Siyaset Büyük kentlerde Alevi yörelerinde HDP’ye kayış var

Büyük kentlerde Alevi yörelerinde HDP’ye kayış var

08.06.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

7 Haziran genel seçimlerine alışıldık CHP söylemlerinin tamamen dışında kalan, ekonomi odaklı seçim bildirgesini anlatan, bu doğrultuda Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu ile siyasi polemiğe girmekten uzak duran Kılıçdaroğlu, seçimlerde beklediğini alamadı.

Büyük kentlerde   Alevi yörelerinde  HDP’ye kayış var

Yüzde 35 oy ve tek başına iktidar hedefi ile seçimlere giren CHP, Anadolu Ajansı’na göre yüzde 25,01 oy ve 133 milletvekili ile seçimleri kapattı. 2011’e kıyasla oyunu yüzde 0,9, 2014 seçimlerine kıyasla oyunu yüzde 0,6 azaltan CHP, 2011 seçimlerine kıyasla da iki milletvekilini kaybetti.

Haberin Devamı

27 kentte artırdı

2011’de sekiz kentte birinci parti olan CHP yönetimi, bu kez birinci olduğu il sayısını 10’a çıkardı. 2011’deki gibi Aydın, Çanakkale, Edirne, İzmir, Kırklareli, Muğla ve Tekirdağ’da birinci olan CHP, bu kentlere Mersin, Eskişehir ve Zonguldak’ı da ekledi.

CHP, 2011 seçimlerine kıyasla 27 kentte oyunu artırdı. CHP’nin oyunu artırdığı kentler arasında Orta Anadolu, Karadeniz, Trakya ve Ege öne çıkarken, İstanbul, Ankara, Adana, Mersin ve Hatay gibi büyük kentlerde oy oranının azalması dikkati çekti. Kılıçdaroğlu yönetimi, Afyonkarahisar, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bursa, Ordu ve Samsun gibi kentlerde oyunu artırdı.

CHP 2011’e kıyasla oyunu en çok yüzde 6 ile Ordu’da artırdı. Ordu’da eski belediye başkanı Seyit Torun’u liste başı yapan CHP, Torun’un performansıyla vekil sayısını da birden ikiye çıkardı.

Haberin Devamı

Tunceli’de hüsran

CHP, 2011 seçimlerinde vekil çıkardığı beş kentte, bu kez temsil şansı yakalayamadı. Kılıçdaroğlu’nun memleketi Tunceli’de oy oranını yüzde 37 dolayında bir düşüşle yüzde 20,61’e düşüren CHP, bu kentte vekil çıkaramayarak hüsran yaşadı. Yine 2011’de vekil çıkarılan Niğde, Ardahan, Kahramanmaraş ve Adıyaman’da CHP temsil şansı yakalayamadı.

CHP’nin oylarının İstanbul ve Ankara gibi kentler ile Alevi nüfusun yoğun olduğu Malatya, Kahramanmaraş, Adıyaman, Erzincan, Ardahan gibi kentlerde, HDP’ye kaydığı söyleniyor. Gaziantep’te eski CHP’li Belediye Başkanı Celal Doğan’ın adaylığı ile bu kentte de oylarını HDP’ye kaptıran CHP, İstanbul ve Ankara’da da, “orta üst sosyokültürel düzey”e sahip Çankaya, Şişli, Beşiktaş ve Kadıköy gibi ilçelerde de oylarını düşürdü.

Sarıgül yok İnce yaralı

Öte yandan 29 Mart’ta yapılan ön seçimlerde 5. sırayı alarak İstanbul 2. bölgede 9. sıra milletvekili adayı olan eski Şişli Belediye Başkanı ve CHP’nin potansiyel genel başkanı Mustafa Sarıgül de sınırda kalarak, parlamentoya giremedi. Kulislerde, CHP’de İstanbul il ve ilçe yönetiminin Sarıgül’ün vekil olmaması için 2. bölgeye ağırlık vermediği iddia edilmişti. Sarıgül’ün parlamentoya gelememesi ile bu iddia da kuvvetlenmiş oldu. Son genel başkan adayı ve Kılıçdaroğlu’nun potansiyel rakiplerinden Muharrem İnce’de oylarını düşürerek parlamentoya girdi.

Haberin Devamı

İstifa ihtimali zayıf

Anlamlı oy azalışı olursa istifa edebileceğini ima eden Kılıçdaroğlu’nun ise, 2011 seçimlerine kıyasla yüzde 0,9, 2014 seçimlerine kıyasla yüzde 0,6 oy azalışının ardından istifa etmesi beklenmiyor. Ancak, genel başkan seçimli ve Ekim 2015’te yapılması öngörülen 35. Olağan Kurultay’da birkaç adayın çıkabileceği ifade ediliyor. Alınan bilgilere göre, CHP yönetimi bugün Kılıçdaroğlu başkanlığında MYK’yı toplayacak. Bu toplantıda, hem seçim sonuçlarının CHP açısından değerlendirilmesi hem de koalisyon hesaplarının masaya yatırılması bekleniyor.

Büyük koalisyon yok

Kılıçdaroğlu, dün akşam saatlerinde geldiği genel merkezde ilk değerlendirmesini yakın kurmaylarıyla yaptı. Alınan bilgilere göre Kılıçdaroğlu’nun “Büyük Koalisyon” ihtimaline kapıyı kapadığı, üçlü alternatiflerin de değerlendirilebileceği talimatını verdiği öğrenildi. Parti kulislerinde CHP-MHP koalisyonuna, bazı şartların yerine getirilmesi durumunda HDP’nin dışarıdan destek verebileceği bir formülün en uygulanabilir alternatif olduğu konuşuluyor. CHP kurmaylarının ilk değerlendirmelerinde, “eşitsiz” ortamda girilen ve HDP’nin barajı geçmesi için Türkiye’nin tamamında farklı gruplar tarafından büyük bir dayanışma sergilendiği bir seçim sürecinde alınan oyun, “başarısızlık” olarak yorumlanamayacağı belirtiliyor.

Haberin Devamı

Sağ açılım oy getirmedi

Kılıçdaroğlu, yönetiminin çeşitli kentlerde farklı aşiretler ve sağ gruplarla girdiği ittifak da başarı getirmedi. Şanlıurfa’da Bucak aşiretinden Ali Murat Bucak’ın adaylığıyla oylar yalnızca yüzde 0,6 oranında arttı, ancak vekil çıkarılamadı. Yine Iğdır’da eski ANAP’lı Adil Aşırım’ın adaylığı, partiye yüzde 2 oy getirdi, ancak vekil çıkarılamadı. Mehmet Bekaroğlu’nun memleketi Rize’de de oy oranı artsa da vekil çıkarılamadı.

Seçim sonuçlarıyla CHP’de mevcut milletvekillerinden 43’ü yeniden seçilirken, 89 milletvekili ise “yeni parlamenter” olarak görev yapacak. Bu isimler arasında Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün ve Mersin Milletvekili Fikri Sağlar, birkaç dönem ara vererek yeniden parlamentoya dönen isimler arasında yer aldı.