Siyaset ‘Beni ABD’ye FBI getirdi’

‘Beni ABD’ye FBI getirdi’

13.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Halk Bankası eski Genel Müdür Yardımcısı Atilla’nın yargılanmasına ilişkin davada, FETÖ mensubu eski Komiser Yardımcısı Hüseyin Korkmaz, 17 Aralık belgeleriyle birlikte Türkiye’den ABD’ye nasıl kaçtığını anlattı. Korkmaz, Türkiye’de yargılandığı davada 17-25 Aralık operasyonlarında hiç görev almadığını iddia etmişti

‘Beni ABD’ye FBI getirdi’

ABD’de tutuklu bulunan Halk Bankası eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın yargılandığı davada FETÖ mensubu firari eski Komiser Yardımcısı Hüseyin Korkmaz tanık olarak dinlendi.

Haberin Devamı

İstanbul’da 2010-2014 yılları arasında emniyet teşkilatında komiser yardımcısı olan Korkmaz, Sarraf soruşturmasını yürüten ekibin amiri olduğunu söyledi. Soruşturma kapsamında 50 ila 100 arası şüpheli olduğunu belirten Korkmaz, 17 Aralık operasyonundaki şüpheli sayısının 32 olduğunu kaydetti.

İhbar raporu

Korkmaz, Halk Bankası eski Genel Müdürü Süleyman Aslan için “örgüt yöneticiliği, rüşvet, belgede sahtecilik ve kara para aklama” hakkında soruşturma yürütüldüğünü belirtirken, “Süleyman Aslan’nın rüşvet aldığı konusunda çok fazla, çok çeşitli deliller vardıdedi. Savcılığın “Hakan Atilla hakkında rüşvet var mıydı?” sorusuna ise, Korkmaz, “Hayır, böyle bir şey söz konusu değildi” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

Sarraf’ın “yaptığı ödemeler karşısında elde ettiği çıkarlar” hakkında da konuşan Korkmaz, daha sonra savcılık makamının paylaştığı 17 Aralık operasyonuna dair fotoğrafları değerlendirdi. Türkiye’de yargılandığı davada Korkmaz, 17/25 Aralık dosyalarında hiç görev almadığını ve gelişmeleri medyadan takip ettiğini savunarak “tek parafım yok, 17 aydır neden tutukluyum?” şeklinde ifadelerde bulunmuştu.

Operasyonlarda adı geçen bakanlar hakkında soruşturma açma yetkileri olmadığı için meclise “ihbar” niteliğinde bir rapor hazırladığını belirten Korkmaz, bu raporun önce savcılığa, sonra meclise sunulmak üzere başsavcılığa verildiğini ifade etti. Korkmaz, operasyonların ardından iki kez görev yerinin değiştiğini, daha sonra ise tutuklandığını anlattı.

Şubat 2016 yılında serbest bırakıldığını belirten Korkmaz, Türkiye’den nasıl kaçtığını ve kaçarken 17 Aralık operasyonuna ait belgeleri nasıl beraberinde kaçırdığını anlattı.

Kara sınırından kaçtım

Delillerin bir kısmını ismini açıklamadığı soruşturma savcısından bir kısmını da soruşturmada görev almış bir polis memurundan aldığını ifade eden Korkmaz, “Bir kaçakçı buldum, beni kaçırmasını istedim. Kara sınırından kaçtım” dedi.

‘Delilleri teslim ettim’

İlk girdiği ülkeden pasaport temin edemediğini, başka bir ülkeye geçtiğini ve orada da pasaport alamadığı için üçüncü bir ülkeye gittiğini ifade eden Korkmaz, bu ülkede kendi adına düzenlenmemiş bir pasaport edindiğini anlattı. Korkmaz, bu ülkelerden Türkiye’ye iade edileceğinden korktuğu için ABD’ye kaçmaya çalıştığını savundu. Korkmaz, Amerikan emniyet kuvvetleriyle irtibata geçtiğini, onların ‘katkısıyla’ ABD’ye kaçtığını ve beraberinde getirdiği delilleri havalimanında teslim ettiğini belirtti. 17 Aralık operasyonunu nasıl düzenlediklerini de anlatan Korkmaz, operasyonlara katılan polis memurlarının kendisiyle WhatsApp’tan ve o dönem bu uygulamanın arama özelliği olmadığı için konuşmaları da “KakaoTalk” adlı bir uygulama üzerinden yaptıklarını anlattı.

Haberin Devamı