Siyaset Canlı yayının devam ettiğini farketmedi...

Canlı yayının devam ettiğini farketmedi...

24.07.2013 - 12:51 | Son Güncellenme:

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş gazetecilerin bölgede yaşadıkları sıkıntıları ve şikayetleri dinlerken bölgede kontrol edemedikleri bir grup olduğunu söyledi.

Canlı yayının devam ettiğini farketmedi...

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş bugün yaptığı açıklamadan sonra gazetecilerin bölgede yaşadıkları sıkıntıları ve şikayetleri, dinledi.

Haberin Devamı

Gazeteciler yol kesme, kimlik kontrolleri ve kendilerine gösterilen sert davranışlardan şikayet ederken Demirtaş bu duruma karşı genelge yayınlama sözü verdi. Canlı yayının devam ettiğini fark etmeyen Demirtaş yol kesen ve kimlik kontrolü yapan bazı gruplarla ilgili olarak, “Değişik bir grup var kontrol edemediğimiz. Çok da Politik de değiller. Örgütlü olsalar sıkıntı olmaz. Sızmaya benzeyen bir şey var. Sadece size karşı değil, örgüt içinde de hissediyoruz çok zorlayıcı şeyler yapıyorlar. Gençlik örgütündeki zaaf noktalarını biliyorlar ve oraları kullanıyorlar” dedi.

ERDOĞAN'IN JESTİNE KARŞILIK JEST

BDP, Şırnak Havalanı'na eski bakanlardan Şerafettin Elçi adının verilmesine jestle karşılık verecek.

Haberin Devamı

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Şırnak’taki Havaalanına Şerafettin Elçi’nin adının verilmesinin bir jest olduğunu belirterek, ”Hükümetin böylesi bir jestine karşı bizde genel merkeze gerekli talimatları verdik. Büyük kitlesel karşılama hazırlığı yoktur gerekli dikkatin gösterilmesini ve açılışa katılım sağlanmasını istedik” dedi.

ÖCALAN BASIN BULUŞMASI İSTİYOR

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır’da gazetecilere gündeme ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Kürt Ulusal Konferansı, Suriye ve Barış süreciyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Demirtaş, Hükümet cephesinde somut bir adımın olmadığını sadece, yapacağız, edeceğiz söylentisi içerisinde bulunduğunu belirterek, “Bu bizde kaygı uyandırıyor. Pratiklere bakıyoruz. Karakolları yapacağız demek kalıcı barışa inanmamak demektir. Öcalan karamsar değil. PKK sınır dışına çıktımı çıkmadı mı bu tartışma bitmeli. Temel sorun nasıl çıkacak değil dağdan nasıl inecek. Geri dönüşleri kanunla silahsız olabilir. Bunun dışında da geri dönüşün imkanı yok. Hükümetin bunları nasıl yapacağını tartışması gerekir. Birinci aşama bitmiş. Çatışma riski yoktur. İkinci aşama başlamış demektir. İmralı’da yapılan son görüşmede Öcalan’ın Hükümetin 1 Eylül’de paket veya projesini hazırlayarak, 15 Ekim’e kadar parlamento desteğiyle hayata geçirildikten sonra 3.aşamanın başlayacağını ifade etti” dedi.

Haberin Devamı


Demirtaş, Öcalan'ın İmralı’da basın toplantısı değil, sadece basın temsilcileriyle buluşmak istediğini belirterek "Hükümetin basit talepleri karşılamak yerine ayak diremesi anlaşılır değil.

Tek bir sözü ile Türkiye’deki 30 yıllık savaşı durduran biri, basın ile sivil toplum kuruluşlarıyla görüşemeyecek mi? Öcalan Ortadoğu’daki dengeleri tek sözüyle değiştirecek aktördür. Bu insanlara kanunsuzluk uygulayamazsınız. Öcalan yasa dışı bir şey istemiyor. Balbay’ın ne hakkı varsa Öcalanın’da vardır” dedi.

Öcalan’ın sağlık durumuyla ilgili bir olumsuzluğun faciaya yol açacağını söyleyen Selahattin Demirtaş, “Hiçbir sağlık tedbiri alınmadan gelişi güzel bırakılırsa devlet bu süreci riske atmış demektir. Barışı istiyorsa sağlığına bizden daha fazla Hükümet hassasiyet göstermelidir. Yaşanacak en küçük olumsuzluğun nasıl bir faciaya yol açacağını devletin hesap etmesi gerekir. Hükümetin cesur kararlar vermesi gerekir” diye konuştu.

Haberin Devamı


Diyarbakır ve Cizre’de ortaya çıkan görüntülerle ilgili olarak ta, “ Hangi mantıkla yapıldığını anlamış değiliz. Kaş yapayım derken göz de çıkarmaması gerekir. Gençlik uyuşturucu, fuhuş, hırsızlığa karşı direnmeli. Ama bunları gerçekleştirirken kendini tartışılır hale getirmemeli. Süreç kritik. Bozmak isteyenlerin eline koz veecek gelişmelere karşı herkesin dikkatli olması gerekir. “Halen gözünü dağa diken gençler varsa hükümet ‘gelin siyaset yapın’ mesajını iyi yapamamış. BDP’nin değil Devletin politikası gençleri dağa götürüyor. Sayın valiler çetelesini tutacağına Başbakana rapor yazsınlar. Gençler demokratik siyasete daha fazla katılsınlar. Gençlik siyaset yapmalı. AKP’nin gençleri siyasetten uzaklaştıran tarzı var”

SURİYE'DEKİ KÜRTLER ASLA YALNIZ DEĞİL

Selahattin Demirtaş, Suriye’deki gelişmelerle ilgili olarak da şöyle dedi:

“El Nusra ve benzeri grupların Kürtlere yönelik saldırısıyla birlikte bir gurup milletvekilimiz Davutoğlu’nu ziyaret etti. Bazı gruplara lojistis destek sağlandığı yolundaki iddiaları Davutoğlu ret etti. Suriye’de çözüm ararken, yangına benzin dökecek bir tutum içerisinde olmamalıdır. Herhangi bir grubu desteklemek yanlıştır. Tüm grupların tamamının haklarını savunmak zorundadır. Şu anda pratik öyle değil. Kürtler ve Araplar Türkiye’nin sınır komşusudur. Türkiye’nin oradaki Kürtlere yaklaşımı bütün Kürtlerin hassasiyetidir. Suriye’deki aleviler, Kürtler asla yalnız değildir. Türkiye kendi nüfusunun yarısını gözden çıkarmayı düşünmelidir. Kürtlerin ayrı devlet hükümet kurma niyeti yok. Başkalarına saldırma niyeti yok. Geçici yönetim yadırganacak durum değil. Türkiye’de yürüyen çözüm süreci Suriye’de ki Kürtlerin durumundan bağımsız değildir. Suriye’de çözüm ne kadar ilerlerse Türkiye’de o kadar ilerler. Hükümet yetkilileri de bunun farkında. Bu Türkiye açısından bir avantajdır. Risk değildir. Fırsatı yakalamıştır. Müdahale riskinin olduğunu düşünmüyorum. Zaman zaman angajman kuralları hatırlatılıyor ama Kürtleri gerekçe göstererek müdahale mümkün değil. Oradaki Kürtler düşman değildir. Kendi içindekine kardeş deyip oradakine düşmanlık yapamazsın. Kürtlerin saldırmayacağı kesindir. Barzani Suriye’deki birliğin korunması konusunda çaba sarf etti. Ulusal kongre oradaki küçük sorunları aşma konusunda katkı sunacaktır. İki gün öncede PYD lideri Salih Müslüm ile görüştük. Çatışmaların durması konusunda bir çaba içerisindeyiz. Ama asıl görev Türkiye’ye düşüyor. Böyle arabuluculara gerek kalmadan cesur davranması gerekir. El-Kaideyi mi, yoksa bu toprakların binlerce yıllık Komşusu Kürtlerimi komşu olarak görmek istiyor”
Erbil’de gerçekleştirilecek olan Ulusal Kürt konferansınada değinen Selahattin Demirtaş şöyle dedi:
“Ulusal Kürt konferansı 4 Ülkede Kürt sorununun çözümünü kolaylaştıracak. Kürtlerin hangi ülkede nasıl statü ile yaşayacağı kongre ile ilan edilecek. Suriye’deki tıkanıklığın aşılması konusunda önemli kararlar ortaya çıkarılacağını düşünüyoruz”