Siyaset Binler laik eğitim talebiyle yürüdü

Binler laik eğitim talebiyle yürüdü

09.02.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Alevi Dernekleri Federasyonu (ADF), Alevi Vakıflar Federasyonu (AVF) ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin (PSAKD) de arasında bulunduğu Alevi örgütleri ile Eğitim-Sen’in çağrısıyla düzenlenen miting için dün binlerce kişi Kadıköy Rıhtım Meydanı’nda bir araya geldi. “Laik ve bilimsel eğitim için boykottayız” pankartları taşıyan kalabalık “Parasız, bilimsel, laik, anadilde eğitim”, “Zorunlu din dersi kaldırılsın” sloganları attı.

Binler laik eğitim talebiyle yürüdü


Miting alanına sonradan ellerinde meşalelerle gelen Beşiktaş’ın taraftar grubu Çarşı ise kalabalık tarafından coşkuyla karşılandı.Miting, Soma, Ermenek ve Sivas katliamı ve Gezi Parkı eylemlerinde hayatını kaybedenlerin isimlerinin okunuşuyla başladı. Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Fevzi Gümüş, konuşmasında “Daha önce zorunlu din dersleri Alevilere yönelik asimilasyon demiştik. Çocuklarımızın göz göre göre din dersi adı altında asimile edilmesine izin vermeyeceğiz” dedi. CHP milletvekilleri Hüseyin Aygün, Sezgin Tanrıkulu, Veli Ağbaba ile HDP milletvekilleri Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü’nün de katıldığı mitingde, zorunlu din dersinin kaldırılması ve eğitimin laikleştirilmesi istendi.
13 Şubat’ta eylem çağrısı
Eğitim-Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca da, dünyada eşi görülmemiş bir şekilde Türkiye’de zorunlu din derslerinin olduğunu ifade ederek, “Bütün okullarımızı İmam Hatip Okullarına çevirmek istiyorlar” diye konuştu. Gezi eylemleri sırasında ölen Mehmet Ayvalıtaş’ın babası Ali Ayvalıtaş da söz alarak, “Gezi şehitlerine sahip çıkın. Parçalanmayın, birbirinize sahip çıkın, birbirinize sarılın ki şaha çıkalım” dedi. Alevi Bektaşi Federasyonu Başkan Yardımcısı Baki Düzgün’ün okuduğu ortak çağrıda ise, bütün inanç ve kimliklerin talepleri karşılanana kadar mücadelenin sürdürüleceğine dikkat çekildi. Mitingin sonunda 13 Şubat’ta yapılacak eğitim boykotuna destek çağrısı yapıldı.