Siyaset Bölgede varlık göstermesi zor

Bölgede varlık göstermesi zor

20.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kuzey Irak’taki referandumu macera olarak niteleyen Başbakan Yıldırım, “Daha fazla bölge insanına eziyet edilmemesi konusunda gereken adımların da atılmasına fayda vardır” dedi...

Bölgede varlık göstermesi zor

Başbakan Binali Yıldırım, dün İran Cumhurbaşkanı 1. Yardımcısı İshak Cihangiri’yi Çankaya Köşkü’nde resmi törenle karşıladı. Baş başa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından ortak basın açıklaması yaparken gazetecilerin soruları alınmadı.
Son zamanlarda İran ile üst düzeyli gerçekleşen ziyaretlere dikkat çeken Yıldırım, Kuzey Irak referandumunun ardından yaşanan gelişmelere ilişkin ise “Bölgede yaşanan gelişmeler de bütün boyutları ile ele alınmış Irak’ın toprak bütünlüğü ve egemenlik haklarının ihlal edilmesine yönelik her türlü girişimin şiddetle karşısında olunacağı teyit edilmiştir. 25 Eylül referandum sonrası İran, Irak ve Türkiye’nin yakın işbirliği ve koordinasyonu ile birlikte çıkmaz bir yol olduğu umutsuz bir yolculuk olduğu bir kez daha görülmüştür. Yapılmaya çalışılan bölgede yaşayanlara daha iyi bir gelecek beklentisi değil bölgedeki yöneticilerin kişisel hırsları ve istikbal arayışlarının sonucu olduğu net olarak ortaya çıkmıştır. Bu maceraya sebep olanların bölgede artık var olmaları ve yönetici olarak hayatlarını sürdürmeleri zor gözükmektedir. Daha fazla bölge insanına eziyet edilmemesi konusunda gereken adımların da atılmasına fayda vardır” dedi.

Irak-İran-Türkiye’nin işbirliğinin sadece Irak’la sınırlı olmadığını da söyleyen Yıldırım, “Suriye’de de 7 yılı aşan iç savaş ve karışıklığın kontrol altına alınması ve Suriye’nin de toprak bütünlüğünü esas alan adil temsili öngören kalıcı bir barışa, huzura dönüşmesi konusu da birlikte takip ettiğimiz diğer bir konudur” diye konuştu.

Yapay devlete izin yok

Komşu ülkelerle sınırlarımızda yapay devlet oluşturma gayretlerine yol açacak bir durumun sonucun elde edilmemesi için birlikte çalışacaklarını söyleyen Yıldırım, “Statü değişikliği, sadece Irak ve Suriye toprak bütünlüğüne tehdit olmayacaktır. İran ve Türkiye’nin de bölgedeki menfaatlerine mahsur teşkil edecektir. Bölgeyle ilgili hassasiyetimiz İran ile aynıdır” dedi. Yıldırım, görüşmede Yemen, Libya, Arakan hatta Filistin gibi konuların da ele alındığını ifade ederek, “İslam İşbirliği Teşkilatı marifetiyle dikkatin bu konulara çekilmesi ve zulümlere gerekli dikkatin gösterilmesi konularını da ele aldık” diye konuştu.

Gündemden kaldıralım

Görüşmede turizm ve kültür konularının da ele alındığını ifade eden Yıldırım, “Sadece İran’dan Türkiye’ye değil Türkiye’den İran’a da ziyaretlerin geliştirilmesi adımları atılacak. PKK ile etkin mücadele gerçekleştirilmesi konusunda İran’ın yakın işbirliğini önemsiyor ve artan işbirliğinden memnuniyet duyuyoruz” dedi

Yıldırım, iki ülke arasındaki 12 milyar dolar olan ticaret hacminin 30 milyar dolara çıkarılması gerektiğini de ifade etti. İki ülke arasında ticaretinde ulusal paraların kullanılmasına ilişkin anlaşmaya da atıfta bulunan Yıldırım, “İlgili bankaların bilgilendirilmesi süreci başlatılacak” dedi.

İRAN CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI:

Güçlü olursak Amerikalılar kriz getiremez


Cihangiri de İran ve Türkiye’nin bölgesinden krizlerin eksik olmadığını ifade ederek, şunları kaydetti: “Uluslararası büyük güçler buna sebebiyet veriyor. Bütün bunlar İsrail tarafından yapılıyor. Bölgede konu ne Şii ne Sünni kavgasıdır, onların temel amacı bölgeyi zayıf konuma düşürmektir. Referandum ilk andan itibaren başarısız olmuştur. Bölge ülkeleri olarak yapmamız gereken şey; bölgedeki gücümüzü korumaktır. Güçlü olursak Amerikalılar bölgemize kriz getiremez. Stratejik bakış açımız böyledir; güçlü olursak kimse buraya müdahale edemez. İran-Irak-Türkiye üçlü görüşme yaparak sorunları çözmek için işbirliği yapacaklardır.”

Bilim ve çevre alanında işbirliği

Yıldırım ile Cihangiri, ortak basın açıklaması öncesi, iki ülke arasındaki anlaşmaların imza törenine katıldı. TÜBİTAK ile İran Bilim, Araştırma ve Teknoloji Bakanlığı Uluslararası Bilimsel İşbirliği Merkezi (CISC-MSRT) arasında işbirliği ile “Çevre Alanında İşbirliği” anlaşmaları imzalandı.