Siyaset CHP oyun kurucu rolüyle vekil sayısını artırdı!

CHP oyun kurucu rolüyle vekil sayısını artırdı!

26.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

CHP, ittifak oylarının dağılımının etkisiyle bir önceki seçime göre vekil sayısını 146’ya yükseltti. Daha önce milletvekili bulunmayan 13 ilde birer vekillik kazanan CHP 48 ildeki oylarını düşürdü, 33 ilde ise “kısmi” oranda yükseltti

CHP oyun kurucu rolüyle vekil sayısını artırdı

24 Haziran seçimlerinde, önceki seçime göre yaklaşık 2.5 puan kaybeden CHP, yurt dışı oyların da hesaplanmasıyla yüzde 22.6 oy oranında kalarak, 146 milletvekiline sahip oldu. 1 Kasım seçimleriyle kıyaslandığında 48 ilde oylarını düşüren CHP, 33 ildeki oylarını “kısmen” yükseltti.

Haberin Devamı

30 büyükşehrin 26’sında oy kaybı yaşayan sadece dört büyükşehirde oylarını artırabildi. CHP, bu seçimlerde, daha önce milletvekili bulunmayan 13 ilde milletvekili çıkardı. Bu illeri; Osmaniye, Kahramanmaraş, Elazığ, Karaman, Adıyaman, Şanlıurfa, Kırıkkale, Karabük, Kastamonu, Kırşehir, Kütahya, Nevşehir ve Yozgat oluşturdu. CHP, il olduktan sonra hiç milletvekili çıkaramadığı Karabük’te, Elazığ, Nevşehir ve Kütahya gibi yerlerde de temsil hakkı elde etti.

23 ilde sıfır

38 ildeki milletvekili sayısını koruyan CHP, İstanbul, Ankara ve Eskişehir’de birer milletvekili kaybederken, Ordu, Denizli, Muğla ve Konya’daki vekil sayısını birer artırdı. CHP’de mevcut 65 milletvekili ise yeniden seçilerek parlamentoya girdi. CHP, yurt dışı oylarının hesaplanmasıyla dört milletvekili kazandı. Bu iller; Burdur, Osmaniye, Kahramanmaraş ve Çanakkale. 1 Kasım seçimlerinde yurt dışı oyların eklenmesi sonucu parlamentoya giremeyen Kahramanmaraş Adayı Ali Öztunç, bu kez yurt dışı oylar sayesinde milletvekili oldu. Daha önce 35 ilde hiç milletvekili çıkaramayan CHP, 24 Haziran seçimlerinde ise 23 ilde “sıfır” çekti. CHP’nin oy oranı düşmesine rağmen milletvekili sayısının artması ve daha önce milletvekili bulunmayan 13 ilde yeni vekil çıkarmasında Millet İttifakı oyları etkili oldu. Kurmaylar, ilk kez vekil çıkan 13 ilde ve bazı büyük kentlerde vekil çıkaracak oy sayısına ulaşamayan İYİ Parti ve Saadet Partisi oylarının ittifak geneline dağıtılmasının CHP’nin vekil çıkarmasına katkı sunduğuna işaret etti.

Haberin Devamı

SP’li iki aday Meclis’te

CHP, 24 Haziran seçimlerinde ittifak ortağı Saadet Partisi’nden altı adayı kendi listesinden aday gösterdi. Konya 2. sıradaki aday SP Gençlik Kolları Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Karaduman ve İstanbul 3. Bölge 9. sıradan aday olan eski Refah Partili Merve Kavakçı’nın eski eşi Cihangir İslam resmi olmayan sonuçlara göre parlamentoya girdi.

MYK’yı topluyor

Kılıçdaroğlu, Merkez Yönetim Kurulu’nu (MYK) bugün saat 11.00’de toplantıya çağırdı.

İstifa istediler

CHP’li bazı isimler, seçim sonuçlarına tepki göstererek, parti yönetiminin istifasını istedi. Elazığ’dan milletvekili seçilen Gürsel Erol, eski Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger ve 26. Dönem Milletvekilleri Necati Yılmaz, Gaye Usluer, Namık Havutça, Mevlüt Dudu ve Eren Erdem sosyal medya hesaplarından partilerinin aldığı sonuçlara tepki gösterdi.

Haberin Devamı

EN DÜŞÜK OYLAR

CHP’nin en düşük oyunu ise daha önceki seçimlerde olduğu gibi Doğu ve Güneydoğu illerinden aldı. CHP, Batman’da yüzde 1.36, Bingöl’de yüzde 1.78, Muş’ta yüzde 1.98, Diyarbakır’da yüzde 2, Siirt’te yüzde 2,04 oy aldı. CHP iki ilde yüzde 10’un altında kalırken, 20 ilde ise yüzde 5’i geçemedi.

Sonuçlar tartışılıyor

Seçim sonuçlarının netleşmesinin ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da sonuçları kurmaylarıyla değerlendirmeye başladı. Alınan bilgilere göre yapılan analizlerde, birçok bölgedeki CHP oylarının HDP ve İYİ Parti’ye kaydığı görüldü. Parti kurmayları, CHP’nin oyunun yüksek olduğu seçim çevrelerinde HDP’nin barajı geçmesi için bir oy kaymasının söz konusu olduğunu, İYİ Parti’nin de birçok bölgede CHP seçmeninden oy aldığını gördüklerini ifade etti.

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu: Soğukkanlı olun

Kılıçdaroğlu’nun sonuçlara ilişkin yakın çevresine verdi ilk mesajlarda, soğukkanlı olunmasını istediği, seçim sürecinde parti örgütü ve seçmenler dahil herkesin görevini yaptığını vurguladığı belirtildi. Kılıçdaroğlu’nun seçim sonuçlarına ilişkin kurmaylarından kapsamlı bir analiz istediği ve gelinen aşamayı bu analizler üzerinden değerlendireceği kaydedildi. Bunun üzerine seçimlerde görev alan genel başkan yardımcılarının sonuçlara ilişkin kapsamlı raporlar hazırlamaya başladığı öğrenildi.

Kılıçdaroğlu bugün bir basın toplantısı düzenleyerek seçim sonuçlarına ilişkin ilk değerlendirmelerini paylaşacak. Kılıçdaroğlu’nun ayrıca bugün Muharrem İnce ile görüşmesi de bekleniyor.