Siyaset CHP ‘fiş’leri yargıya taşıyor

CHP ‘fiş’leri yargıya taşıyor

14.08.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP, 5’i parti yöneticisi 7’si milletvekili 15 partilinin fişlenmesiyle ilgili bugün toplantı yapacak. Konuyu yargıya taşıyacaklarını söyleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, ‘Yerel seçimler geliyor. Herhangi bir CHP’linin kılına zarar gelirse sorumlusu Erdoğan’dır’ diye dedi

CHP ‘fiş’leri yargıya taşıyor

CHP’de 15 milletvekili ve yerel yöneticiye ait fişleme belgelerinin kamuoyuna yansımasının ardından partide hareketli saatler yaşandı. Fişlenen 5’i parti yöneticisi 7’si milletvekili 15 kişi arasında genel başkan yardımcıları Gürsel Tekin, Sezgin Tanrıkulu, Nihat Matkap, eski Genel Başkan Yardımcısı Hurşit Güneş, Grup Başkanvekili Muharrem İnce ve milletvekilleri Hüseyin Aygün, Levent Gök, İlhan Cihaner ile Emine Ülker Tarhan bulunuyor.

MİT’ten şüpheleniliyor
CHP yönetimi konuyu bugün yapılacak MYK’da ele alacak. CHP’nin konuyu yargıya taşıması bekleniyor. Parti kurmayları, fişlemenin MİT tarafından yapıldığı üzerinde duruyor ve Kılıçdaroğlu dâhil tüm partililer hakkında fişleme yapıldığı sanılıyor. Kılıçdaroğlu da zaten Ağustos 2012’de “Bana gelen somut veriler ve duyumlar benim, eşimin, çocuklarımın telefonları dinlendiği şeklinde. Teknik takibe alıp izliyorlar” diyerek teknik takibin ipuçlarını vermişti.
CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker bir süre önce TBMM’ye sunduğu kanun teklifinde, fişleme belgelerinin imha edilmesini önermişti. Fişlenen isimler arasında Hatay bölgesinde siyaset yapan isimlerin ve çoğunluğunun Alevi olması dikkati çekti. Fişlemelerde Tarhan’ın Stratfor eski Türkiye Temsilcisi Emre Doğru ile irtibatlı olduğu da belirtildi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin, fişleme skandalıyla ilgili Milliyet’e yaptığı açıklamada “Cumhurbaşkanı’na sesleniyorum: Bu iddiaların ardından bir şey denilmeyecek mi? Fişlemeleri MİT, emniyet kim yapıyorsa hepsinin hesabı sorulacak. Biz bunu uluslararası arenaya taşıyacağız” dedi. Tekin, “Yerel seçimler geliyor. Herhangi bir CHP’linin kılına zarar gelirse, herhangi bir itibarsızlaştırma olursa bunun sorumlusu Recep Tayyip Erdoğan’dır” diye konuştu. Fişleme skandalıyla ilgili diğer partililerin görüşleri şöyle:
- CHP’li Faruk Loğoğlu: Fişlenip de ne olacak? Fişlenme CHP milletvekillerinin korkacağı, çekineceği, ciddiye alacağı bir şey değil.
- CHP’li Hüseyin Aygün: ‘Sicili en kabarık’ vekil olarak Hakan Fidan ve adamlarına şunu söyleyeyim: Fişimizde yer alan ‘eylemlerimiz’den onur duyuyorum; sizin gibi faşist ve halkına karşı karanlık işler çeviren bir kurum da günü gelir halka hesap verirsiniz!
- CHP’li Levent Gök: Demokrasiler açısından utanç verici bir manzara. Bu fişlemeleri kim yapıp talimat veriyorsa hakkında gereği yapılmalı. Olayın bir basın organında yer alması dahi başlı başına bir ihbardır. Yargının doğrudan harekete geçmesi gerekir.
- CHP’li Mevlüt Dudu: AKP hükümetinin faşist anlayışı iyice su yüzüne çıktı. Hukuki anlamda elbette girişimlerimiz olacak ama onu topluca bir değerlendirmemiz gerekiyor. MYK bu konuya ilişkin hukuki olarak elbette bir karar alacaktır.
- CHP’li Nihat Matkap: Tertipler, operasyonlar başladı. Ancak polis devletinde görülebilecek bu iftira kampanyasını lanetliyor ve diyorum ki, Başbakan Erdoğan ne kadar viski altın kaçakçısı ise, ben de o kadar rakı kaçakçısıyım.

Haberin Devamı

Bizimle ilgisi yok
İçişleri Bakanı Muammer Güler, CHP’li 15 milletvekili hakkında fişleme yapıldığı iddialarına ilişkin Milliyet’e yaptığı açıklamada,”Bizimle uzaktan yakından ilgisi yok” dedi.CHP, fişlemelerden iktidarı sorumlu tutarken, MİT Müsteşarlığı ile polisten gelecek yanıtlar da beklenmeye başlandı.
MİT’ten fişlemelerle en ufak bir ilgilerinin olmadığı yanıtı gelirken, İçişleri Bakanı Güler de Milliyet’e çarpıcı açıklamalar yaptı.
Güler, “Uzaktan yakından bizimle ilgisi yok. Zaten yansıyan bilgilerin istihbarî bilgi olduğu su götürür. Örneğin, Emine Ülker Tarhan’la ilgili YARSAV Başkanı olduğu yazılı. Bu bilgi internette de var. MİT, kendilerine ait olmadığını söylemiş, bizim yönümüzden de bir şey yok” dedi. n TOLGA ŞARDAN Ankara