Siyaset Bir zamanlar haymatlostu* (*Vatansız)

Bir zamanlar haymatlostu* (*Vatansız)

21.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bakan Kurulu oluşturulurken, Balkan kökenli Türkler, bölgesel dengeler benzeri bir iç siyaset faktörü haline gelmeye başladı. Yunanistan vatandaşlığından sonra Türk vatandaşlığını kazanana kadar Türkiye’de haymatlos (vatansız kişi) olarak yaşayan Hakan Çavuşoğlu, Türkiye’de doğmayan ilk Başbakan Yardımcısı oldu.

Bir  zamanlar  haymatlostu* (*Vatansız)

Balkan göçmenlerinin Türk siyaset ve devlet yaşamındaki varlığı ile Türkiye dışında doğmuş siyasetçiler, cumhuriyet döneminde sürekli gündemde oldu. 1922’da Meclis’te muhalif bir grup, Mustafa Kemal’i siyaset dışı bırakmak için girişimde bulundu. Bu grubun sunduğu teklifte, “TBMM’ye üye seçilebilmek için Türkiye’nin bugünkü sınırları içindeki mahaller ahalisinden olmak zorunludur. Göçle gelenlerden Türk ve Kürtler iskan tarihinden itibaren beş sene geçmişse seçilebilir” hükmü yer alıyordu. Bu teklif reddedildi.

Haberin Devamı

‘Doğuştan Türk’

Cumhurbaşkanlığı hükümeti sistemine geçişle ilgili anayasa değişikliği taslağında da, “Cumhurbaşkanı... doğuştan Türk vatandaşı olanlar arasından, doğrudan halk tarafından seçilir” ibaresi yer almıştı. “Doğuştan Türk vatandaşı” ibaresi tartışma yaratmış ve komisyonda Mehmet Müzezzinoğlu ile Hakan Çavuşoğlu örnek gösterilmişti.Gümülcine-Kozlukebir doğumlu olan Müezzinoğlu, kabine revizyonunda hükümet dışında kaldı. Ancak kabinede yine Batı Trakya-Gümülcine doğumlu bir başka siyasetçi Başbakan Yardımcısı olarak görev aldı. Asıl mesleği avukatlık olan Çavuşoğlu’nun hükümette Başbakan Yardımcısı olarak görev almasında iki etken öne çıktı. Birincisi iç siyasette Balkan Türklerinin bir faktör haline gelmesi. İkincisi ise Çavuşoğlu’nun Balkan Türklerinin haklarıyla ilgili son yıllarda yaptısonuç alıcı çalışmaları. Çavuşoğlu, Ak Parti’deki siyasi hayatından önce Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği’nin Bursa Şubesi’nin başkanlığını yaptı.

Haberin Devamı

İstisnai vatandaşlık

İki dönemdir milletvekili olan Çavuşoğlu, son dönemde İçişleri Bakanı ve Çalışma Bakanı ile koordinasyon halinde yürüttüğü çalışmalar ile Türkiye’de yaşayan Balkan Türklerinin bazı önemli sorunlarının çözümünde önemli rol oynadı. Çavuşoğlu’nun çabaları ile, “01/01/2017 tarihinden önce Türkiye’ye gelen, 6458 sayılı Kanun’a göre yasal bir ikâmet izni ile Türkiye’de bulunan, Bulgaristan, Yunanistan, Makedonya, Arnavutluk, Bosna Hersek ve Kosova vatandaşı olup, birinci derecede Türk vatandaşı yakını bulunan yabancılar ile söz konusu ülkelerin haymatlosu olan yabancıların 30.05.2018 tarihine kadar başvurmaları halinde, istisnai olarak Türk vatandaşlığına alınmaları” karara bağlandı.