Siyaset CHP liderinden çağrı: AYM bu ayıba artık son vermeli

CHP liderinden çağrı: AYM bu ayıba artık son vermeli

03.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Partisinin 27. Yasama Dönemi’ndeki ilk grup toplantısında konuşan CHP lideri Kılıçdaroğlu, “Aramızda Enis Berberoğlu var. 464 günlük bir esaret yaşadı. Şimdi demokrasiye düşen gölgeyi kaldırma görevi Anayasa Mahkemesi’nin” dedi.

CHP liderinden çağrı: AYM bu ayıba artık son vermeli

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin 27. Yasama Dönemi’ndeki ilk grup toplantısında yaptığı konuşmada, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

YANLARINDA OLACAĞIZ: Parlamentoda yeni bir döneme başlıyoruz. Şundan herkesin emin olmasını istiyorum. Nerede bir haksızlık, hukuksuzluk, adaletsizlik olursa, halkın partisi olan CHP, onların yanında olacaktır. Haksızlığa ve hukuksuzluğa uğrayan herkesin yanında olmak bizim görevimizdir.

AYM’YE ÇAĞRI: Aramızda Enis Berberoğlu var. 464 günlük bir esaret yaşadı. Bu esareti aştık, parlamentoda yemin etti. Şimdi demokrasiye düşen gölgeyi kaldırma görevi Anayasa Mahkemesi’nin. Bu ayıba Anayasa Mahkemesi’nin son vermezi lazım. Sorun Berberoğlu sorunu değildir, sorun demokrasi sorunudur.. Aramızda Cumartesi Anneleri var. Hoş geldiniz, grubumuza şeref verdiniz, onur verdiniz. 1995’ten bu yana diyorlar ki, ‘bizim çocuklarımızın mezarı nerede, onu gösterin?’ Galatasaray meydanında oturuyorlar, sonra evlerine gidiyorlar. Bir taşkınlık yapılıyor mu? Hayır. Sevgili anneler, cennet sizin ayaklarınızın altındadır. Efendim niye toplanıyorsunuz diye baskılar, coplar, biber gazları... Haksızlıktır, hukuksuzluktur, günahtır.

Haberin Devamı

FİLİSTİN ELEŞTİRİSİ: Dış politikada kural vardır, içeride neyi söylüyorsanız, dışarıda da onu söyleyeceksiniz. Çifte standart yapmayacaksınız. Kudüs, başkent olarak ilan edildi İsrail’de. Erdoğan, ‘bunun hesabını soracağız’ dedi. Gitti, BM’de konuştu. Filistin ile ilgili ağzından bir cümle çıkmadı? AK Parti’ye oy veren kardeşlerime, senin vicdanına sesleniyorum. Eğer Filistinliler böyle kalsın diyorsan oyunu vermeye devam et.

BAHARI GETİRECEĞİZ: İğneden ipliğe her şeye yağmur gibi zam geliyor. Beyefendi öfkeleniyor. ‘Vay nasıl zam yaparsınız?’ Ee sen elektriğe, doğal gaza nasıl zam yapıyorsun? Kim yapıyor bunları? Dış güçler. 16 yıldır memleketi sen mi, dış güçler mi yönetiyor? Yönettiğini söylüyorsun, bu zam yağmuru ne? Kışı göreceğiz hep beraber, karamsar bir kış geçireceğiz. Ama martta Allah’ın izniyle bu ülkeye baharı getireceğiz. Bütün halkıma sesleniyorum. Yükü sizin sırtınıza yıkacaklar.

VATANDAŞ MUHBİR Mİ?: Efendim kim stokçuluk yapıyorsa, onu suçlamaya başladılar. Niye suçluyorsun kardeşim, sen devlet değil misin? Kim yapıyorsa git yakasından tut. Efendim, ‘bana ihbar edin’. Vatandaş muhbir mi kardeşim?

Haberin Devamı

‘Bu şirketi kimler önerdi?’

Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a McKinsey anlaşmasıyla ilgili olarak 10 soru yöneltti. Soruların bazıları şunlar:

- Krizi aşmak için kimden liderlik istiyorsunuz? Bir Amerikan danışmanlık şirketinden... ‘Bizi batırıyorlar’ dediğiniz bir ülkenin şirketinden sizi kurtarmasını hangi akılla istiyorsunuz?

- Hangi yüzle bu anlaşmayı yaptınız? Daha acı olanı ise bu tutumunuz ‘biz bu ekonomiyi yönetemiyoruz, gelin siz yönetin’ anlamına gelmiyor mu?

- Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesinde ‘Kamu Maliyesi Değişim ve Dönüşüm Ofisi’ olacak ve bu Ofis’te de 16 bakanlıktan temsilci olacak. Bunların aldıkları her karar, yaptıkları her uygulama, düzenledikleri her rapor, üç ayda bir McKinsey tarafından kontrol edilecek. Türkiye’de bunu yapacak kurum, kuruluş ya da şirket yok mu?

- Size bu şirketi kim ya da kimler önerdi?

- Bu anlaşmanın tutarı, kapsamı ve süresi nedir? Bunları açıklayacak mısınız?

Haberin Devamı

- Diyorsunuz ki ‘Söz konusu danışmanlığın hiçbir icra fonksiyonu ya da yetkisi olmayacaktır’. Fonksiyonsuz ve yetkisiz bir şirkete hangi vicdanla milyonlarca dolar para ödeyeceksiniz?