Siyaset CHP ‘muhafazakâr söylem’ çalışıyor

CHP ‘muhafazakâr söylem’ çalışıyor

30.05.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Sandığa gitmeyen muhafazakâr seçmeni kazanmak için kampanya dilini belirlemeye çalışan CHP söylem araştırması yaptırdı. Araştırmada “Seçim gasp edildi” yerine “İptal edildi”, “Mazbatamız çalındı” yerine “Hakkımız yendi” ifadelerinin kullanılması önerildi

CHP ‘muhafazakâr söylem’ çalışıyor

CHP yönetimi, İstanbul seçimlerine yönelik stratejisini, önce oy oranını korumak sonra da özellikle sandığa gitmeyen milliyetçi-muhafazakâr seçmenin desteğini alabilmek üzerine şekillendirdi. Bu kesime yönelik kampanya dilini belirlemek için de yeni bir “söylem araştırması” yapıldı. Araştırmada, kampanya dilinin hiçbir koşulda sertleşmemesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sert ifadelerle hedef alınmaması ve “yerel seçim” algısının korunması gerektiği belirtildi. Araştırmada, “Seçim gasp edildi” yerine “İptal edildi”, “Zafer kazanacağız, yeneceğiz, alt edeceğiz” yerine “Milletimiz İmamoğlu’nu bağrına basacak, hakkını teslim edecek”, “İmamoğlu yolsuzlukları ortaya çıkardı” yerine “İmamaoğlu icraat yaptı”, “Mazbatamız çalındı” yerine “İmamoğlu’nun hakkı yendi” gibi söylemlerin kullanılması gerektiği kaydedildi. Araştırmada, İmamoğlu’nun başkanlık sürecindeki icraatlarının öne çıkarılması ve seçim iptali ile doğrudan İstanbul halkının zarar gördüğü söyleminin dillendirilmesinin fayda sağlayacağı belirtildi.

Haberin Devamı

‘Yeni hamle olmalı’

Parti yönetiminden isimler, seçimin nasıl sonuçlanacağına ilişkin öngörülerini paylaşırken, “Yarın seçim olsa İmamoğlu’nun önemli farkla kazanacağından eminiz ama seçim gününe kadar ne olur, kestiremiyoruz. Karşı tarafın ne yapacağı önemli” değerlendirmesini yapıyor. Parti yetkilileri, kampanyanın “çok iyi” gittiğini, ancak seçmendeki motivasyonun korunması için yeni hamlelere ihtiyaç olduğunu ifade ediyor. Yetkililer, “Soba yanıyor ama alevi söndürmemek için odun atmak lazım. ‘Her şey çok güzel olacak’ diyoruz ama bunun altını dolduracak bir şeyler lazım” diyor.

Parti yönetimi, 31 Mart’ta sandığa gitmeyen 1 milyon 700 bin seçmenle ilgili analizler de hazırlıyor. Bu çerçevede, seçmenin yaklaşık 1 milyonunun yine sandığa gitmeyeceği, ancak oy kullanacak 700 bin kişinin seçimin kaderini etkileyeceği belirtiliyor.

Haberin Devamı

Parti kaynakları, İstanbul kampanyasında 31 Mart’a kıyasla daha az miting yapılmasını ve Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun farklı siyasi görüşlerden gruplarla basına kapalı toplantılarda bir araya gelmesini “kendi aramızda buna hayalet kampanya diyoruz” diye değerlendiriyor. Parti kulislerinde, kampanyaya ilişkin “olumsuz” bir tespit olarak ise İmamoğlu’nun ekibi ile genel merkez yetkilileri arasında bazı iletişim eksikliklerinin oluşmaya başladığına işaret ediliyor.

‘Kavga olmasın’

Kılıçdaroğlu, dün ayrıca Yenimahalle Belediyesi tarafından Batıkent Meydan’da düzenlenen iftar programına katıldı. Kılıçdaroğlu, burada “Bugün yüreğimizi yakan bir olay oldu, 2 şehidimiz var. Biz isteriz ki bu ülkede hepimiz huzur içinde, birlikte, kardeşçe yaşayalım. Ramazan ayı, diğer aylarda olduğu gibi kavga ayı olmasın, herkesin güzel şeyler ifade ettiği bir ay olsun. En büyük arzum budur” dedi.