Siyaset ‘CHP ve MHP teklifini sunsun’

‘CHP ve MHP teklifini sunsun’

22.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kurtulmuş, Ak Parti’nin büyük tartışma yaratan teklifinin asla tecavüz suçlarını kapsamadığını belirterek, “Yapılan düzenleme ihtiyaca binaen. Bu konuda eğer CHP ve MHP’nin de başka teklifleri varsa bunları da değerlendirmeye açık olduğumuzu ifade ediyoruz” dedi

‘CHP ve MHP  teklifini sunsun’

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, cinsel istismar mağdurunun failiyle evlenmesi durumunda failin cezasının ertelenmesine dair düzenlemeye ilişkin Ak Parti’nin teklifinin dışında bir teklif olmadığını ifade ederek, “Bu konuda eğer CHP ve MHP’nin de başka teklifleri varsa bunları da değerlendirmeye açık olduğumuzu ifade ediyoruz. Konu yarın (bugün) Meclis’e gelecek. Ümit ederiz ki gelişmeler olur” dedi.

Haberin Devamı

Bakanlar Kurulu toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kurtulmuş, Siirt’te meydana gelen göçükte hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileyerek, “Göçükte kalan 10 işçiye en kısa zamanda ulaşılmasını temenni ederiz” dedi.

Meclis’te kabul edilen cinsel istismar düzenlemesine ilişkin değişiklik olup olmayacağına dair soru üzerine, “Yanlış anlamayı ortadan kaldıralım; bu yapılan düzenleme bir ihtiyaca binaen, Türkiye’de fiilen var olan bir uygulamadan, törelerden kaynaklanan, bir takım gerekçelerle gündeme getirilmiştir. Asla tecavüz suçlarını kapsamamaktadır, kapsamayacaktır da. Bu konuda eğer CHP ve MHP’nin de başka teklifleri varsa bunları da değerlendirmeye açık olduğumuzu ifade ediyoruz. Konu yarın (bugün) Meclis’e gelecek. Gruplar kendi aralarında CHP ve MHP’nin başka bir teklifleri varsa, bunu gündeme getireceklerse değerlendirmeye hazır olduğumuzu ifade etmek isterim” dedi.

Haberin Devamı

“Tek teklif konuşuyoruz”

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök’ün düzenlemenin af düzenlemesi olduğunu söyleyip 330 gerektiğine dair açıklamasının ve “resmi evli sınırlaması getirileceği” haberlerinin hatırlatılması üzerine de Kurtulmuş, “Şu andaki düzenleme o tarihten önceki durumu ilgilendirir. Bir af değildir, hukuki bir düzenlemedir. CHP ve MHP başka teklifleri varsa onu getirsinler, somut teklif üzerinden konuşalım” yanıtını verdi. “Ak Parti’nin teklifini geri çekmeyeceğini mi anlıyoruz” sorusunu da Kurtulmuş, “Çok net söyledim. Ortada parlamentoya gelen tekliften başka teklif yok. Bir şey konuşulacaksa CHP ve MHP teklifi getirmesi en doğru yol. STK görüşleri var bizde. Muhalefet partileri de bir düzenleme ile somut olarak gelirlerse bunlar gözden geçirilir” diye yanıtladı. Kurtulmuş, “Yarına kadar, Meclis’in aritmetiği bakımından, takvimi bakımından söylüyoruz, yarına kadar ümit ederiz ki gelişmeler olur” dedi.

54 bin okula kamera takılacak

Kurtulmuş, toplantıda İçişleri ve MEB’in ortak projesi olarak gündeme gelen konulardan birinin de okulların emniyetinin sağlanması olduğunu ifade ederek, “Türkiye’de yaklaşık 54 bin 500 okulumuz mevcuttur, bina olarak. Bu okulların etrafında çocukların uyuşturucudan korunmasının sağlanması, asayiş olaylarının önlenmesi bakımından kamera sistemleriyle, güvenli okul projesi çerçevesinde bu okullarımızın hepsinin çevresi gözetlenecek. Emniyet birimleri de bu olaylara müdahale edebilecektir. Çocukların güvenle gitmesi açısından önemlidir” dedi. Kurtulmuş, bu çalışmanın hızlıca başlatıldığını da söyledi.

Haberin Devamı

‘MHP henüz son noktayı koymadı’

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, MHP ile yeni anayasaya dair yürüyen görüşme sürecini, “Görüşmeler genel çerçevesi itibariyle olumlu bir seyir takip ediyor. Henüz MHP kendi içinde değerlendirmeyi yapıp son noktayı koymuş değildir. Bir karar verecek, 330’u aşılacak anlaşılırsa, durum anlaşıldığında hızlı şekilde konu Meclis’e getirilecektir” sözleriyle değerlendirdi.

‘Şanghay’a katılımı zamanla göreceğiz’

Cumhurbaşkanı’nın açıklamalarının ardından gündeme gelen Şanghay Beşlisi’ne Türkiye’nin katılıp katılmama çalışmalarına ilişkin soru üzerine, “Türkiye, dünyanın bütün bölgeleriyle eş zamanlı çok taraflı olarak ilişki kurabilecek ender ülkelerden biridir. Doğu ile Batı ile Avrupa ile İslam dünyası ile de bu anlamda ilişkileri eş zamanlı devam eder. Türkiye’nin elinin kuvvetli olduğunu gösteren işaretlerdir. Cumhurbaşkanımızın dile getirdiği bir niyeti var. Şu an gözlemci ülkeyiz. Orada atılacak herhangi bir adım Türkiye’nin başka bölgelerle olan ilişkisini ortadan kaldıracak anlamına gelmez. Gelişmeleri zaman içinde göreceğiz” diye konuştu.

‘Yakın takipteyiz’

Kurtulmuş, 3 gün sonra yeniden EKK’nın neden toplandığına dair soru üzerine, şunları söyledi:

“Merkez Bankası’nın meseleyi yakinen takip etmesi ve yapacak hazırlıkları konuşulmuştu. İkinci konu, ekonomideki yapısal reformları sürdürme kararlılığıdır. Üçüncü alınan karar ise, reel sektör için hükümetin ortaya koyduğu perspektifin sürdürülmesidir. Şu anda ekonomideki durumu yakinen takip ediyor EKK. Perşembe günü para piyasaları kurulu toplantısı yapılacak. Bu toplantıda Merkez Bankası yapacağı hazırlık çerçevesinde bir karar alacaktır. Bağımsız bir kurul olarak bu konuyla ilgili kararı verecektir. Yakın takipteyiz. Ekonomide olağanüstü bir durum söz konusu değildir. EKK sürekli yapılan bir toplantıdır. Ekonomi yönetimiyle birlikte kararlar alınarak devam edilir. Merkez Bankası da kendi üzerine düşen kısmını bağımsız bir kurul olarak kararlarını alarak sürdürecektir.”

Yazarlar