Siyaset ‘Büyükelçiler bir daha böyle bir adım atamayacaklar’

‘Büyükelçiler bir daha böyle bir adım atamayacaklar’

28.10.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Osman Kavala’nın serbest bırakılması yönünde çağrıda bulunan 10 büyükelçinin “istenmeyen adam” ilan edileceğini duyurması ve ardından büyükelçilerden gelen “Viyana Sözleşmesi’nin 41. maddesine riayet ediyoruz” yönündeki açıklama, Meclis kulislerinin de en sıcak gündem başlığı oldu.

‘Büyükelçiler bir daha böyle bir adım atamayacaklar’

 

AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU Ankara - AK Parti kaynakları, “Kavala” bildirisine diplomatik kanallardan önce, Cumhurbaşkanı nezdinde karşılık verilmesini “planlanmamış ancak öngörülebilir adım” nitelemesiyle değerlendirdi.

Haberin Devamı

Kaynaklar, “Bugüne kadar Davos’tan Filistin’e, Azerbaycan’dan Mavi Vatan’a bu tür kritik tüm konu başlıklarında Cumhurbaşkanı’nın tarzı bellidir. Hele ki Viyana Sözleşmesi’nin 41. maddesi bu kadar açıkken Erdoğan’ın bu çıkışı yapabileceği öngörülebilirdi” ifadelerini kullanıyor.

AK Parti kurmayları, “bildiriden geri adım” olarak yorumlanan ABD’nin tweeti için “Erdoğan’ın maliyeti ne olursa olsun söylediği sözden geri dönmeyeceğini tahmin ediyorlar. Bu, onlar için çok tehditkâr bir tablo ortaya çıkarıyor. Bu nedenle krizin aşılması için gereken adımı attılar” görüşünü dile getiriyor. Bazı kaynaklar ise söz konusu tweetlerin “geri adım” olarak yorumlanmasının doğru olmadığını; ABD’nin yaptığı açıklamanın diğer büyükelçilikler tarafından “kes-yapıştır” usulü tekrar edildiğini söyleyerek, “Bu krizin daha alt düzeyde diplomasi kanalıyla aşılması da mümkündü” vurgusunu yapıyor.

Haberin Devamı

Büyükelçilerin “Kavala” bildirisinin Amerika’nın zaten uzun süredir verdiği mesajların bir yansıması olduğunu, dolayısıyla sürpriz olmadığını belirten bazı parti kaynakları ise, “Ancak bu tür bir değerlendirmenin büyükelçiler aracılığıyla yapılması çok yanlış oldu. Türkiye de buna, Cumhurbaşkanı nezdinde en üst perdeden yanıt verdi. Riskli bir adım ama karşılık buldu. O adım atılmasaydı bir başka konuda bu kez 15 büyükelçi benzer bir bildiriyle ortaya çıkabilirdi. Cumhurbaşkanı bunu yapmakla Ankara’da görev yapan büyükelçilerin bir daha böyle bir adım atabilme ihtimalinin önüne geçmiş oldu” yorumunu yapıyor.

ABD, Almanya ve Fransa’nın da aralarında bulunduğu 10 ülkenin Ankara büyükelçileri, 18 Ekim’de yayımladıkları bildiride ‘Osman Kavala’nın serbest bırakılması’ çağrısında bulunmuştu. Bu açıklamaya sert tepki gösteren Erdoğan, “Gerekli talimatı Dışişleri Bakanıma verdim. Bu 10 tane büyükelçinin istenmeyen adam ilan edilmelerini hemen halledeceksiniz dedim” ifadelerini kullanmıştı. Erdoğan’ın bu açıklamasının ardından pazartesi günü ABD’nin Ankara Büyükelçiliği resmi twitter hesabından, “ABD, Diplomatik İlişkiler Hakkındaki Viyana Sözleşmesi’nin 41. maddesine riayet etmeyi teyit eder” şeklinde bir paylaşımda bulundu. Aynı açıklamayı diğer ülkeler de paylaşmıştı.