Siyaset "Başkanlık için her adımı atacağız"

"Başkanlık için her adımı atacağız"

27.03.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yeni anayasa hazırlamak için Ak Parti olarak çalışmaları hızlandırma kararı aldıklarını vurgulayan Başbakan Davutoğlu “Başkanlık sistemini benimseyen bir anayasa için her türlü adımı atacağız” dedi

Başkanlık için  her adımı atacağız

Başbakan Ahmet Davutoğlu, DEİK Dünya Türk Girişimciler Kurultayı Gala Yemeği’nde bir konuşma yaptı. Yeni anayasa ve başkanlık sistemi tartışmalarına da değinen Davutoğlu, “Bugün bizim, Türkiye için birinci önceliğimiz güven ve istikrardır. Türkiye’deki demokratik siyaseti, güven ve istikrarı gözümüzün ışığı gibi koruyacağız” dedi. Davutoğlu, “Şartlar ne olursa olsun demokrasiden, hukuk devletinden, üretimden, ihracattan, istihdamdan, sosyal barıştan, çalışma barışından gözümüzü ayırmayacağız. Adaleti gözeten, vesayeti reddeden, toplum ihtiyaç ve taleplerine uygun bir anayasa yapmaktan asla vazgeçmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

‘Sokaklara çıkalım’

Türkiye’nin bütün krizleri aşacak güce sahip olduğunu belirten Davutoğlu, şunları söyledi: “Büyük kriz Türkiye’yi nasıl teğet geçtiyse, krize rağmen nasıl 6.5 milyon insanımıza o günden bugüne istihdam ve iş imkanı sağladıysak, bugünkü arızi bölgesel sorunlara, etrafımızdaki ateş çemberine rağmen bütün bu krizleri de aşacak güce sahibiz. Psikolojimizi değiştirmek isteyenler asla muratlarına eremeyecekler. 7 Haziran seçimleri sonrasında tek başına hükümet kuramamış olmamızdan kaynaklanan ortamı değerlendirmek ve bir kaos ortamı oluşturmak isteyenler asla başarıya ulaşamayacaklar.” Davutoğlu, “Bugünlerde, bütün vatandaşlarımızın yeise, karanlığa sevk edilmek istendiği günlerde hepimiz sokaklara çıkalım, ‘Omuz omuzayız, bir aradayız, hiçbir şekilde bu terör odaklarına teslim olmayacağız’ diye haykıralım” dedi. Vizesiz ziyaret edilen ülke sayısının 42’den 69’a çıkarıldığını belirten Başbakan Davutoğlu, “Avrupa’ya vizesiz seyahati de inşallah en kısa zamanda gerçekleştirmek üzereyiz. Size bu müjdeyi de vermek inşallah en geç haziran ayında bize nasip olacak” diye konuştu.

‘1 ay içinde tamam’

Davutoğlu başkanlık sistemi tartışmalarına ilişkin ise “Başkanlık sistemini benimseyen bir anayasa için her türlü adımı atacağız” dedi. Başbakan, yeni anayasa konusunda yol haritasını belirlediklerini belirterek şunları kaydetti: “Milletimizin yeni anayasa talebini karşılamak üzere AK Parti olarak çalışmalarımızı hızlandırmaya karar vermiş bulunuyoruz. Yetkili kurullarımızda çok verimli istişarelerde bulunarak milletimizin yeni anayasa beklentisini karşılamaya yönelik her türlü planlamayı yaptık. AK Parti bünyesinde bir anayasa komisyonu kurarak çalışmalarımızı somutlaştırdık, yol haritamızı belirledik. Bugün de (dün) bu komisyonun üyeleriyle detaylı bir çalışmayı Dolmabahçe Ofisi’nde gerçekleştirdik. Önümüzdeki haftadan itibaren yazım heyetimiz çalışmalara başlayacak. Önümüzdeki 1 ay içinde bütün bu yazım çalışmalarını tamamlamayı planlıyoruz. Bu aşamada bize iş dünyamızdan gelecek her türlü teklife açığız.”

Başbakan, “İnsan onurunu koruyan, insan hak ve özgürlüklerini güçlendiren, güçler ayrılığını tahkim eden, hukukun üstünlüğü ilkesinden taviz vermeyen yetki ve sorumluluk dengesinin kurulduğu, siyasal sistem olarak başkanlığı benimseyen demokratik ve özgürlükçü bir anayasa için gerekli gereken her türlü adımı kararlılıkla atacağız” dedi.

Haberin Devamı

Dolmabahçe’de sanatçılarla ‘Dost Meclisi’

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Dolmabahçe Başbakanlık Çalışma Ofisi’nde önceki akşam verdiği “Dost Meclisi” yemeğinde sanat dünyasından 70 davetli ile bir araya geldi. Yemekte Kültür Bakanı Mahir Ünal, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş’ın yanı sıra Başbakan Başdanışmanı İskender Pala, Şafak Sezer, Necati Şaşmaz, Perihan Savaş, Engin Altan Düzyatan, Ediz Hun, Alev Alatlı, Yavuz Bingöl, Mustafa Ceceli, Alişan, Ferhat Göçer, Serdar Ortaç, Erhan Güleryüz, Osman Sınav, Gani Müjde gibi isimler de yer aldı . (İSTANBUL DHA)

‘Diplomatik nezakete uygun değil’

Haberin Devamı

Davutoğlu, Can Dündar ve Erdem Gül’ün davasına konsolosların katılması ile ilgili “Neredeyse bir siyasi tavır niteliği taşıyacak şekilde, toplu olarak mahkeme salonlarına gitmek, orada bazı tavırlar sergilemek, bu şeffaflığı istismar eden hususlardır. Türkiye’de yargı bağımsızlığı esastır. Yargı üzerinde baskı oluşturacak şekilde, sanki uluslararası baskı unsuru olacak şekilde bir tavır sergilemek diplomatik nezaket ve profesyonel uygulamalar bağlamında doğru ve tutarlı değildir” dedi.

‘Bütün mevkiler tahrip edildi’

Davutoğlu, Ürdün ziyareti öncesi havalimanında konuştu. Burada IŞİD’in açtığı ateş sonucu Kuzey Irak’ta şehit düşen Üsteğmen İsmail Cazgır’ın babası ile telefonda görüşen Davutoğlu konuya ilişkin “Angajman kurallarımız gereği ve Genelkurmay Başkanımızla yaptığımız değerlendirmeler sonucunda Hava Kuvvetlerimizin doğrudan müdahalesiyle üsteğmenimizin şehadetine sebebiyet veren bütün mevkiler tahrip edildi. Bu konudaki kararlılığımız, güçlü irademiz ve gücümüz ortaya konmuş oldu” dedi.