SiyasetCHP’de gözler il kongrelerinde

CHP’de gözler il kongrelerinde

05.12.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Olağan kongreye hazırlanan ana muhalefet partisinde ilçe ve il kongreleri yapılıyor. En büyük çekişme ‘delege ambarı’ olarak nitelenen büyük şehirlerde

CHP’de gözler il kongrelerinde

CHP’de 16-17 Ocak’ta yapılacak 35. Olağan Kurultay öncesi gözler kurultay delegelerini belirleyecek il kongrelerine çevrildi. Ankara, İstanbul ve İzmir’de il kongrelerinin bu ay içinde tamamlanması öngörülüyor. Bu üç büyük kentte birden fazla adayın çıkacağı bir yarış öngörülürken, hafta sonu yapılacak ilçe kongrelerinden çıkacak tabloya göre il başkanlığı adaylarının netleşmesi öngörülüyor. Bu ay içinde tüm illerde kongrelerin bitirilmesi bekleniyor. Ancak gözler hem kurultay delegelerindeki ağırlığı hem de siyasi ağırlığı nedeniyle İstanbul, Ankara ve İzmir’deki yarışlarda olacak.

Haberin Devamı

Karayalçın aday değil

İstanbul’da Çatalca, Silivri ve Bahçelievler ilçe kongrelerini geçen hafta yapan CHP, bu haftasonu diğer 36 ilçe kongresini gerçekleştirecek. İlçe başkanlıklarının kıran kırana geçeceği bilgisi kulislerden yansırken, asıl yarış CHP İstanbul İl Başkanlığı için olacak. Mevcut il başkanı Murat Karayalçın’ın Parti Meclisi’ne girmek istediği, bu nedenle yeniden aday olmayı düşünmediği öğrenildi. Ancak Karayalçın’ın Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’ndan doğrudan bir talep gelmesi durumunda il başkanlığını sürdürebileceği de konuşuluyor. Kulislerde İstanbul İl Başkanlığı için 15’e yakın ismin adaylığı konuşuluyor.

Adaylığını açıklayan ilk isim CHP İstanbul İl Başkan Vekili Kenan Sönmez oldu. Eski milletvekilleri Çetin Soysal ve Süleyman Çelebi de adaylığa yeşil ışık yakan isimler arasında. Kulislerde ayrıca Kadir Gökmen Öğüt, Yüksel Mansur Kılıç, Cemil Ekşi, Cemal Canpolat’ın isimleri de dilden dile dolaşıyor. Adaylığını açıklayan Sönmez, Milliyet’e yaptığı açıklamada, “Bundan sonraki siyasi hayatımda milletvekilliği ve belediye başkanlıkları gibi görevlere talip olmayacağım. Partimizin İstanbul’da yeniden örgütlenmesi ve geniş halk tabanına ulaşması için il başkanlığına aday oldum. Hedef kitle dediğimiz dar gelirli vatandaşlarımızla tam anlamıyla kucaklaşmalıyız” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Çetin Soysal, “Şuan için her kim olursa olsun adayım demenin ehemmiyeti yok. İlçe kongrelerinden sonra 3-4 kişi adaylığını açıklar” derken Süleyman Çelebi “İlçelerdeki kongreler bittikten sonra adaylığımızı açıklarız. Şu an için ismi geçen herkes aday adayı pozisyonunda” diye konuştu. Eski milletvekillerinden Mehmet Sevigen ise kulislerde konuşulan isimlerin 4-5 ilçe örgütünün desteğini almadan adaylığını açıklamayacağını dile getirdi.

Keskin ve Serter yine aday

Ankara İl Başkanı Adnan Keskin ve İzmir İl Başkanı Bedri Serter’in yeniden aday olacağı ifade ediliyor. Keskin’in kazanma olasılığının da yüksek olduğu değerlendiriliyor. Kulislerde Keskin’e rakip olarak eski Çankaya İlçe Başkanı ve eski Ankara İl Başkan adayı Mehmet Perçin’in çıkabileceği konuşuluyor. Ancak Perçin’in bugün yapılacak Çankaya İlçe Kongresi’ni beklediği ifade ediliyor.

Haberin Devamı

Kurultay için önemli

İl kongrelerinde bin 100 kurultay delegesinin seçilecek olması nedeniyle, kurultayda genel başkan adaylığı düşünen isimler için de il kongreleri büyük önem taşıyor. Kulislerde 1 Kasım sonrası olağanüstü kurultay için genel başkan adaylığını ilan eden isimlerden bazılarının olağan kurultayda aday olmayabileceklerini yakın çevrelerine ilettikleri konuşuluyor.