Siyaset ‘Çarşı izni bitti’

‘Çarşı izni bitti’

06.04.2010 - 01:23 | Son Güncellenme:

Balyoz gözaltılarının ilk dalgasında tutuklanıp itiraz üzerine bırakılan, haklarında yeniden tutuklama kararı verilen askerler adliyeye gelişlerinde “Çarşı izni bitti” diye espri yaptı

‘Çarşı izni bitti’

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nin haklarında yeniden tutuklama kararı verdiği sekizi emekli 19 askerin bazıları dün Beşiktaş’taki Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği’ne gelerek teslim oldu. İlk teslim olan şüphelilerden emekli Tuğgeneral İzzet Ocak ile emekli Albay Kubilay Aktaş, serbest kaldıktan 5 gün sonra yeniden tutuklanmayı beklerken “Çarşı izni bitti” diye espri yaptı.

1 Nisan’da bırakıldılar
İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi nöbetçi hâkimi Oktay Kuban 1 Nisan’da, Balyoz soruşturmasıında tutuklanan tümgeneraller Bekir Memiş ve İhsan Balabanlı ile emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın da aralarında bulunduğu 8’i emekli 19 askeri bırakmıştı. Savcıların itirazı üzerine İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, önceki gün Kuban’ın kararını kaldırdı.
Mahkeme, Korgeneral Yurdaer Olcan ve Tümgeneral Abdullah Dalay ile tutuklamaya yapılan itirazını inceleyerek tahliyesine karar verdiği eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, emekli Korgeneral Engin Alan, Tümamiral Semih Çetin, Tümgeneraller Bekir Memiş ve İhsan Balabanlı, yarbaylar Hanifi Yıldırım, Ali Rıza Sözen ve Levent Çehreli, albaylar Mustafa Önsel, Abdullah Zafer Arısoy, Recep Yıldız ve Yüksel Gürcan, Astsubay Musa Fariz, emekli Tümgeneral İzzet Ocak, emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri, emekli albaylar Ümit Özcan, Suat Aytın, Kubilay Aktaş ve Bülent Tunçay hakkında yakalama kararı verdi.

Elinde valiziyle geldi
Ayrıca mahkemece bırakılan Tümgeneral Abdullah Dalay ve Korgeneral Yurdaer Olcan hakkında da yakalama kararı çıkarttıldı.
Bu karar üzerine dün ilk olarak, emekli Albay, Kubilay Aktaş, Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesine geldi. Aktaş, savcılık katına çıktı. Aktaş’ın elinde bir valiz olduğu görüldü.
Daha sonra saat 11.00 sularında emekli Tuğgeneral İzzet Ocak binaya girdi. Yakalama emri yüzlerine okunan Ocak ve Aktaş tutuklanarak, cezaevine gönderildi. Emekli Albay Suat Aytın da adliyeye gelerek teslim oldu.

Engin Alan da GATA’da

Şüpheliler arasındaki emekli Korgeneral Engin Alan’ın tedavi amacıyla Ankara Gülhane Askeri Tıp Fakültesi Hastanesi’nde bulunduğu bildirildi. Alınan bilgiye göre, emekli Korgeneral Engin Alan tahliye edilmesinin ardından tansiyonundaki düzensizlik nedeniyle Ankara Gülhane Askeri Tıp Akademisi Hastanesi’ne gitti. Tansiyonu kontrol altına alınamayan Alan’ın halen hastanedeki tedavisinin sürdüğü öğrenildi.

Haberin Devamı

Avukatı: Çetin Doğan evine bile gidemez
Hakkında yakalama emri çıkarılan eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın avukatı Celal Ülgen, müvekkilinin tedavisinin sürdüğü GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi’nde basın mensuplarına bilgi verdi. Doğan’ın sabah EKG’sinin çekildiğini belirten Ülgen, şunları söyledi: “Rahatsızlığı ciddi. Doktorların verdikleri bilgilere göre cezaevine gitmek değil, eve gitme olanağı bile bulunmuyor. Şu andaki asıl rahatsızlık sağ bacağındaki uyuşmanın bir bel fıtığı sonucu olduğu yönünde. Bacaktaki uyuşma, bel fıtığındaki kasların sıkışmasından meydana geliyor. Sakatlık durumu olabilir, eğer ameliyat olmazsa. Doktorlar çok acil ameliyatını yapmak istiyorlar. Çetin Paşa başlangıçta, kesinlikle ameliyat olmak istemediğini belirtmişti.”

Mahkemeye başvuru
Daha sonra Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne gelen Ülgen, yakalama emri kararının kaldırılması için 4 sayfalık dilekçesini İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sundu. Dilekçesinde Ülgen, müvekkili Doğan ile ilgili verilen “yakalama emri” kararının, savcıların başvurusu üzerine, 4 Nisan Pazar günü, mahkeme nöbetçi olmadığı halde alındığını ifade etti. Ülgen, hakim kararını kaldıran ve müvekkili Doğan’a yakalama emri çıkartılmasını içeren mahkeme kararından geri dönülmesini ve bunun reddi halinde itirazın değerlendirilmesi için dilekçenin bir üst mahkeme olan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesini talep etti. Daha sonra gazetecilere açıklamada bulunan Ülgen, İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği “yakalama emri” kararının hukuken yok sayılmasını istediklerini ve CMK’da hâkimin karar vermesi durumunda savcının itiraz etmesinin düzenlenmediğini savundu.

Haberin Devamı

1 albaya gözaltı
Konya 3. Ana Jet Üs Komutanlığı’nda görevli bir albayın gözaltına alındığı bildirildi. Ergenekon soruşturması kapsamında, Konya 3. Ana Jet Üs Komutanlığı’nda görevli bir albay gözaltına alındı. İsmi henüz açıklanmayan albayın İstanbul’a götürüldüğü öğrenildi.