23.08.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:
MERİÇ TAFOLAR Ankara
Toplantıda, hem 1 Kasım’da öngörülen seçimler öncesi parti tüzüğünde yer alan ön seçim yapma zorunluluğunun aşılmasının hem de işleyen kongre ve kurultay takviminin durumunun ele alınması bekleniyor.
Erken seçim ile beraber kongre ve kurultay takvimini işletmeyi istemeyen CHP’nin takvimi dondurmayı planladığı belirtiliyor. Bu çerçevede hafta sonu yapılacak mahalle delege seçimlerinin bazı illerde ertelendiği belirtiliyor. Partide bazı yöneticiler ise mahalle delege seçimleri ve ilçe kongrelerinin tamamlanmasını talep ediyor.
Bu ekip, seçim sonrası kongre ve kurultay takviminin daha da sıkışabileceğine işaret ederek, seçim öncesi olabildiğince çok kongre ve kurultay yapılmasını talep ediyor. Toplantı Balıkesir Milletvekili Mehmet Tüm, sendikacı Yaşar Seyman ve eski MYK üyesi Hakkı Suha Okay’ın da ilk PM toplantısı olma özelliği taşıyor.
Milletvekili seçimlerinin 1 Kasım’da yapılma olasılığının güçlenmesiyle, CHP’de gözler, tüzükte yer alan “ön seçim” zorunluluğunun hangi formülle aşılacağına ve ilan edilen kongre ve kurultay takviminin akıbetine çevrildi. Kılıçdaroğlu başkanlığında bugün toplanacak olağanüstü Parti Meclisi toplantısında ön seçim zorunluluğunun aşılması maksadıyla Milletvekili Aday Saptama Yönetmeliği’nde yapılacak değişiklik görüşülecek. Milliyet’in aldığı bilgilere göre yönetmeliğe yapılacak tek cümlelik ekleme ile sorunun aşılması öngörülüyor. Yönetmelik taslağının, “Seçimin yapıldığı tarihin ardından, bir yasama yılı tamamlanmadan seçimlerin yenilenmesine karar verilirse, aday belirleme yöntemlerine ilişkin kota uygulanmayabilir” biçiminde olduğu belirtiliyor.
‘Atipik’ seçim
Yönetmelik değişikliği, bugünkü toplantıda kabul edilirse, yarın YSK’ya sunulacak. Parti kurmayları kapsamlı bir gerekçe hazırlayarak, yönetmelik değişikliğinin ön seçim zorunluluğunu kaldıracağına YSK’yı ikna etmeye çalışacak. Bu doğrultuda, Türkiye tarihinde ilk defa anayasanın 114. ve 116. maddeleri gereği sandığa gidildiği, bu seçim yönteminin “atipik” olduğu gerekçede vurgulanacak. Ayrıca, YSK’nın 90 günde seçim yapılır hükmünün 60 güne düşürmesinin de bu anormal durumu yansıttığı belirtilecek. Daha önce yönetmelikte yapılan değişikliklerle tüzüğün bazı hükümlerinin esnetilebildiğine işaret edecek CHP kurmayları, YSK’nın değişikliği kabul etmemesi durumunda bu düzenlemeyi emsal göstererek itiraza da hazırlanıyor.
Öte yandan hafta başında PM ve MYK’da revizyon talep eden eski il başkanları yeni bir bildiri kaleme alarak, 1 Kasım seçimlerinden ön seçim yönteminin uygulanmasını istedi. Bildiride, “Partimiz ve tüzüğümüz aday belirlemede ön seçimi esas almaktadır. Hukuk ve tüzüğün bir şekilde etrafından dolanılarak bu kural bozulmamalıdır. Eğer zorunlu bir takım ihtiyaçlar ortaya çıkıyorsa mutlaka Kurultay iradesine başvurulmalıdır. ‘Zaman yetmiyor’ anlayışı doğru değildir. Sistem siyasi partilerin seçimlere en sağlıklı ve demokratik şekilde hazırlanmalarını kolaylaştırmak durumundadır” denildi.