Siyaset Başbakanlık’tan tartışmalı bir Cheney açıklaması

Başbakanlık’tan tartışmalı bir Cheney açıklaması

11.04.2008 - 02:48 | Son Güncellenme:

Başbakanlık tarafından önceki gün yapılan yazılı açıklama, dikkatlerin, bir süre önce Ankara’da temaslarda bulunan ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney’nin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la yaptığı görüşmeye yeniden çevrilmesine yol açtı.

Başbakanlık’tan tartışmalı  bir Cheney açıklaması

Başbakanlık tarafından önceki gün yapılan yazılı açıklama, dikkatlerin, bir süre önce Ankara’da temaslarda bulunan ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney’nin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la yaptığı görüşmeye yeniden çevrilmesine yol açtı.
Milliyet gazetesinde 31 Mart’ta yayımlanan haberde, Erdoğan’ın, AKP hakkında açılan kapatma davasını Cheney ile görüşmesinde gündeme getirdiği bilgisi yer aldı. Haberde, Erdoğan’ın Cheney’e, kapatma davasının iddianamesinde, kendisinin ABD’nin Büyük Ortadoğu Projesi eşbaşkanı olarak gösterildiğini söylediği kaydedildi. Milliyet gazetesi yazarı Semih İdiz’in, kendisine bu yönde ulaşan duyumlara ilişkin soru yönelttiği ABD’nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson’ın Basın Sözcüsü Kathy Schalow kanalıyla verdiği yanıta da haberde yer verildi. Wilson’un “Sözü edilen konu Cheney tarafından gündeme getirilmemiştir. Başbakan Erdoğan’ın konuyla ilgili sözlerini ise Türk tarafından öğrenmeniz gerekecektir” ifadelerini içeren yanıtı haberde yer aldı. Wilson’un yalanlama yoluna gitmeyerek söz konusu yanıtı vermesi, “diplomatik bir dille haberin doğrulanması” olarak yorumladı. 

Baykal da gündeme getirmişti
Konu CHP Genel Başkanı Deniz Baykal tarafından CHP’nin son Meclis grup toplantısında gündeme getirildi. Baykal, geçen salı yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“Cheney geldiğinde öyle anlaşılıyor ki Başbakan kapatma davasını şikayet etmiş. ABD Büyükelçisi ‘Biz gündeme getirmedik, kimin getirdiğini Başbakanlığa sorun’ diyor. Türkiye’nin Başbakanı bir yabancı ülkenin başkan yardımcısına nasıl şikayet eder? Bizimki gidiyor Cheney’ye ‘başsavcı da bu iddianameyi hazırladı’ falan diye ağlaşıyor. Vallahi diğer suçlarına bir şey diyemem de bu gerçekten öyleyse, bundan dolayı senin hakkında en ağır cezanın alınması gerektiğine inanıyorum.”
Başbakanlık, Baykal’ın sözlerinin önceki gün gazetelerde yer almasının ardından bir açıklama yaptı. Açıklamada şunlar kaydedildi: “Sayın Başbakanımızın Ankara’yı ziyareti sırasında ABD Başkan Yardımcısı Sayın Dick Cheney ile yaptığı görüşmeye atfen bugün bazı medya organlarında iftira mahiyetinde yakışıksız sözler yer almıştır. Daha önce bir gazetenin konuyla ilgili haberinde, yetkililerinin ABD Büyükelçiliği adına iddiayı reddettiği kayda geçirilmiş, mutad bilgilendirme toplantısında aynı gazetenin yorum ve spekülasyona dayandırdığı bu haber, Başbakanlık tarafından da yalanlanmıştır. Hiçbir mesnedi olmayan bu maksatlı spekülasyonların hangi amaçla sürdürüldüğü hususunu kamuoyumuzun takdir ve değerlendirmesine bırakıyoruz.”

‘Yanıtı inceliyoruz’
Açıklamasında, Wilson’un, habere konu olan yanıtının yalanlama olarak takdim edilmesi dikkat çekti. Buna karşın dün Milliyet’in yeniden temasa geçtiği ABD Büyükelçiliği kaynakları, konuya ilişkin soru soran gazetecilere, İdiz’e verilen yanıtı yinelediklerini kaydetti. n ANKARA Milliyet