Siyaset Bosna Hersek krizi için 3'lü buluşma

Bosna Hersek krizi için 3'lü buluşma

19.01.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Türkiye’ye resmi ziyarette bulunan Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile baş başa görüşmenin ardından 3. Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Oturumu’na başkanlık etti.

Bosna Hersek krizi için 3lü buluşma

ASLIHAN ALTAY KARATAŞ Ankara - Ortak basın toplantısı öncesinde iki ülke arasında “Eğitim Alanında İş Birliği Anlaşması”, “Turizm Alanında İş Birliğine İlişkin Mutabakat Zaptı”, “Sinematografik Ortak Yapım Anlaşması” ile “Sırbistan Kültür Anıtları Koruma Enstitüsü ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Arasında İş Birliğine Yönelik Çerçeve Anlaşması” olmak üzere 4 anlaşma imzalandı. Erdoğan, toplantıda özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

BOSNA HERSEK KRİZİ: Bosna Hersek’te süren siyasi kriz konusunda görüş alışverişinde bulunduk. Sırbistan’ın Bosna Hersek’in egemenliğine ve toprak bütünlüğüne verdiği destek, bölgemizin barış ve istikrarı bakımından çok çok önemlidir. Bosna Hersek’teki krizin aşılması için uluslararası camianın birlikte hareket etmesine ihtiyaç duyulduğu da aşikardır. Tüm tarafların Bosna Hersek’in toprak bütünlüğünü zedeleyici adımlar atmaktan imtina etmeleri ve sorumluluk bilinciyle davranmaları şarttır.

3’LÜ BULUŞMA OLACAK: Sıkıntıları giderebilmek için de elimizden gelen gayreti gösteriyoruz, göstermeye devam edeceğiz. Önümüzde Sırbistan’da bir seçim var. Bu seçimin akabinde istiyoruz ki, üçlü grubun liderlerini bir araya getirelim ve onlarla bir toplantı yapalım. Ve bu toplantıyla da özellikle Bosna Hersek’in toprak bütünlüğünü sağlayabilmek için adımlar atalım. Şu anda özellikle yapılmakta olan otoban çalışmaları ve bu çalışmalar üzerindeki nüans farkları diyebileceğimiz bazı hissi yaklaşımlar var. Bu hissi yaklaşımları eğer bir kenara koyar da, burada gerçekten ideal olan yaklaşımı yakalarsak ki, buna biz birlikte yardımcı olalım istiyoruz. Birlikte yardımcı olmak suretiyle Bosna Hersek’teki yaklaşımda Boşnaklar, Hırvatlar, Sırplar olmak üzere üç lideri bir araya getirelim ve bu işi başaralım, bu karara vardık. İnşallah seçimin ardından bu buluşmayı sağlayacağız. Bu buluşma belki Belgrad’da olur belki İstanbul’da olur ve bu adımı da inşallah süratle atalım diyoruz. Bu konuda mutabıkız.

Haberin Devamı

HERTZOG TÜRKİYE’YE GELEBİLİR: (ABD’nin Doğu Akdeniz’deki projeden desteğini çekmesi ve İsrail ile diyalog) ABD’nin geri çekilme kararı mali analizlerden sonradır, yani maliyet analizlerini yaptılar ve kendileri için fayda görmediler, bunun için de Doğu Akdeniz’deki bu çalışmalardan geri çekilme kararı aldılar. Geçmişte Berat Bey’in Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olduğu zaman İsrail ile görüşmeler yapılıyordu. Bu görüşmelerde de İsrail, buradan çıkacak gaz ile ilgili olarak Türkiye üzerinden bunun Avrupa’ya götürülmesi konusunda belli bir hedefe varılmıştı. Şu anda bunu yine gerçekleştirebiliriz. Cumhurbaşkanı Hertzog ile yapmakta olduğumuz görüşmeler var. Belki Sayın Hertzog’un Türkiye’ye bir ziyareti olabilir.

Haberin Devamı

KAZAN KAZAN ESASI: Başbakan Sayın Bennet’in bu noktalarda yine olumlu bazı yaklaşımları var. Hedef olumlu yaklaşımlarla bir yere varmak. Yani bu olumlu yaklaşım kazan kazan esasına dayalı olduktan sonra biz Türkiye olarak elimizden geleni yaparız. Her şeyden önce siyasetçiyiz. Siyasetçiler olarak biz kavga için yokuz, barış için varız ve barış için ne gerekiyorsa, eğer bu konuda petrol barışın bir aracı olacaksa bunu kullanırız.

‘Başka hiçbir ülkede görmedim’

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic de, Bosna Hersek’teki krize ilişkin şunları kaydetti: “İstikrar ve güvenlik son derece önemli. Ülkelerimizi ileriye götürmemiz gerekiyor, geçmişe değil. Dayton Anlaşması’na uyulması çok önemli, bu konu üzerinde iyi anlaştığımızı düşünüyorum. Bosna Hersek’in toprak bütünlüğüne son derece saygı duyuyoruz. Bu da Dayton Anlaşması içinde yer alan bir husus, güvenliği ancak bu şekilde koruyabiliriz.” Öte yandan Erdoğan’ın Vucic’i karşılama töreni sırasında, turkuaz renkli halılar rüzgarın azizliğine uğradı. Cumhurbaşkanlığı personeli ve gazeteciler yerinden kalkan halıları birlikte düzeltti. Vucic, Erdoğan’a, “Başka hiçbir ülkede görmedim. Rüzgar halıları kaldırdığında baktım ki kameramanı, fotoğrafçısı sağına soluna bakmadan, kimseyi beklemeden el ele verip düzeltiyorlar. Bu, onların devletine ve size olan sevgilerini gösteriyor” dedi.