Siyaset CHP'den Çelik'e gensoru

CHP'den Çelik'e gensoru

31.12.1996 - 00:00 | Son Güncellenme:

CHP lideri Baykal, yeni yılda Çalışma Bakanı Necati Çelik hakkında SSK sınavında usulsuzlükler olduğu gerekçesiyle gensoru vereceklerini açıkladı

CHPden Çelike gensoru

SSK'nın 90 bin kişinin katıldığı büyük tartışma ve tepki yaratan sınavı Refahyol için "güven sınavına" dönüşmeye başladı. CHP Grubu'nun yeni yılda Meclis'in açılmasının ardından SSK sınavını gensoru konusu yapacağı ve Çalışma Bakanı Necati Çelik için gensoru vereceği öğrenildi.
CHP Lideri Deniz Baykal şu görüşleri dile getirdi:
"Bu sınav sürecinde sergilenen vurdumduymazlık tavrı toplumda büyük tepki çekmiştir. Sınav boyunca yapılanlar maskaralıktır, aldatmacadır. RP'nin gerçek içyüzünü göstermiştir. Bu konu yeni yılın ilk günlerinde mutlaka gensoru konusu yapılacaktır. Bu konuda grubumuzda hazırlık var ve hazırlıklar devam etmektedir."
CHP lideri, Milliyet'e 1997 için şu değerlendirmelerde bulundu:
* Hükümetin kaderi: "Geldiğimiz noktada koalisyonun iç ilişkilerinde çok ilgi çeken bir durum var. Öncelikle DYP yönetiminin ve liderliğinin RP tarafından kuşatılarak teslim alındığı yönlendirildiği açıkça görülüyor. Bunun yanında son zamanlarda DYP yönetiminin bu görünümüne karşı DYP milletvekillerinin farklı tavır içinde olduğu ve RP'ye yönelik tepkiler sergilediği görülüyor.
Bütçe sırasında savunma fonundan yapılan 50 trilyonluk kesintiye DYP'li olan bakanın gösterdiği sert tepki de ayrıca anlamlıdır. RP'nin belediyelere ilişkin projesi DYP milletvekilleri işbirliğine girmedikleri için uygulanamamış, komisyona geri gönderilmiştir. YÖK konusundaki `intikam alma' girişimleri de DYP'lilerin gönülsüzlüğüne takılmıştır.
Bu manzara DYP yönetiminin RP çizgisini zorunlu nedenler ve hesap kitap meselesiyle yürüttüğünün de göstergesidir. Bu işleyişi DYP milletvekillerinin hazmetme güçlüğü içinde olduğu da görülmeye başlamıştır. Yeni yılda bu görüntünün daha da gelişmesi normaldir. DYP milletvekillerinin bu yapıyı çok daha fazla taşımak istemediği görülecektir."
* Susurluk hükümet sorunu değil: "Bu konuyu hükümet neredeyse monopolü (tekeli) altına almış görünmektedir. Adalet mekanizmasının işletilmemesi, resmi soruşturmanın başlatılmaması, dokunulmazlıklar konusundaki engelleyici tutumlar, emniyet müdürünün görevden alınması bunun göstergesidir. Oysa sorun hukuk sorunudur. Gelinen noktada hiçbir gözaltının, tutuklamanın ve resmi sorgulamanın yapılmadığı açıktır. Bu görüntüyle sorun önemini kaybetmiş havası veriliyor. Oysa bu sorun sohbet konusu yapılamayacak kadar ciddidir, temeldir. Bu olay böyle soruşturulamaz."
* Siyasi bağlantı önemli: "Olayın arkasında bir siyasi bağlantı olduğu görülmektedir. Zaten eğer bir siyasi bağlantı olmasaydı bu sorun hükümet tarafından bu kadar monopol altına alınabilir miydi? Alınmazdı ve konu kendi adli, hukuki mecrasında cereyan ederdi. Hükümetin bu konudaki tavrı güven verici olmaktan uzak, siyasi bağlantının ortaya çıkmasını örtbas etmeye yönelik. Bu tavır kaygı verici boyutlara ulaşmış durumda. Çankaya'daki zirve tutanakları da resmi dosyalara girmelidir."
* Yeni hükümet: "DYP - RP ilişkileri hükümetin yeni yıldaki sürecini belirleyecek. Bugünkü görünümüyle Refahyol sürekli bir biçimde etkisizleşen güçsüzleşen ve istediğini yapamayan, yaptığı şeylerde iç sıkıntı ve tartışma yaşayan bir hükümettir. Hükümetin yeni yıldaki işleyişi bunun yanında yeni bir hükümet konusundaki gelişmeleri de belirleyecektir. Bunların seyrinin yeni bir hükümete yönelip yönelemeyeceğini hepbirlikte göreceğiz. Şu görülüyor ki, yeni yılda muhalefet daha etkin ve atak; hükümet ise daha etkisiz olacaktır.
* Yolsuzluk iddiaları: TEDAŞ ihalesine ilişkin izlenen yöntem ve sergilenen tavrı kamuoyunda çok ciddi kaygılar uyandırmış durumdadır. İhaleyi alan firmanın eski müdürü şu anda kurumun müdürüdür. Ayrıca Enerji Bakanlığı'yla RP Ankara il yönetimiyle arasındaki bağlantılar dikkat çekicidir. Bu trilyonluk ihalede uygulanan yöntem ve ortaya konulan tavır yolsuzluk anlayışının sergilendiği yönünde çok ciddi toplumsal bir bir kaygıya neden olmaktadır.