Siyaset Bilim insanlarından "hadım" teklifine tepki

Bilim insanlarından "hadım" teklifine tepki

14.02.2011 - 14:14 | Son Güncellenme:

AK Partili bazı milletvekilleri tarafından hazırlanan ve cinsel suçlara hadım cezası da içeren kanun teklifine, bu konuda yapılan toplantılara katılan bilim insanlarından tepki geldi: "biz, hastayı tedavi etmekle yükümlüyüz. Bu nedenle hastalara zararı olacak bir uygulamayı savunamam. Bu ilaçların ölüme kadar götürebilen yan etkileri var"

Bilim insanlarından hadım teklifine tepki


AK Parti'li bazı milletvekillerinin cinsel suçlara yönelik cezaları artıran ''Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi', bilim çevrelerinde tepkiye yol açtı.

Haberin Devamı

Çocuk İstismarı ve İhmalini Önleme Derneği Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Figen Şahin ve 33 yıl Londra Üniversitesi'nde cinsel istismar üzerine araştırma yapan Prof. Dr. Ülkü Gürışık, söz konusu uygulamada kullanılacak ilaçların birçok yan etkisi olduğunu, uygulama yapılan kişinin iyi takip edilmesi gerektiğini belirtti.

BARBARCA VE İNSANLIK DIŞI

Yöntemin, birçok bilim adamı tarafından ''barbarca ve insanlık dışı'' olarak nitelendirildiğini aktaran uzmanlar, ''bu kişilerin, fiziksel olarak bir sorun yaratmayacak olsa bile, ruhsal olarak doymadıklarından fantezilerini küçük çocuklar üzerinde uygulayarak cinsel istismarda bulunabildiklerini'' ifade etti.

Konu ile ilgili olarak açıklama yapan AK Partili vekillerden Aşkın Asan ve Alev Dedegil'le, kanun teklifi hazırlığı sırasında uzun süreli toplantılar yaptıklarını belirten Gürışık, görüşmelerde yöntemin uygulanması halinde doğabilecek sakıncalar hakkında bilgi verdiğini söyledi.

Haberin Devamı

''ÖLÜME KADAR GÖTÜREN YAN ETKİLERİ VAR''

Gürışık, bu yöntemle insanların ''fantezilerinin engelleyemeyeğini'' ve aylık iğne takiplerinin Türkiye'de mümkün olmadığını ifade ederek, şunları kaydetti:

''Vekiller çocukları düşünerek hareket ediyor. Ancak biz, hastayı tedavi etmekle yükümlüyüz. Bu nedenle hastalara zararı olacak bir uygulamayı savunamam. Bu ilaçların ölüme kadar götürebilen yan etkileri var. Ayrıca bu tedavi 5-20 bin dolar. Türkiye için çok pahalı. Ayda bir verilen bu iğnenin takibinin iyi yapılması gerekir. Ancak Türkiye'de adres sistemi bile doğru düzgün değilken, onların takibinin yapılması da pek mümkün değil. Kanun teklifi hazırlanırken konu çok boyutlu düşünülmeli.''

Bu yöntem yerine, çocuğun korunmasının sağlanması gerektiğini belirten Gürışık, getirilmek istenen yöntemin birçok bilim adamı tarafından ''barbarca ve insanlık dışı'' olarak nitelendirildiğini söyledi.

"KİŞİ KABUL EDERSE UYGULANABİLİR''

Gürışık, söz konusu yöntemin ''dişe diş göze göz'' şeklinde bir uygulama olduğunu vurgulayarak, istismarcılarının durumunun ''nörolojik'' olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Bir hastasının yaşadıklarından örnek veren Gürışık, ''Bu kişiler, fiziksel olarak bir sorun yaratmayacak olsa bile, ruhsal olarak doymadıklarından fantezilerini küçük çocuklar üzerinde uygulayarak cinsel istismarda bulunabiliyor. İngiltere'de çalıştığım dönemde hastamın anlattığı gerçek bir örnek. Bu yöntemi uygulayarak kendimizi güvende hissetmemiz doğru olmaz'' dedi.

Gürışık, uygulama için ''ilkel'' yorumunda bulunarak, ''Cinsel istismarın önüne geçmek için ilk yöntem, bu olmamalı. Kişi eğer bunu kabul ederse, bu yöntem uygulanabilir. İstismarcıyı bu şekilde cezalandırmak başarılı bir yöntem değil. Bu ruhsal bir hastalık. Önlemek için daha farklı yöntemler kullanılabilir'' diye konuştu.

Çocuk İstismarı ve İhmalini Önleme Derneği Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Şahin de ailelerin bilinçlendirilmesi ve çocuk koruma merkezlerinin aktif olması gerektiğini söyledi.

Cinsel istismarın ''daha çok aile içinde'' yaşandığına dikkati çeken Şahin, bu nedenle aile eğitiminin çok önemli olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

UYGULANAN ÜLKELER

Dünyada tecavüz suçlarında erkekliğin köreltilmesi yönteminin uygulandığı ülkeler şöyle:

-ABD: Kimyasal yolla hadım, ilk olarak ABD'nin California eyaletinde yasallaştı. 1 Ocak 1997'den itibaren yürürlüğe giren yasa 8 eyalette uygulanıyor.

-Polonya: Polonya'da yakın akrabalarına tecavüz eden kişilerin ve pedofillerin ilaçla hadım edilmesini öngören yasa yürürlüklükte bulunuyor.

-Çek Cumhuriyeti: Çek Cumhuriyeti, cinsel suç işleyen erkeklere hadım etme işlemini uyguluyor.

-İngiltere, İsveç, Danimarka ve Kanada: Bu ülkelerde de suçluların isteğine bağlı olarak uygulanıyor.