Siyaset ‘Biz Lozan’ı, onlar Sevr’i savunuyor’

‘Biz Lozan’ı, onlar Sevr’i savunuyor’

01.10.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP lideri, Cumhurbaşkanı’nın Lozan Antlaşması’nı gündeme getirmesini eleştirerek, “Bu kadar işsizlik, yoksulluk varken, insanlar can derdindeyken, Lozan niye gündeme gelir? O koltuğa Cumhuriyet’in ve Lozan’ın sayesinde oturduğunu unutmayacaksın arkadaş” dedi

‘Biz Lozan’ı, onlar Sevr’i savunuyor’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Birileri Lozan’ı zafer diye yutturmaya çalıştılar.. Zafer bu mu?” sözlerine tepki göstererek, “Lozan Türkiye’nin tapu senedi. Biz Lozan’ı savunuyoruz, onlar Sevr’i savunuyorlar” karşılığını verdi.

Haberin Devamı

İstanbul’da yabancı basının Türkiye temsilcileriyle Swissotel The Bosphorus’ta bir araya gelen CHP lideri çıkışta yaptığı kısa açıklamada, yabancı basın mensuplarıyla soru-cevap şeklinde güzel bir sohbet gerçekleştirdiklerini belirterek, “Türkiye’nin büyük bir ülke olduğunu, güçlü bir ülke olduğunu darbelere karşı ortak bir tavır sergilediğimizi bütün ayrıntıları olabildiğince anlattım. Her iç hem dışarıda karşılaştığımız sorunlarla ilgili sorular geldi. O sorulara da Cumhuriyet Halk Partisi’nin görüşleri doğrultusunda cevap verdim. Önümüzdeki günlerde gazetelerde hep birlikte okuyacağız” dedi.

‘Tarihe ihanet’

Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önceki gün Lozan Antlaşması’nı hedef alan açıklamasıyla ile ilgili soru üzerine şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Lozan niye gündeme gelir? Yani bu kadar işsizlik, bu kadar yoksulluk varken, insanlar can derdindeyken, Türkiye’nin 81 ilinde, tüm ilçelerinde mağdurlar bir çıkış yolu ararken Lozan niye gündeme gelir? Lozan Türkiye’nin tapu senedi. Biz Lozan’ı savunuyoruz, onlar Sevr’i savunuyorlar. Çıkıp şu soruya cevap versin; Sen Sevr’i mi savunuyorsun? Biz Ankara’yı, onlar İstanbul’u savunuyorlar. Biz Cumhuriyeti, onlar hilafeti savunuyorlar. Biz vatandaşlığı, onlar kul olmayı savunuyorlar. O koltuğa Cumhuriyetin ve Lozan’ın sayesinde oturduğunu unutmayacaksın arkadaş. Kim oluyorsun sen? Nasıl böyle konuşabilirsin? Tarihine ihanet etmeye kimsenin hakkı yoktur. Cumhurbaşkanıysan otur adam gibi Cumhurbaşkanlığını yap. Tarih bilmiyorsan çağır tarihçiyi konuş. Böyle bir konuşma olamaz. Cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturan, ülkesine ihanet edemez, ülkesini satamaz.”

Lozan’la ilgili açıklamaları kabul edemeyeceklerini belirten Kılıçdaroğlu şöyle devam etti: “Dün diyeceksin ki ‘Lozan tapu senedimizdir.’ Bugün diyeceksin, ‘Lozan ülkeyi satmaktır.’ Ne demek bu? Nasıl bir Cumhurbaşkanı? Nasıl bir anlayış? Şimdi yine diyecekler, ‘Yenikapı ruhundan vazgeçti Kılıçdaroğlu’. Eğer sizin anladığınız Yenikapı ruhu buysa biz bu ruha karşıyız. Biz ülkemizi seviyoruz, tarihimizi seviyoruz, tarihimizle gurur duyuyoruz, Cumhuriyetimizle gurur duyuyoruz. Kendi tarihimize ihanet etmedik, etmeyeceğiz.”