Siyaset Cenaze sonrası sürpriz buluşma

Cenaze sonrası sürpriz buluşma

20.06.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 11. Cumhurbaşkanı Gül ve TBMM Başkanı Çiçek’in makamında bir araya geldi. Çiçek buluşmayla ilgili “Siyasi anlam yüklemeyin” dedi

Cenaze sonrası sürpriz buluşma

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel için devlet töreninin düzenlendiği Meclis dün sürpriz bir zirveye de sahne oldu. Aralarında soğuk rüzgarlar estiği öne sürülen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, tören sonrası, TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in makamında bir araya geldi.
Koalisyon senaryoları, yeniden seçim ve Gül’ün danışmanı Ahmet Sever’in Ak Parti camiasında tepki çeken “Abdullah Gül ile 12 yıl” adlı kitabının yarattığı tartışmaların sürdüğü başkent siyaseti dün sürpriz bir buluşmayla daha dalgalandı. 7 Haziran seçimleri sonrası Ak Parti’nin tek başına iktidarını yitirmesi ve yaklaşan kongre çerçevesinde aktif siyasete yeniden dönüp dönmeyeceği tartışılan, ancak son 1 haftadır daha çok danışmanı Sever’in kitabı nedeniyle gündemde olan Gül ile Erdoğan arasında dün ilk temas, Demirel için düzenlenen devlet töreninde gerçekleşti.

Tokalaştılar
Tören için saat 08.57’de Meclis’e gelen Gül, kendisinden önce gelenlerle tokalaşıp yerine geçti. Gül’den 2 dakika sonra da Çiçek ve Davutoğlu ile birlikte Erdoğan alandaki yerini aldı. Erdoğan, bu sırada önünden geçtiği Gül ile tokalaştı, ancak ikili arasında herhangi bir diyalog yaşanmadı. Törende kortejin Çankaya Kapısı’na yaklaşmasının ardından Erdoğan ve Çiçek, saat 09.45’de birlikte TBMM Başkanlığı makamına geçti.

Doğrulanmayan iddia
Erdoğan ve Çiçek’in Başkanlık makamına geçmesinden yaklaşık 2 dakika sonra, bir görevlinin yönlendirmesiyle saat 09.47 itibarıyla Gül de görüşmeye katıldı. Erdoğan, Çiçek ve Gül’ün makamda otururken çekilmiş fotoğraflarının basınla paylaşılmasına karşın kulislerde üçlü başlayan görüşmenin Çiçek’in ayrılmasıyla bir süre ikili devam ettiği iddiası da konuşuldu, ancak bu iddia ilgili kaynaklarca doğrulanmadı.

Erdoğan ayrıldı
Erdoğan, 55 dakika sonra Meclis’ten ayrılırken, Gül yaklaşık 2 saat daha Çiçek’in yanında kaldı. Erdoğan’ın ayrılmasından sonra Gül-Çiçek görüşmesine, her iki isme de yakınlıklarıyla tanınan Ak Partili eski milletvekilleri de katıldı. Meclis’teki törende hazır bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Çiçek’in odasındaki buluşmaya katılmaması da dikkati çekti. Erdoğan ve Gül, soruları yanıtsız bırakırken, görüşmenin Erdoğan’sız bölümünde hazır bulunan eski Ak Parti Trabzon Milletvekili Kemalettin Göktaş bir gazetecinin “Sizce Sayın Gül’ü siyaset sahnesinde yeniden görecek miyiz” sorusu üzerine görüşmede bu konulara hiç girilmediğini vurgulayarak, “Ancak kişisel kanaatim Türkiye’de siyaset kurumu bir gün Sayın Gül ile buluşur” diye konuştu.

‘Bir zirve değildi’
Çiçek ise Milliyet’e, “Meclis’teki törenle Kocatepe’deki tören arasında epey zaman farkı vardı. Bunu bildiğim için sayın cumhurbaşkanlarını davet ettim. Zaman zaman eski başbakanlara, Meclis başkanlarına da böyle davetler yapıyoruz. Zirve değil, siyasi sohbet de olmadı. Gören arkadaşlar da geldi. Sadık Yakut, Abdülkadir Aksu, Salih Kapusuz, Necati Çetinkaya gibi arkadaşlar da geldiler. Demirel anıları anlatıldı. Cumhurbaşkanımız erken ayrıldı. Abdullah Bey biraz daha kaldı. Siyasi anlam yüklemeyin, bu doğru olmaz.”