Siyaset Büyükşehirlerde 'yeşil dönüşüm'

Büyükşehirlerde 'yeşil dönüşüm'

01.04.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ankara, Balıkesir, Gaziantep, Hatay ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanları, "EKO İKLİM Ekonomi ve İklim Değişikliği Zirvesi ve Fuarı" marjında düzenlenen özel oturumda "Büyükşehirlerde Yeşil Dönüşümü" masaya yatırdı.

Büyükşehirlerde yeşil dönüşüm

 

Meltem Güneş / ANKARA

Haberin Devamı

- Türkiye Belediyeler Birliği ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, şehrin ekonomisini yönetebilmek için 2014 yılında iklim master planına başladıklarını belirterek şunları söyledi: "Bugün şehrimiz sanayi altyapısı yüksek arıtmaya geçmiş, modern fabrikalar kurulmuş bir şekilde huzurlarınızda. İnorganik ve organik atıkları ayrıştırarak, hayvan atıklarından, sıvı gübreden biyogaz üreten, ilk belediyelerden biri olduk. Bu işin partisi yok, şehirlerimizi korumamız gerekiyor ki dünyamızı koruyalım."

Şahin, iklim değişikliği ile mücadele etmek için iklim ve su kanunlarının bir an önce çıkarılması gerektiğini ifade etti. Şahin, "Bütün belediye başkanlarımızla birlikte elimizdeki ulaşımı, çevre dostu ulaşıma döndürmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

- Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da, kontrolsüz su tüketimine dikkati çekerek şunları söyledi:

“Biz ABB olarak hanelerin ne kadar su tükettiğini görebiliyoruz; yüzde 70’i 10 ton ve altında, yüzde 15’i, 15 tona kadar kullanıyor. Ama bir kısmı da villaların çimlerini sulamakta veya her yerde olduğu gibi bizde de neredeyse 100 binin üzerinde hobi bahçesi var. Ektiği iki evlek domatesi orada yetiştireceğim diye şehrin suyunu boşaltıyor. Acımasız şekilde su tüketiyorlar. Bir an evvel kademeli suya geçilmeli. Suyun tüketimini kontrol etmeliyiz, bunun yetkisi belediyede olmalı.”

- Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ise, iklim kriziyle mücadelede tarım konusunun çok iyi analiz edilmesi, master plan yapılması gerektiğini, Türkiye’nin 10 yıl içinde dünyanın ilk beşine girecek potansiyeli olduğunu ifade etti.

Müsilaj sorunu

- Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya üretmediğinde Türkiye’nin gıda güvenliği sorunu yaşayacağını ifade etti. Altay, Türkiye’de ilk bisiklet master planı yapan şehir olduklarını belirterek, “Konya’daki toplam bisiklet yolu uzunluğu 550 kilometre. İnşallah 2023 yılına kadar 78 kilometre daha bisiklet yolu yapacağız” bilgisini verdi.

- Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz da müsilaj problemini hatırlatarak, “Şehir olarak müsilaja katkımız yüzde 1’in altında ama bir çevre kirliliğini siz yapmasanız da komşu şehirlerinizin, ülkelerinizin yapmasının etkisini her tarafta gördük. Marmara etrafında sıfır kirlenmiş tek yer Balıkesir. Ama Gebze’yi kontrol edemezsek, İstanbul’un biyolojik arıtmalara geçmesini sağlayamazsak biz de çok etkileneceğiz” dedi.