Siyaset Çekilme için kararname çıkarabiliriz

Çekilme için kararname çıkarabiliriz

07.05.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Yardımcısı Arınç, Bakanlar Kurulu’nun ardından, PKK’lıların çekilmesiyle ilgili “Kararname çıkarmak gerekiyorsa bunu da yaparız. Hükümetimize güvenin” dedi.

Çekilme için kararname çıkarabiliriz

Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, askerlik süresinin kısaltılması ile ilgili olarak, “TSK’nın asker ihtiyacı Türkiye’nin geldiği nokta, konjonktür, bu sürelerin kısaltılması için uygun bir ortamı önümüze koyarsa askerlik süreleri konusunda yeni bir düzenleme yapılabilir” dedi.
Bedelli askerlik konusunda yeni bir çalışmanın kesinlikle söz konusu olmadığını kaydeden Arınç, askerlik süresinin uzatılması veya kısaltılması konusunun geçmişten bu yana konuşulduğunu ve tartışıldığını anlattı. Arınç, şunları söyledi:
“Bu konuda verilmiş bir karar da yok. Hatta bugün bir siyasi parti daha önce sordukları soru önergesine Milli Savunma Bakanımızın verdiği cevaptan bahsediyorlar, doğrudur o cevap. Şu an itibarıyla askerlik sürelerinin kısaltılması da gündemde değildir. Bugün verdiğimiz bir karar yoktur. Yedek subaylar için şu kadar olacak, er ve erbaşlar bu kadar olacak şeklinde dün, bugün, yarın için bir düzenleme söz konusu değildir ancak yine TSK’nın asker ihtiyacı Türkiye’nin geldiği nokta, konjonktür, bu sürelerin kısaltılması için uygun bir ortamı önümüze koyarsa askerlik süreleri konusunda yeni bir düzenleme yapılabilir. “
Çözüm sürecine yasal düzenleme
Arınç, çözüm süreci kapsamında teröristlerin çekilmesiyle ilgili polis ve askerin bazı çekinceleri olduğu hatırlatılarak buna ilişkin bir yasal düzenleme olup olmayacağı sorusu üzerine de, şu karşılığı verdi:
“Devam eden süreç, bizim beklediğimiz ümit ettiğimiz ve doğru bir rotada ilerleyen süreçtir. Bu süreci de hukuk sınırları içerisinde götürüyoruz. 4 aydan beri bir yanlışımız olmadığına göre bu sürecin başarıyla tamamlandığını, gerekiyorsa sizlere haber de veririz.
Esasen böyle bir sürecin başarıyla sonuçlandığı, hem örgütün alacağı tavırlarda ve davranışlarda hem de eylemlerine son verilmesiyle ve silahların susmasıyla değil bırakılmasıyla ortaya çıkmış olacak. Kimse, bu konuda, ’işte dün çıkıyorlardı, gördüm. 3 kişi 5 kişi gidiyorlardı veya Sayın Meclis Başkanımızın hangi anlamda söylediğini bilemediğimiz ’aslında çıkmıştırlar bile’ sözü bizim gündemimizde yok.
Biz hükümet olarak kendi yetkilerimizi gerektiği zaman hiç tereddüt etmeden kullanmasını biliriz. Talimat veren bir noktadaysak İçişleri Bakanlığımız, Milli Savunma Bakanlığımız veya Başbakanımız yurt içi yurt dışı operasyonlar konusunda, bu direktif olduğu zamanda bu direktif verilir, bu talimat olduğunda bu talimat verilir, kararname çıkarmak gerekiyorsa bunu da yaparız. Ama bu konular herkesin önünde, herkesin bulunduğu yerlerde konuşacağı konular değil. Hükümetimize güvenin. Hükümet süreci gayet olumlu şekilde götürüyor.”
Valiler kararnamesi
Arınç, “Valiler kararnamesi konusunda gelişme var mı?” sorusu üzerine ise “Valiler kararnamesi mi var? Bilgim yok. Bilse bilse Sayın İçişleri Bakanımız bilir, Sayın Başbakanımız bilir. İmzalasaydık, biz bilirdik” karşılığını verdi.

Haberin Devamı

Fener’e sitem
Beşiktaşlı olan Arınç, Galatasaray’ı şampiyonluğu için kutlarken Fenerbahçe’ye sitemde bulundu. Arınç, “Fenerbahçe’nin 2-0 yenilmesi çok garip. Onun 2-0 yenilmesi Akhisar Belediyespor’un işini zora soktu, kızmıyor da değilim ama Galatasaray’ın Süper Lig şampiyonluğunu kazanmış olması tabii muhteşem bir başarıdır” dedi.