Siyaset ‘CHP hayvan ve doğa haklarının öncüsü olacak’

‘CHP hayvan ve doğa haklarının öncüsü olacak’

21.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

CHP’nin doğa haklarından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, yeni döneme ilişkin üç ayak üzerine oturtulan çalışmalarını Milliyet’e anlattı.

‘CHP hayvan ve doğa haklarının öncüsü olacak’

Karaca, şu bilgileri verdi:

Haberin Devamı

“Türkiye’de doğa hakları ihlalleri raporunun çıkarılması, ihlallerin iklim değişikliğine etkileri, CHP’nin bu alandaki örgütlenmesinin ve il sorumlularının tespiti anlamında bir yapılanma süreci içine girdik. Şu anda her ilde il başkan yardımcısı düzeyinde bir temsilcimiz var. Onun dışında bölgesel anlamda Doğa Hakları Komisyonu oluşturduk. Arkadaşlarımız, bölgelerindeki doğa hakkı ihlallerini tespit ederek, olayları bize bildirecek. Bu çerçevede, açılacak davalar dahil, hem siyaseten, hem hukuken hem de eylemsel olarak birlikte çalışma alanlarımızı yaratabileceğimiz bir örgütlenme modelini hayata geçirdik. Bu işin öncüsü olacağız. Örgütlenme modelini hayata geçirmekle başladık. Ardından şimdi Doğa Hakları Eylem Planı’nı hazırlıyoruz. Bununla eş zamanlı, İklim Değişikliği Strateji Belgesi’ni oluşturacağız.

Haberin Devamı

Destek istenecek

Ayrıca, hayvan
haklarına ilişkin kanun teklifi hazırlıyoruz. Bu mücadeleyi veren kuruluşların da görüşlerini alarak ortak bir teklifi hazırlayıp parlamentoya sunacağız. Parlamentodan bunun geçirilmesi için tüm siyasi partilerden de destek isteyeceğiz. Ben her siyasi partinin benim konumumda olan genel başkan yardımcıları ya da yetkilileriyle görüşeceğim. Grup başkanvekillerimiz de diğer partilerin grup başkan vekilleriyle görüşmeler gerçekleştirecek.”

Eylem planı

Karaca, Doğa Hakları Eylem Planı’nın detaylarına ilişkin olarak ise şunları söyledi: “Plan, CHP’nin doğaya bakışını ortaya koyacak. Çevre mücadelesi veren kurumların yaşadıkları hukuki sorunları aşmanın yolları planda olacak. Hukuksal süreci kolaylaştıracak düzenlemeler yer alacak. Onun dışında, doğa hakkı ihlalleri için yerel yönetimlerde alt birimler oluşturulması ve bu ihlallerin takibine ilişkin düzenlemeler yer alacak. ‘Yaşanacak bir Türkiye’yi’ oluşturacak hukuki, eylem ve siyasi mücadelenin ana başlıkları olacak.”

‘Karadeniz risk altında’

Karaca, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun Ordu’daki sel felaketi ile ilgili bir araştırma önergesinin hazırlanması talimatı verdiği belirterek, bölgedeki temasları hakkında da bilgi verdi. Karaca, “Felaketin sonuçlarının ağırlaşmasının asıl kaynağının yerel yönetimlerin uygulamaları olduğunu tespit ettik. Şimdi istiyoruz ki, Meclis’te bu sebepleri yaratanların da sorumluluk altında kalabileceği bir komisyonun oluşturulsun. O komisyon bölgeye giderek araştırsın. Karadeniz sahil yolunun olduğu
her ilde büyük risk var” dedi.