Siyaset Bir türlü sakinleşemedi

Bir türlü sakinleşemedi

06.05.2010 - 14:58 | Son Güncellenme:

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Zülfikar İzol, Meclis’in renkli vekillerinden biri. Yüzbinlerce mensubu olan İzol aşiretinin reisi. Başbakan'ın malvarlığı tartışmaları bugün de sürerken neredeyse sinir krizi geçiren Zülfikar İzol ancak başbakan tarafından sakinleştirilebildi. Erdoğan'ın elini öpmek istiyen İzol'a Başbakan izin vermedi ama bir süre sohbet etti. Erdoğan kısa bir süre önce İzol'ün oğlunun düğün töreninde şahitlik yapmıştı.TBMM Genel Kurulu’nda fenalaşan AKP’li Zülfikar İzol sağlık müdahalesi yapılması için bekletildiği bölümde doktorları yanına yaklaştırmadı. İzol, milletvekilleri tarafından zorla Meclis bahçesine çıkarıldı ancak, burada da bağırıp çağırmaya devam etti. Bahçede bir süre dolaştırılan İzol’u, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TBMM kulisine çağırarak sakinleştirdi. İzol’un elinin de yaralandığı öğrenildi.

Bir türlü sakinleşemedi

Anayasa değişikliği görüşmelerinin sürdüğü TBMM Genel Kurulunda Başbakan Recep Tayyip ErdOğan’ın "malvarlığı" konusunda dün başlayan tartışma bugün de sürdü. CHP’li milletvekillerine tepki gösteren AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Zülfikar İzol, güçlükle Genel Kurul dışına çıkarıldı.

Teklifin "Ekonomik Sosyal Konsey"in Anayasa kapsamına alınmasını öngören 24. maddesi ile ilgili önergeler nedeniyle söz alan CHP Sinop Milletvekili Engin Altay, dün "Erdoğan’ın dünyanın en zengin 8. başbakanı" olduğunu söylediğini, verdiği bilginin doğru olduğunu, ancak kaynak konusunda yanlış bilgi verdiğini söyledi.

Altay, krallar, kraliçeler, prensesler, sultanlar düşülünce Başbakan Erdoğan’ın 1 milyon 800 bin dolar gelirle 8 ya da 9. en zengin Başbakanı olduğunu ileri sürdü.

Altay, AK Parti sıralarından yoğun laf atmalar üzerine, "Konuya ilişkin araştırma önergesi vereceğiz. Biraz onurunuz varsa destek verirsiniz" dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, sataşma olduğu gerekçesiyle söz adı.

Canikli, kürsüye geldiğinde, AK Parti’li İzol, bağırarak ve sıralara vurarak Altay ve CHP milletvekillerine tepki göstermeye başladı. Bazı AK Parti milletvekillerinin sakinleştirmeye çalıştığı İzol, bağırmayı ve tepki göstermeyi sürdürdü.

Başkan Mehmet Ali Şahin, milletvekillerinden İzol’u salondan çıkarmalarını istedi. İzol, güçlükle Genel kurul dışına çıkarıldı.

Kulise çıkarılan İzol, burada da sakinleştirilmeye çalışıldı. Kuliste bir süre dinlendirilen İzol, milletvekillerinin nezaretinde bahçeye çıkarıldı.

İzol, daha sonra tekrar kulise gelerek, Genel Kurul çalışmalarını televizyondan izleyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanına gitti ve elini öpmeye çalıştı. Ancak Başbakan Erdoğan, buna izin vermedi. Erdoğan, İzol’u yanına oturtarak, bir süre sohbet etti.

Bu arada İzol’un incinen sağ eli, buz tedavisi uygulandıktan sonra sarıldı. İzol, sarılı elle 24. madde için oy kullandı.

İzol’un çıkarılmasından sonra konuşmaya başlayan Canikli, Altay’ın dünkü konuşmasını düzelttiğini belirterek, "Yanlış kaynaktan bilgi aldığını söyledi ve sıralamanın yanlış olduğunu belirtti. Dolayısıyla konuşmasında iddiasının yalan olduğunu ikrar etti" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan’ın sözü edilen listede alttan 3. sırada olduğunu belirten Canikli, "İddianın asılsız olduğu ortaya çıktı. Biz Sayın Baykal’ın mal varlığını açıklamasını bekliyoruz. Dünyada ana muhalefet liderleri arasında zenginlik bakımından kaçıncı sırada? Onu bekliyoruz" dedi.

Yine sataşma gerekçesiyle söz alan CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, önümüzdeki hafta Başbakan, bakanlar ve çocuklarının mal varlıkları ile ilgili Meclis Araştırma Önergesi vereceklerini belirterek, "Sayın Başbakan’ın aldığı aylıklar, çalıştığı şirketler belli, ödedikleri vergiler belli. Toplarsınız. Herkes çıkar izah eder. Olur biter. Bu kadar basit bir olayı uzatmanın mantığı yok" diye konuştu.

Önergenin Erdoğan’ın mal varlığı ile ilgili kuşkuları ortadan kaldırmaya yönelik olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, "Bizim getirdiğimiz araştırma önergesine evet derseniz size saygı duyacağız. Önergemizi reddederseniz bu tartışmalar devam eder" dedi.

Erdoğan’ın mal varlığını bildiklerini ifade eden Kılıçdaroğlu, "Biz kaynağını merak ediyoruz, Sayın Canikli. Mal varlığını açıklamaktan, alın teri ile kazanılan paradan kimse korkmamalıdır" diye konuştu.

Başkan Şahin, sataşma nedeniyle söz isteyen AK Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç’a söz vermeyerek tartışmayı bitirdi.