DSP lideri Bülent Ecevit, hükümet kurma çalışmaları çerçevesinde başlattığı siyasi turların ikinci raundunun en zor bölümüne başlıyor. Önümüzdeki hafta, DSP azınlık hükümet formülü açısından, kader haftası niteliğinde olacak.
Ecevit, hükümeti kurmakla görevlendirildikten sonra Başbakan Mesut Yılmaz'ın yanı sıra DYP lideri Tansu Çiller ile iki kez bir araya geldi. Çiller'in Anayolsol önerisini reddetmesi üzerine, Ecevit'in turlarının ilk raundu sonuçsuz kalırken; bu kez DSP azınlık hükümeti gündeme geldi. Çiller; azınlık hükümeti konusunda, Ecevit'e CHP ve FP'nin desteğini sağlaması koşulunu ileri sürdü.
Ecevit, bu çerçevede yarın DTP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk'la görüşecek. Cindoruk, görüşme öncesinde "programını soracağım" diyerek, destek konusunda açık kapı bıraktı. Ecevit'in DTP ziyaretinden sonra CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'la görüşmesi bekleniyor. Ecevit'in turunun ikinci raundunda, en önemli noktayı da CHP ziyareti oluşturacak. CHP'nin destek vermemesi durumunda, DSP azınlık hükümet seçeneğinin şansı ortadan kalkacak. İki liderin buluşması; soldaki işbirliği imkanları konusunda bir gösterge oluşturacak.
Ecevit'in CHP'den sonra FP gidip gitmeyeceği merak konusu. Ecevit'in Recai Kutan ile görüşmesi durumunda bile bu görüşmenin hükümet konusunda ciddi bir fonksiyonun olmayacağı, iki parti arasında köprülerin atıldığı konuşuluyor. Ecevit'in Baykal ile yapacağı görüşmenin çıkaracağı tabloya göre, DSP liderinin Çiller'i yeniden ziyareti de gündeme gelecek.
Ecevit'in Anayolsol'un gündemden düşmesinden sonra girdiği ikinci raundda CHP, yeniden kilit parti pozisyonu kazandı. Ecevit'i zorlayan tablonun siyasi - aritmetik ifadesi şöyle:
"Ecevit, azınlık hükümetine parlamentoda 276 desteğini arıyor. FP, destek vermeyeceğini açıkladı. DYP'nin tutumu, destek olmayacağı yönünde. ANAP ile DSP'nin sandalye sayısı 197. Ecevit, yarın DTP'nin desteğini sağlarsa bu sayı 212'ye çıkacak. Bu tablo içinde CHP'nin desteği hayati önem kazanıyor. CHP'nin destek vermesi durumunda, azınlık hükümetinin güvenoyu sayısı 267'e çıkıyor. Geriye 9 sandalye kalıyor. Meclis'te 18 bağımsız, DP ve DEPAR'ın da birer sandalyeleri var. Bu durumda, bu 9 oyu sağlayabilmek ihtimal dahilinde."
Baykal'ın açıklamaları, CHP'nin DSP azınlık hükümetine destek vermeyeceği yönünde. Bu durumda; iki seçenek gündeme gelebilir. Ecevit, görevi Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e iade edebilir veya yeni bir hükümet formülüyle turlarının üçüncü raunduna başlayabilir.
DSP Lideri Bülent Ecevit'in yeni arayışa girmesi durumunda, şu seçenekler gündeme gelibilir: CHP'nin kilit parti olması eksenine göre; Ecevit, DSP - CHP azınlık veya ANAP - DSP - CHP - DTP - Bağımsızlar formülleri üzerinde durabilir. DYP'nin kilit parti olması eksenine göre de DYP - DSP azınlık hükümeti gündeme gelebilir. Ancak ANAP'ın yaklaşımı ve Ecevit'in Çiller'le görüşmesinde bu formülü atlamış olması, bu seçeneğin gündeme gelme ihtimalini zayıflattı.
Ecevit'in görevi iade etmesi durumunda ise Cumhurbaşkanı'nın tutumu yeniden önem kazanacak. Kulislerde, Demirel'in Ecevit'ten sonra genel başkan düzeyinde görevlendirme yapmayacağı şeklinde yorumlanıyor. Demirel'in alacağı tutuma ilişkin tahminler şöyle:
* TBMM Başkanı Hikmet Çetin görevlendirilebilir.
* ANAP içinden bir milletvekili (Kaya Erdem, Sümer Oral gibi) görevlendirilebilir.
* DYP içinden bir milletvekili (Necmettin Cevheri, Köksal Toptan gibi) görevlendirilebilir.
* İsmet Sezgin görevlendirilebilir (Sezgin'in adı daha çok güvenoyu gerektirmeyen Çankaya hükümeti çerçevesinde geçiyor).