Siyaset CHP Erciş'in il olması için teklifi sundu

CHP Erciş'in il olması için teklifi sundu

10.11.2011 - 14:42 | Son Güncellenme:

CHP, deprem nedeniyle yıkılan Van’ın Erçiş ilçesi’nin, il yapılması için, TBMM’ye kanun teklifi verdi.

CHP Ercişin il olması için teklifi sundu

CHP İstanbul Milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Gürsel Tekin, Bihlun Tamaylıgil, Erdoğan Toprak ile Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, Aydın Milletvekili Metin Lütfi Baydar, Adana Milletvekili Ali Demircalı’nın imzasını taşıyan kanun teklifinde, Anayasa’nın 126.maddesine atıf yapılarak, "Dolayısıyla, ülkemizde merkezi idarenin taşra teşkilatı yapılanmasında dikkate alınan hususlar coğrafya durumu, ekonomik şartlar ve kamu hizmetlerinin gerekleridir" denildi.

Haberin Devamı

Teklifte gerekçeler şöyle açıklandı:

-"ARTIK ZORUNLU HALE GELMİŞTİR"

"Bu ölçütler açısından, söz konusu nitelikleri çok uzun zamandır taşıyan ve il olması birçok kez gündeme gelen Erciş’te, 23 Ekim 2011 günü yaşanan deprem felaketi, Erciş’in il olmasını artık zorunluluk haline getirmiştir. Nitekim Van depreminden sonra buradaki çalışmaları yönetmek üzere başka bir ilin valisinin Erciş’te görevlendirilmiş olması bile başlı başına bu gerekliliği gözler önüne sermektedir.

23 Ekim 2011 tarihinde Erciş’te meydana gelen 7,2 şiddetindeki deprem sonucunda resmi kayıtlara göre, 477 yurttaşımız hayatını kaybetmiş, 4 binden fazla insanımız ise yaralanmıştır. Depremin ardından ilçenin elektrik, su, kanalizasyon ve haberleşme altyapısı çökmüş ve kullanılamaz hale gelmiştir. 191 bina yıkılmış, 6 bin 100 konut ve 3 bin civarında iş yeri ağır hasar görmüştür.

Haberin Devamı

165 bin civarındaki nüfusuyla, nüfus yoğunluğu açısından 28 ilimizden daha büyük bir ilçe olan Erciş, İçişleri Bakanlığı’nın Belediye Sınıflandırmasında 170 bin-200 bin nüfuslu belediyeler arasında sayılmaktadır. Tarihi, kültürel ve doğal zenginliğinin yanında depremden önce ulaştığı gelişmişlik seviyesi ile çevresinin çekim merkezi haline gelen Erciş’in depremde uğradığı yıkımı bir an önce tamir edebilmesi için; coğrafi durumu, nüfusu, ekonomik ve sosyal yapısı ile kamu hizmeti gereklilikleri açısından zaten çoktandır hak ettiği il statüsüne kavuşturulması gerekmektedir. Daha önce depremlerde büyük zarar gören Yalova ve Düzce nasıl il statüsüne yükseltildiyse, Erciş’in de bu statüye kavuşturularak bir an önce yeniden imar edilmesi ve kalkınması sağlanmalıdır."

-"KAMU HİZMETLERİ GEÇ ULAŞMAKTADIR"

Erciş’in Van’a 100 km, Ağrı’ya 130 km ve Bitlis’e 170 km uzaklıkta olduğunun hatırlatıldığı teklifin gerekçesinde, "Bu mesafeler, kamu hizmetlerinin zamanında ve etkin olarak Erciş ve civarındaki yerlere ulaştırılmasını geciktirmektedir. Nitekim bu durum depremden sonra net olarak görülmüştür" denildi.

Erciş merkez olmak üzere, Muradiye ve Çaldıran ilçelerini kapsayan bir il kurulmasının uygun olacağının ifade edildiği teklifte şöyle denildi:

Haberin Devamı

"Ayrıca kalkınma amaçlı plan, proje ve teşviklerde Erciş’in, il statüsüyle ayrı bir yeri olacak, bunlardan daha fazla yararlanabilecektir. Bu gerekçelerle, Van ilimize bağlı Erciş ilçesi merkez olmak üzere, Çaldıran ve Muradiye ilçelerinin de bağlanmasıyla yeni bir il kurulmasında her açıdan, özellikle de kamu hizmetlerinin gerekleri açısından büyük yarar olduğunu Yüce Meclisimizin takdirine ve onayına sunarız."

Yazarlar