Siyaset CHP PM İstanbul için olağanüstü toplandı: Boykot yok, seferberlik var

CHP PM İstanbul için olağanüstü toplandı: Boykot yok, seferberlik var

08.05.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) İstanbul seçimlerini iptal eden kararı sonrası dün olağanüstü toplanan CHP Parti Meclisi’nde (PM) boykot seçeneği de tartışıldı. Ancak Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ve Ekrem İmamoğlu, bu önerileri net bir dille reddetti.

CHP PM İstanbul için olağanüstü toplandı: Boykot yok, seferberlik var

Edinilen bilgilere göre Kılıçdaroğlu, PM üyeleri ve milletvekilleriyle yaptığı toplantıda, tüm partililere, “seçime hazırlanın” talimatını vererek, “kazandık yine kazanacağız” ifadesini kullandı. Toplantıda, yeni seçime, tüm İstanbulluların da sürece dahil edileceği bir “seferberlik” halinde hazırlanılması kararı çıktı.

Haberin Devamı

Üç maddelik çağrı

Toplantıda, tüm partililerin, “CHP’nin haklılığını” her ortamda, gerekçeleriyle birlikte anlatması da benimsendi. CHP’de bir mazereti olmayan bütün milletvekilleri ve PM üyelerinin 23 Haziran’a kadar olan süreçte İstanbul kampanyasında görev alacağı bildirildi. Parti Meclisi üyeleri, milletvekilleri ve Ekrem İmamoğlu’nun katıldığı, yaklaşık üç saat süren toplantının ardından ortak bildirge yayımlandı. “Demokrasi ve Özgürlük” başlığıyla yayımlanan bildirgede, şöyle denildi: “6 Mayıs 2019 ülkemizin demokrasi tarihine kara bir gün olarak geçmiştir. 6 Mayıs darbesinin azmettiricisi, yargısız infazcısı ve şakşakçısı alenen ortadadır. İsimleri bundan böyle sadece lanetle anılacaktır. Demokratik meşruiyetin elde kalan son kalesi ve namusu olan sandık, o namusu korumakla görevli olanların eliyle, millet iradesine kast edenlerin emellerine teslim edilmiştir. Ülkemizde tuz artık kokmuştur. Bu kararın azmettirici ve sorumluları, tarih huzurunda ve millet vicdanında hak ettikleri sonu bulacaktır. Eğer sandık kurullarında şaibe varsa, 16 Nisan referandumu, 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı, milletvekili seçimleri ve 31 Mart’ta büyükşehir seçimiyle aynı sandıkta ve aynı zarflarla yapılan ilçe belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği seçimleri de aynı kıstasla yenilenmelidir. Seçim kurullarında bir hata varsa sorumlusu sadece YSK’dır. YSK’nın kusuru seçmene yüklenemez, seçmen cezalandırılamaz. YSK üyeleri seçmene karşı işledikleri suç sebebiyle topluca istifa etmelidir. İçişleri ve Adalet Bakanlarının seçim dönemlerinde tarafsızlığını sağlayacak düzenlemeler mutlaka yapılmalıdır. Biz CHP’liler olarak demokrasiden, hukukun üstünlüğünden, yana olduğumuzu ilan ediyoruz. Bu yol ayrımında demokrasiye inanan, tüm yurttaşlarımıza elimizi uzatıyoruz.”

CHP 39 ilçede seçimin iptalini isteyecek

CHP’nin YSK temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu, İstanbul’da ilçe belediye başkanlığı seçimleriyle geçen yıl 24 Haziran’da yapılan Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçiminin iptali için bugün YSK’ya başvuracaklarını belirtti.

YSK’nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini, sandık kurullarının oluşumundaki usulsüzlük nedeniyle iptal ettiğini anımsatan Mehmet Hadimi Yakupoğlu, sandık kurullarının oluşumunun İstanbul’daki 39 ilçeyi de etkilediğini, ilçe belediye başkanı, ilçe belediye meclis üyesi, muhtar seçimlerinin de bu sandıklarda yapıldığını ifade etti. Yakupoğlu, bu nedenlerle YSK’dan tam kanunsuzluk gerekçesiyle ilçe belediye başkanlıkları, belediye meclis üyelikleri ve muhtarlık seçimlerinin iptalini isteyeceklerini bildirdi.

Yakupoğlu, sandık kurullarının belirlenmesi yönteminin önceki seçimlerde de uygulandığını belirterek 24 Haziran seçimlerinin de iptalini talep edeceklerini açıkladı. AA