Siyaset Çevre ve Şehircilik Bakanı’ndan imar barışı çağrısı: Bu son barış

Çevre ve Şehircilik Bakanı’ndan imar barışı çağrısı: Bu son barış

10.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

‘100 Günlük İcraat Programı Basın Buluşması’nda vatandaşları imar barışına çağıran Bakan Kurum, “Değerlendirmek istemeyen sonuçlarına katlanacak” uyarısında bulundu. Kurum, ayrıca, atıl durumdaki Hazine arazilerinin ekonomiye kazandırılacağını söyledi

Çevre ve Şehircilik Bakanı’ndan imar barışı çağrısı: Bu son barış

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, imar barışında bir daha af olmayacağını vurgulayarak, “Bu adımı değerlendiren değerlendirecek, değerlendirmek istemeyen de sonuçlarına katlanacaktır” dedi. Kurum, şu ana kadar 3 milyon 780 bin vatandaşının imar barışına başvurduğunu, toplam 1.2 milyar TL gelire ulaşıldığını söyledi.

Haberin Devamı

Kurum, “100 Günlük İcraat Programı Basın Buluşması” programında başkentteki medya temsilcileriyle bir araya geldi. 100 günlük eylem planı içerisinde yer alan “İmar Barışı” hakkında konuşan Kurum, başvuruların 31 Ekim’de, imar barışı bedel ödemelerinin ise 31 Aralık’ta sona ereceğini hatırlattı. İmar barışına ciddi bir talep olduğuna dikkati çeken Kurum, yıl sonuna kadar hem birçok vatandaşın bu projeden faydalanacağını hem de kamuya, devlete ve kentsel dönüşüme fon ayırmış olacaklarını ifade etti.

40-50 milyar TL

İmar barışında beklentilerinin 40-50 milyar TL olduğunu belirten Kurum, parasal beklentiden çok konunun 13 milyon vatandaşı ilgilendirmesi açısından önemli olduğunu vurguladı. Başvuruların istenilen seviyeye çıkacağını ümit ettiklerini belirten Kurum, şunları söyledi: “İkinci önemli tarafı da bizim bundan gelir elde etmemiz. Buna ilişkin Cumhurbaşkanımızın talimatıyla Hazine ve Maliye Bakanlığımız sağ olsun faiz desteğinde indirime gitti. Faiz 1,33’e düşürüldü. O manada vatandaşımıza destek olma noktasında da faiz desteği indirimi yapıldı. Vatandaşların yüzde 80’nin faydalanacağını düşünüyorum. Faydalanmadı ne olacak? Bu imar barışı noktasındaki son yasa. Bu yasadan faydalanan faydalandı. Faydalanmayan süreç içerisinde yapacaklarımız neyse buna katlanacak. Neticede devlet vatandaşına bir atım atmış, ciddi de bir adım attı yani. Bu adımı değerlendiren değerlendirecek. Değerlendirmek istemeyen sonuçlarına katlanacaktır. Artık 13. barış 14. barış olmayacak. Bu son barış” diye konuştu.

Haberin Devamı

Başkanlara uyarı

Vatandaşlara kaçak bina yapmamaları konusunda ve buna müsaade eden belediye başkanlarına uyarıda bulunan Kurum, şunları kaydetti: “Bu yeni bina yapma kanunu değil, bir imar barışı. 2017 sonuna kadar yapılan binaları ilgilendiriyor. Şu an yeni bina yapmaya müsaade eden bir yasa, barış değil, dolayısıyla bunları yapanlar, bunlara izin verenler hakkında Bakanlığımız olarak yapılması gereken neyse bunları süreç içerisinde yapacağımızı ve bunlara müsaade edenlere de en sert şekilde cevaplarımızı vereceğimizi herkesin bilmesini istiyorum. Bu mana da buna belediye başkanlarımızın müsaade etmemesini de hassaten rica ediyorum.”

Haberin Devamı

Kanal İstanbul

Kurum, 100 günlük eylem planı içerinde yer alan Kanal İstanbul Projesi’yle ilgili de özetle şunları söyledi: “Bu asrın projesi diyeceğimiz İstanbul’a ve ülkemize değer katacak çok önemli bir proje. 43 kilometre uzunluğundaki kanalın her iki tarafında yatay mimarinin hakim olduğu, 4 katı geçmeyen, içinde fuar, üniversite alanlarının ve üniversite alanlarının içinde her türlü eğitimin, araştırmanın, Ar-Ge çalışmasının yapılabileceği mekanlar, sosyal donatı anlamında, çocuklarımızın, gençlerimizin yaşlılarımızın vakit geçireceği, zaman harcayacağı aklınıza gelen ne varsa bunların da içinde barındırıldığı inşallah modern iki şehir kurma arzusundayız. Bu, şehirde yeni bir nüfus değil, daha çok İstanbul’un içindeki hasarlı diyebileceğimiz veya yıkılması gereken binaların rezervi noktasında kullanılacak konutlar olacak.

‘Atıl Hazine arazilerini ekonomiye kazandıracağız’

Haberin Devamı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı 100 Günlük İcraat Programı kapsamında bakanlığının yapacağı icraatları anlatırken özetle şunları söyledi:

MİLLET BAHÇELERİ: 18 ilde 33 millet bahçesi yapacağız. 100 gün içinde beş millet bahçesini açıyor olacağız. Şehir merkezinde stadyumların dönüşümü yapılarak millet bahçeleri projelerine başlıyor olacağız. 21 milyon metrekare millet bahçesi yapılıyor. Bu sayede kişi başına yeşil alan miktarı yüzde 10 artıyor. Gelişmiş ülkelerdeki orana baktığınızda kişi başına yeşil alan üç metrekare ile başlıyor 15-20’ye kadar çıkıyor. Şu anda 11’e gelecek. Londra’da bu oran 27, Tokyo’da 3 metrekare.

7.5 MİLYON BAĞIMSIZ BİRİM DÖNÜŞECEK: Bakanlık olarak 2012 den bu yana 2 milyar liraya yakın kira yardımı yapmış bulunuyoruz. Ülke genelinde 7,5 milyon bağımsız birimin dönüştürülmesini hedefliyoruz. Bu manada 1 milyon 300 bin bağımsız biriminin dönüşümüne de başlamış bulunuyoruz. Bu 1 milyon 300 bin rakamı aslında yaklaşık 4 milyon vatandaşımızın can güvenliği teminatı oluyor aslında. Bunu daha hızlı bir şekilde yürüteceğiz. Kentsel dönüşümde sahada yaşanan sorunları Meclis’in açılmasıyla çözüme kavuşturmayı arzu ediyoruz.

Haberin Devamı

EKONOMİYE KAZANDIRACAĞIZ: Atıl durumdaki Hazine arazilerini tahsisli kurumlara, çevreye fayda sağlayacak şekilde ekonomiye kazandıracağız. Hiçbir kuruluşumuz kendine tahsisli alanlar üzerinde iş geliştirmeyecek. Ekonomiye kazandırdığımız arsaları de değer katacak şekilde projelendireceğiz. 100 gün içinde 20 ilde atıl durumdaki arsalar üzerinde çalışıyor olacağız.

KAMU KONUTLARININ SATIŞI: Çalışmalarımızı hızlandırdık. İnşallah ilk etapta 5 bin konut toplamda 50 bin konut hazır. İnşallah bunların da satışlarını hızlı bir şekilde yapıp... Temennimiz, içinde oturan vatandaşlarımızın alması. Bizim dileğimiz budur. Onların alması noktasında onlara cazip imkanlar sunup, bu konuyu da artık bir daha açılmamak üzere kapatmak istiyoruz.

3 MİLYAR TL’LİK 40 BİN KONUT: İlk 100 günde 40 bin konut projelerini tamamlıyor olacağız. Bugüne kadar yaptığımız projelere baktığımızda bu rakam 837 bin bağımsız bölüme ulaşıyor. Yaklaşık 3 milyar TL tutarında 40 bin konutunda projesi tamamlanmış olacak. Bu projelerden de 150 bin vatandaşımız faydalanıyor olacak.

60 MİLYON TL FAİZSİZ KREDİ: Şehit yakını ve gazilerimize, konut sahibi olmaları noktasında faizsiz konut kredisi vermeyi arzu ediyoruz. Bu manada da 526 ailemize yaklaşık 60 milyon TL faizsiz konut kredi desteği sağlıyor olacağız. Bugüne kadar konut kredisi kullanan kişi 22 bin 431.

EMLAK BANKASI YENİDEN: İlk 100 günde genel kurullarını yapıp, hızlı şeklide Emlak Bankası’nı faaliyete geçireceğiz. Banka yaklaşık 1 milyar 100 milyon lira ödenmiş sermayesi ile güçlü bir banka olacak. Biz bakanlığımız bünyesinde olması nedeniyle de kamunun atıl arazilerini, gayrimenkullerini burada değerlendiriyor olacak.Emlak bankasının geçmişte yaptığı projelerin daha büyük bir vizyon çerçevesinde yenilerini yapıyor olacağız. Burası bizim çok önemsediğimiz bir alan.

‘Her önüne gelen AVM yapamayacak’

Mülkiyetten kaynaklanan haklara ilişkin, şehrin problemi var. Değerlendirme neticesinde artık hak olma noktasında bir çalışma başlatacağız. Her önüne gelenin AVM, ofis yapamadığı, ihtiyacın tespit edildiği, buna göre yapıldığı, finansal yeterliliğin olup olmadığı, yapan firmanın, ‘şehrin buna ihtiyacı var mı’ bunları bize ispat ediyor olacak ruhsat almadan önce. Üst ölçekte bunları çözmemiz gerektiğini düşünüyorum. .

MALIN İKİ KATI VERİLMEYECEK: İstanbul’da istinat duvarlarıyla alakalı çalışmaları başlattık. Belediyelerimizle birlikte tespitlerimizi hızlı bir şekilde yapıyor olacağız. Yıkılması, yenilenmesi gereken istinat duvarları tedbirlerini başlattık. Kentsel dönüşüm gerçekten ciddi bir problem. Halkımızı da bilinçlendirmemiz gerekiyor. Ancak yenilemekten mevcut dairesinin iki katını alma anlayışı içinde olanlar var. Riskli binalarda yaşayan vatandaşın canını, malını korumak devletin göreviyse bunu yapacağız. Malının iki katını vermek gibi durum söz konusu değil.

Yazarlar