya’yı bilmedikleri için kendi aralarında tenha bir yer bulmak için konuştular. Arabada 4 kişiydiler. Bu sırada ’senin yanına silah koyacağız, eroin koyacağız, öldürüp atacağız’ şeklinde tehdit ediyorlar, bir taraftan ağza alınmayacak şekilde sinkaflı küfür ediyorlardı. Yaklaşık 20 dakika sonra bir yere geldik. Arabada sürekli dövdüler. Dayak ve işkence yaklaşık yarım saat kadar sürdü. Daha sonra arabadan indirdiler. Dayak ve tehdit burada da devam etti. Bu sırada göz bağım açıldı. Bana ‘biz bu işlerle uğraşıyoruz. Zamanımız bol. Seni herhangi bir yerde görürsek tekrar alacacağız’ diye tehdit ederek, orada bıraktılar ve arabayla gittiler. Arabanın plakasını bu sırada aldım. Şüphelilerin saldırısı sonucu belimden, kafamdan ve bacaklarımdan yaralandım, ağır darbeler aldım."

DAĞA KALDIRMA CEZASI

Sağlam’ın avukatı Münip Ermiş ANKA’ya yaptığı açıklamada, Başbakanlık korumalarının özel yetkilerle donatılmış olduğunun anlaşıldığını belirterek, “Alınan bu özel yetkiye göre Başbakanı protesto etme suçunun ilk cezası olay mahallinde ibret olsun diye dayak olarak verilmekte, eğer protesto daha ağır bir dille yapılmışsa bu sefer protestocuyu dağa kaldırma cezası uygulanmaktadırlar" dedi. Korumaların başlarının hiçbir zaman derde girmeyeceğinden emin oldukları için, böyle bir “pervazsızlık" içine girdiklerini kaydeden Ermiş, “Sayın Başbakan ve bu korumaların bağlı olduğu Sayın İçişleri Bakanı bilmelidir ki, protestoculara karşı korumaların attığı her yumruk her tekme ve adam kaldırma dahil her türlü hukuk dışı uygulamadan dolayı, kişisel olarak kendileri de sorumlu olacaktır" diye konuştu.

BAŞBAKANLIK'TAN AÇIKLAMA: KORUMAK İÇİN UZAKLAŞTIRDIK

Başbakanlık Basın Merkezi’nden yapılan açıklamada, bugün bazı gazetelerde yer alan ve Başbakan Recep Tayyip
Erdoğan’ın 11 Mayıs 2008 tarihindeki Antalya programı sırasında gerçekleşen bir olayın tek taraflı beyan ve iddialarla haber konusu yapıldığı kaydedildi. Başbakanlık Basın Merkezi’nden yapılan yazılı açıklamada şu bilgilere
yer verildi: "Bugünkü bazı gazetelerde Sayın Başbakanımızın 11 Mayıs 2008 tarihli Antalya programı sırasında gerçekleşen bir olayın tek taraflı beyan ve iddialarla haber konusu yapıldığı görülmektedir. Söz konusu yayınlar üzerine yapılan ilk incelemede, adı geçen şahsın topluluk içinde yüksek sesle Sayın Başbakanımıza yönelik ağır hakaret ve tahrik içeren ifadeler kullandığı, bunun üzerine kendisine karşı arzu edilmeyen tepkilerin oluşmasını engellemek maksadıyla, Başbakanlık koruma görevlilerinin, şahsı topluluktan uzaklaştırmak için müdahale ettiği anlaşılmıştır. Aynı haberlerde, konunun savcılığa intikal ettirildiği anlaşılmakta olup, Başbakanlık koruma görevlilerine yönelik tek taraflı ve haksız ithamlar yerine soruşturma neticesinde olayın açıklığa kavuşturulmasını
beklemek gerekmektedir."