Siyaset ‘Bir sinek fili tarif edemez’

‘Bir sinek fili tarif edemez’

01.02.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP’nin yapısını ‘karanlıkta fil tarif eden köre’ benzeten Erdoğan’a CHP lideri Kılıçdaroğlu, “Eksik olan filin kendisi değil. Hata filde mi, karanlıkta ‘hortumu tut’ diyende mi?” yanıtını verdi

‘Bir sinek fili tarif edemez’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Mevlana’nın körün fil tarifi hikâyesini anlatarak, CHP’nin parti ideolojisini eleştirdiği konuşmasına “Değearli türk büyüğü, filin üzerine yani CHP’nin üzerine yapışmış bir sinek gibiyse o fili tarif edemez” yanıtı verdi.
Kılıçdaroğlu, partisinin 81 il başkanı ve MYK üyelerinin katıldığı genişletilmiş il başkanları toplantısının açılışında bir konuşma yaptı. Konuşmasında Başbakan Erdoğan’dan “Değerli Türk büyüğü” diye bahseden Kılıçdaroğlu, özetle şunları söyledi:
- MESNEVİ’Yİ OKUDUN MU?: Değerli Türk büyüğü Mevlana’dan bir örnek vermiş. Örnek verirken cehaletini sergiliyor. Hz. Mevlana’nın anlattığı çok ibretlik fil hikâyesi vardır. Karanlıkta file dokunan insana filin ne olduğunu soruyorlar. Recep Bey, Mevlana’nın Mesnevi’sini okudun mu, ne söylemek istediğini biliyor musun? Engin hoşgörüşünden nasiplendiğin var mı? Hayatın boyunca Mevlana’nın hangi sözünü tuttun? Eksik olan, yanlış olan filin kendisi değil, hata filde mi, karanlıkta ‘hortumu tut’ diyende mi? Bir şeyi, aydınlıkta, gerçek haliyle göreceksiniz ve ondan sonra tanımlayacaksınız, karanlıkta fili tarif edemezsiniz. CHP’yi böyle tanımlıyorsanız baştan yanlış yapıyorsun. CHP’yi tanımlamak için zeka, ahlak, tarih bilgisi lazım. Değerli Türk büyüğü, filin üzerine yani CHP’nin üzerine yapışmış bir sinek gibiyse o fili tarif edemez. Sineğin gördüğü gözle görür o fili. CHP’yi tanımlamak istiyorsan CHP’nin üzerinden ayrılacaksın, uzağa bakacaksın, uzaktan bakacaksın. O zaman göreceksin devasa CHP kimliğini.
- KİTABIMIZDA YOK: Ayrımcılık kitabımızda, felsefemizde, dünya görüşümüzde yoktur. İnsanın sorunlarına kilitlenmişiz biz. Kimsenin etnik kimliğini sorgulamayız. Herkesin inancına, kimliğine saygı gösteririz. Herkesin etnik kimliği kendi şerefidir, deriz. Kurulduğumuzdan beri böyle söyleriz ve böyle söylemeye de devam edeceğiz.
- ŞANGHAY BEŞLİSİ ELEŞTİRİSİ: Bizim yönümüz çağdaş uygarlık üzerinedir. Bir diktatör heveslisinin hezeyanları bizi çağdaş uygarlık hedefinden alıkoymamalıdır. Türkiye farklı bir yerdedir, Şanghay topluluğunun kimi üyelerinde gördüğümüz ise şeklen çok partili ama aslında tek boyutlu ve tek sesli bir rejime yönelmektedir. Şangay önermesi Türkiye için nasıl bir model, nasıl bir standart, nasıl bir gelecek tasarlandığının açık kanıtıdır.

Haberin Devamı

Elektrikler kesildi
Başbakan Erdoğan’a “Karanlıkta fil tarif edilmez” diyen Kılıçdaroğlu’nun, konuşmasında “Gerçekleri halka anlatmak temel görevimizdir” dediği sırada, toplantının yapıldığı salonda elektrik kesildi. Kılıçdaroğlu, “Türkiye’nin geldiği noktaya bakın!“ dedi. Fotoğraf: A.A.