Siyaset CHP 16 adayını daha açıkladı... Kılıçdaroğlu’nun ‘yetki’ listesi

CHP 16 adayını daha açıkladı... Kılıçdaroğlu’nun ‘yetki’ listesi

08.02.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

CHP’de İstanbul’un Maltepe ve Silivri ilçelerinde mevcut başkanlar yeniden aday gösterildi. Kılıçdaroğlu’nun İstanbul’un Silivri ve Hatay’ın Arsuz ilçesinde daha önce PM’de “veto” edilen isimlerde ısrar etmesi dikkati çekti

CHP 16 adayını daha açıkladı... Kılıçdaroğlu’nun ‘yetki’ listesi

CHP, 16 belediye başkan adayını daha açıkladı. İstanbul’un Maltepe ve Silivri ilçelerinde mevcut başkanlar yeniden aday gösterilirken, Ankara’nın Etimesgut ilçesinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun avukatı Celal Çelik aday oldu. Kılıçdaroğlu’nun İstanbul’un Silivri ve Hatay’ın Arsuz ilçesinde daha önce PM’de “veto” edilen isimlerde ısrar ederek aday göstermesi dikkatlerden kaçmadı.

Haberin Devamı

Yerel seçimlere yönelik aday belirleme çalışmalarında sona gelen CHP, partinin kurultaydan sonraki en yüksek karar organı olan Parti Meclisi’nin (PM) sekiz toplantısında, toplamda 902 adayını belirlemişti. PM’nin 2 Şubat’taki son toplantısında, kalan adayların belirlenmesi ve şu ana kadar açıklanan aday listelerinde “revizyon” yapma yetkisi MYK’ya verilmişti. MYK da bu yetkisini geçen pazartesi Kılıçdaroğlu’na devretmişti. Önceki gün kurmaylarıyla toplantı yapan Kılıçdaroğlu, aldığı yetki kapsamındaki ilk adaylarını belirledi. Bu çerçevede belirlenen 16 aday, Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun tarafından ilan edildi. Böylece CHP, 19’u büyükşehir, 38’i il toplam 918 belediyede yarışacak adaylarını açıklamış oldu. Ancak iş birliği kapsamında İYİ Parti’ye bırakılan bazı belde ve ilçelerin oluşturduğu 20 adayın geri çekilmesi sonucu toplam aday sayısı 898’e düştü.

Haberin Devamı

5 vekil aday

Listeye göre, Ordu Büyükşehir Belediyesi adayı mevcut milletvekili Mustafa Adıgüzel oldu. CHP’nin belediye başkanlığı için aday gösterdiği milletvekili sayısı da böylece beşe yükseldi. CHP daha önce, mevcut milletvekilleri arasından Bolu’da Tanju Özcan, Kahramanmaraş’ta Ali Öztunç, Kocaeli İzmit’te Fatma Kaplan Hürriyet ve Bursa Osmangazi’de Erkan Aydın’ı aday göstermişti.

İstanbul Silivri’de mevcut başkan Özcan Işıklar, Maltepe’de mevcut başkan Ali Kılıç, İzmir Bayraklı’da Serdal Sandal aday olarak belirlendi. Böylece CHP, İYİ Parti’ye bırakılan belediyeler dışarıda tutulduğunda, İstanbul ve İzmir’deki adaylarının tamamını açıklamış oldu. Ankara Etimesgut’ta ise Kılıçdaroğlu’nun baş avukatı Celal Çelik aday oldu. Ankara’nın; Evren, Beypazarı, Akyurt, Bala ve Çamlıdere ilçelerinde yarışacak adaylar ise henüz açıklamadı.

Kocadon yok

Kılıçdaroğlu, daha önce PM’de yapılan oylamalarda adaylığı reddedilen iki ismi, aldığı yetki kapsamında aday yaptı. İstanbul Silivri’de Özcan Işıklar ve Hatay Arsuz’da Asaf Güven, PM’de “veto” edilmesine rağmen aday oldu.

PM, Muğla Bodrum’da mevcut başkan Mehmet Kocadon’un, Bayraklı’da ise Cevat Durak’ın aday olması önerilerini de reddetmişti. Ancak Kılıçdaroğlu, bu isimlerde ısrar etmezken, Bodrum’da eski Yalıkavak Belediye Başkanı Mustafa Saruhan’ı, Bayraklı’da ise eski İzmir İl Başkan yardımcılarından Serdar Sandal’ı aday gösterdi. Kocadon aday gösterilmemesi üzerine yaptığı açıklamada, verilen kararı saygıyla karşıladığını ve kırgın olmadığını ifade etti.

Haberin Devamı

Bucak tartışması

Kılıçdaroğlu, Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde, daha önce MHP’nin adayı olacağı konuşulan, ancak Siverek ilçesi Cumhur İttifakı kapsamında AK Parti’ye bırakıldığı için aday gösterilmeyen Mehmet Fatih Bucak’ı aday yaptı. Bucak’ın ismi 2 Şubat’taki PM toplantısına sunulan listede yer almış, ancak tepkiler üzerine oylamaya sunulmadan geri çekilmişti.

Edinilen bilgilere göre; şu ana kadar 899 adayını açıklayan CHP’nin, İYİ Parti’ye bırakılan belediyeler ve aday çıkarmayacağı belediyeler dışarıda bırakıldığında, 50’ye yakın adayını daha belirlemesi bekleniyor.

Bu çerçevede; henüz açıklanmayan tek il olan Siirt’te yarışacak isimle Ankara’nın beş, Gaziantep’in üç, Eskişehir’in iki ilçesinin de arasında bulunacağı adayların pazar yapılacak aday tanıtım toplantısından önce ilan edilmesi planlanıyor.

Haberin Devamı

CHP 16 adayını daha açıkladı... Kılıçdaroğlu’nun ‘yetki’ listesi
18 yaşında başörtülü aday

Kılıçdaroğlu, Konya’nın Taşkent ilçesinde, 18 yaşındaki, başörtülü Hilal Ülkü Türedi’yi aday olarak belirledi. Türedi’nin siyasete başladığı İYİ Parti’den ayrılarak kısa süre önce CHP’ye katıldığı bildirildi. Türedi, CHP’nin şu ana kadar açıkladığı belediye başkan adayları arasındaki tek başörtülü aday olarak dikkat çekti.