Siyaset BDP'den ödeme gücü olmayan vatandaşlar için kanun teklifi

BDP'den ödeme gücü olmayan vatandaşlar için kanun teklifi

05.04.2012 - 15:02 | Son Güncellenme:

BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, partisince hazırlanan "Ödeme Gücü Olmayan Vatandaşların Elektrik, Su, Doğalgaz ve Diğer Yakıt Giderlerinin Devlet Tarafından Karşılanması" hakkında kanun teklifi verdiklerini açıkladı.

BDPden ödeme gücü olmayan vatandaşlar için kanun teklifi

Buldan, Meclis'te düzenleği basın toplantısında, teklifin ayrıntılarını ve gerekçesini anlattı. Buldan "ülkemizde uygulanan iktisadi ve sosyal politikalar nedeniyle toplumsal gruplar arasında gelir uçurumu her geçen gün artarak derinleşmekte ve vatandaşlar artık temel ihtiyaçlarını dahi karşılayacak gelir düzeyinden mahrum bırakılmaktadır" diyerek, asgari ücret miktarının 886,50 TL olduğunu da hatırlattı. Buldan, bu rakamın yoksullukla mücadele edebilecek düzeyin oldukça altında olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

Sendikaların 4 kişilik bir aile için öngördükleri yoksulluk sınırının 3 bin 100 TL olduğunu söyleyen Buldan, "Toplumda düzenli geliri olmayan milyonlarca vatandaş da göz önüne alındığında, yoksulluğun boyutları ve yaşam koşullarının güçlüğü daha da net ortaya çıkmaktadır" dedi. Buldan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yanlış iktisadi politikalar, AKP hükümetinin temsil ettiği ve uygulayıcısı olduğu neo-liberal ideolojik tutum, yoksulların içinde bulunduğu zorlukları görmek istememekte, toplumsal bir karşı koyuşu engellemek içinde 'makarna, kömür' siyasetini halka layık görmektedir. Elektrik ve doğalgaza yapılan son zamlardan sonra halkın reel geliri daha da azalmış ve yoksullar insanca yaşam koşullarından daha da uzak bir noktaya itilmiştir. Hazırladığımız kanun teklifi, yoksulluk sınırının altında yaşayan vatandaşlarımızın elektrik, su, doğalgaz ve doğalgaz bulunmayan yerlerde diğer ısınma kaynaklarının halka, hak olduğu için ücretsiz sunulmasını sağlamayı amaçlamaktadır. Anayasa'nın 2, 5 ve 41. Maddeleri de halkımızın bu haklarının dayanaklarıdır. Devlet tarafından söz konusu giderlerin karşılanacağı hanelerin tespit edilmesine ilişkin yetki il ve ilçelerde kurulacak Sosyal Haklar Kurulu'na verilmektedir. Söz konusu tutarların her yıl Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'nda Maliye Bakanlığı'na tahsis edilecek ödeneğin Hazine Müsteşarlığına aktarılması gerekmektedir."