Siyaset Baykal: ANASOL - D asprin hükümeti

Baykal: ANASOL - D asprin hükümeti

23.07.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Baykal: ANASOL - D asprin hükümeti

Baykal: ANASOL - D asprin hükümeti

CHP Lideri Deniz Baykal, kurulmasına destek verdiği 55. hükümeti dünkü grup toplantısında topa tuttu. Hükümetin Refahyol'un gitmesine neden olan sorunlar konusunda daha net tavrını bile ortaya koyamadığını öne süren Baykal, "Bu hükümet asprin hükümeti, palyatif hükümet, günübirlik politikaların hükümetidir" dedi.
Baykal, 55. Hükümet'e sekiz yıllık eğitim, MGK kararları ve zam uygulamaları konusunda sert uyarılarda bulundu. 24 Temmuz'da MGK'nın toplanacağına dikkati çeken Baykal, Başbakan Mesut Yılmaz'ın hala MGK kararları konusundaki net tavrını açıklamadığını söyledi. Hükümetin bir kaytarmacılık içinde olduğunu savunan Baykal, önceki hükümetin gidiş nedenlerinin ortadan kaldırılması gerektiğini kaydetti.
Baykal, Yılmaz'ın MGK kararlarını okumadığı ve gerekirse tekrir - i müzakere isteyebileceği yolundaki açıklamalarını da hatırlatarak şöyle konuştu:
"Sayın Yılmaz'ın bu kararları okuyup okumadığını, benimseyip benimsemediğini görmek istiyoruz. Tekrir - i müzakere istiyecek mi? Yılmaz bu sözleri sürçü lisan olarak söylemiyor. Batı Çalışma Grubu halen çalışmalarına devam ediyor mu? Ediyorsa, o zaman tehlike de sürüyor demektir. Türkiye'de irtica tehdidi var mı? Başbakan çıkıp bunlara açıklık getirsin."
Hükümetin tavrının net olmadığı bir ortamın daha fazla devam edemeyeceğini vurgulayan Baykal, "Başbakan çıkıp `Sorunu biz çözeceğiz, siyaset çözecek, herkes kendi işine baksın' demedikçe bu sorunlar çözülmez" dedi.
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, Güney Amerika ya da Ortadoğu'dakilere benzemediğini belirten Baykal, "Bizim silahlı kuvvetlerimiz, koltuk, makam, iktidar kavgası için siyasete girmiyor. Yapılması gereken, İsmet İnönü'nün yaptığı gibi, ordunun siyasete müdahale nedenlerini ortadan kaldırmaktadır" diye konuştu.
Sekiz yıllık kesintisiz eğitimin de bir an evvel uygulamaya geçirilmesi gerektiğini kaydeden Baykal, bu projenin yalnızca bir eğitim projesi değil bir ulusal bütünlük projesi anlamı taşıdığını söyledi. Devlet olarak çocukların iki ayrı eğitimden geçmesine aracı olunduğunu, ondan sonra da bu iki farklı eğitimle yetişen grupların çatıştığını anlatan Baykal, "Böyle bir eğitim anlayışının ardından, çıkıp bir de `Nereden çıktı bu çatışma?' diye şaşıracaksın. Artık biz ulus olacağız, ulus. Bunun için sekiz yıl da, gerekiyorsa 10 yıl da eğitim vereceğiz" dedi.
Baykal, 1974'de imam hatip mezunlarına üniversite yolunu açan kararın iyi niyetle alındığını, ancak o kararın Türkiye'yi bu noktaya getirdiğini belirterek "Kaş yapalım derken göz çıkarmayalım. Şimdi de benzer bir yanlışa sürüklenme ihtimali var" diye hükümeti uyardı.
Hükümetin yaptığı son zamları eleştirmeyi sürderen Baykal, "Bu bir zam hükümetidir. Sadece tellaklar değişti, Özal dönemi politikaları kaldığı yerden devam ediyor" dedi.
Hükümetin dış politikada hedef aldığı "bölge merkezli politika" anlayışını da eleştiren Baykal, Türkiye'nin AB ile ilişkilerinin soğuma noktasına geldiğini öne sürerek "Türkiye'de siyaset adamlarının ruh dünyaları, Atatürk Türkiyesi'nin kaderini belirleyemez. Türkiye AB ilişkileri yeniden ısıtmalıdır" diye konuştu. Baykal, hükümetin Kıbrıs politikasına ise destek verdiklerini kaydetti.
Baykal, Meclis"in çalışmamasını da eleştirerek "Ne istediğini bilen bir hükümet bugünkü komisyonlardan bile yasa çıkarabilir" dedi. Baykal ayrıca Antalya'da orman yangınında sabotaj olasılığı bulunduğunu belirterek, siyasi propaganda için orman yakılmasını kınadı ve orman yangınları için en modern teknolojinin edinilmesini istedi.