Siyaset Baykal gelemezse Durmuş açacak

Baykal gelemezse Durmuş açacak

26.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Geçirdiği rahatsızlık nedeniyle tedavisi süren ve Meclis’teki en yaşlı vekil sıfatıyla, sağlığının elvermesi halinde Meclis’in açılışını yapması beklenen Deniz Baykal, CHP Antalya Milletvekili olarak 11. kez Meclis’e girdi.

Baykal gelemezse Durmuş açacak

TBMM’ye ilk kez 1973’te giren Baykal 15, 16, 18, 19, 20, 22, 23, 24, 25, 26 ve 27. dönemlerde Antalya’dan milletvekili seçilmiş oldu. 1938 yılında doğan Baykal, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi, doktorasını Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde tamamladı, ABD Colombia ve Berkeley üniversitelerinde 2 yıl doktora sonrası çalışmalarına devam etti. Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde siyaset bilimi doçenti olarak öğretim üyeliği görevinde bulunan Baykal, siyaset bilimi alanında kitap ve makaleleri yayınlandı. Sosyalist Enternasyonal Başkan Yardımcılığına da seçilen Baykal, CHP Genel Başkanlığı görevinde bulundu. Türkiye Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanlığı’nı yürüten Baykal, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi üyeliğine de seçildi. Baykal, 37. Hükümet’te Maliye Bakanlığı, 42. Hükümet’te Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 52. Hükümet’te Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcılığı görevlerini üstlendi.

Haberin Devamı

1938 doğumlu olan Baykal, Meclis İç Tüzüğü’ne göre, en yaşlı üye sıfatıyla TBMM Genel Kurulu’nun başkan seçilinceye kadar geçici başkanı olarak görev alabilecek. Baykal’ın sağlık gerekçesiyle gelememesi durumunda ise Meclis oturumunu Baykal’dan sonra gelen en yaşlı üye olan İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz açacak.

TBMM’de 123 avukat milletvekili

27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’nin kesin olmayan sonuçlarına göre, TBMM’ye mesleği avukatlık olan 123 milletvekili giriyor. Avukatların ardından 100 milletvekiliyle serbest meslek sahipleri geliyor. Meclis’te 64 mimar ve mühendis, 46 doktor ve diş hekimi, 45 iş insanı, 33 akademisyen, 33 kamu ve özel şirket yöneticisi, 24 eğitimci, 24 siyasetçi, 17 mali müşavir, 10 da gazeteci yer alacak. Ayrıca pilot, çiftçi, ekonomist, eczacı, emekli, hemşire, antropolog-sosyolog, ilahiyatçı, bankacı, diplomat, hakim-savcı, asker, ev kadını, öğrenci, vali, istatistikçi, sanatçı, memur, turizmci, sporcu, iletişim ve hesap uzmanı isimler de 27. Dönem’de görev alacak meslek gruplarına sahip isimlerden oluşacak.