Siyaset ‘Birbirimizden etkilendik çok şey öğrendik

‘Birbirimizden etkilendik çok şey öğrendik

06.11.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ecevit’in ümitsizliğe kapılarak hiçbir zaman ‘ipin ucunu salmadığını’ belirten Demirel, “Birbirimizi etkiledik. Birbirimizden çok şey öğrendik” diye konuştu

‘Birbirimizden etkilendik çok şey öğrendik

Eski Başbakanlardan Bülent Ecevit, ölümünün 5. yılı nedeniyle dün CHP Ankara İl Başkanlığı tarafından düzenlenen etkinlikte anıldı. Etkinliğe, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve dönemin DSP, DYP, ANAP hükümetlerinde bakanlık yapan isimlerle milletvekilleri katıldı. Rahşan Ecevit ise “soğuk algınlığı” gerekçesiyle törene gelmedi. Kılıçdaroğlu, Ecevit ve Demirel’in tarihe mal olduklarını ve hayatlarını demokrasi mücadelesine adadıklarını belirtirken, “Aslında bu toplantı merhum Bülent Ecevit’in demokrasi idealini ve yüksek hoşgörüsünün anlamlı bir fotoğrafıdır. Ülkenin bugün getirildiği tahammülsüz ve demokrasi dışı, politik, kültürel ortamı düşündüğümüzde, bu fotoğrafın bazıları için uyarıcı ve eğitici olmasını isterim” dedi.

Barışmayan kavga etmesin
Demirel ise ilk kez Ecevit’i duygusal ifadelerle anlattı. Demirel, Kılıçdaroğlu’nun bu toplantıya kendisini davet etmesinin büyük bir olgunluk olduğunu belirtti. Türkiye’de siyasetçilerin küs olmaması gerektiğini vurgulayan Demirel, “Bizim bir sözümüz var, ‘Barışmasını bilmeyen kavga etmemelidir’. Siyaseti kendimiz için değil halk için yapıyoruz”
dedi.
İngiliz siyasetçilerden örnek vererek, “Siyasetçiler birbiri hakkında yanılabilir, ama bunlar kan davası şeklinde olmaz, gelir ve geçer” diyen Demirel, Ecevit için, “Biz birbirimizin değerini anlamakta gecikmiş olabiliriz ama ben Sayın Ecevit’i son Başbakan tayin ederken, onların bana karşı bakışı da böyleydi, bunun hatırlatılmasını isterim” diye konuştu.
Demirel’in ne söylese istismara çok müsait olduğunu dile getirirken, “Benim talihim budur. 2 kere 2’nin 4 ettiğini söylesem bana ‘ispatla’ derler. Onun için Ecevit için söyleyeceklerimi çok düşündüm” sözleri salonda kahkahalara yol açtı.

Birbirimizden öğrendik
Siyasetçilerin birbirlerini etkilediğini dile getiren Demirel, şunları söyledi: “Birbirimizi etkiledik, devirleri etkiledik. Sanırım 45 senelik dönemde birbirine etkileyen 2 kişi varsa muhtemelen Sayın Ecevit ile benim. Siz zannediyormusunuz ki biz birbirimizden bir şey öğrenmedik. Birbirimize en kızdığımız anlarda bile bir şey öğrenmişizdir. Merhum Ecevit kasketi giyip, mavi gömleğiyle, seçim otobüsüyle, güverciniyle yollara çıkınca Türkiye siyasetine yepyeni bir şey geldi, biz de ona uymak zorunda kaldık.”

Herkes kâra ortak
Ülkenin karışıklığa gittiği dönemde olumsuz gelişmelere Ecevit’le birlikte karşı çıktıklarını belirten Demirel, “Cumhurbaşkanını anlaşarak seçtik ama 80’de de seçemedik. Seçtiklerimizden kimse bahsetmez. Seçemediler diye tuttururlar. Siyaset böyledir zaten herkes kâra ortaktır” dedi.
1971 muhtırası döneminde parlamentoyu açık tutmak için elinden gelen her şeyi yaptığını belirten Demirel, ancak başta Ecevit olmak üzere herkesin arkasından “şapkayı alıp gitti” dediğini anımsattı. Demirel’in “Şapkayı bırakıp gidecek değildim ya” sözleri salonda yeniden kahkaların yükselmesine neden oldu.

Haberin Devamı

Demirel’i gülümseten belgesel
Anma töreninde “Halkın İktidarını Kuracağız” adlı belgesel film gösterildi. Filmde, Ecevit’in bir miting konuşması sırasında, “Adalet Partisi çağın gerisinde kalan bir partidir” sözleri salonda gülüşmeye neden olurken, yine miting alanındaki “Süleyman başvekil, işçi, köylü, aç, sefil”, “Katil iktidar” yazılı pankartlar da dikkati çekti. Demirel, film gösterimini gülümseyerek izledi. Demirel, belgesel için, “Benim için, benimle beraber yaşayanlar için göz kamaştırıcı manzaralardır. O demokrasiydi. Meydanların coşkusunun, demokrasinin nasıl bir akciğeri olduğunu gösteriyordu” diye konuştu.