Siyaset CHP’den kadınlara ilk 6 ay için 6 vaat

CHP’den kadınlara ilk 6 ay için 6 vaat

09.11.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, iktidarlarının ilk altı ayında kadınlara yönelik hayata geçireceği 6 vaadi açıkladı. Kılıçdaroğlu’nun, sosyal medya hesabından “Altı Ayda Altı Kolaylık” notuyla anlattığı vaatler özetle şöyle:

CHP’den kadınlara ilk 6 ay için 6 vaat

 

ÖZEL YETKİLİ MAHKEME: İstanbul Sözleşmesi’ni ilk bir hafta içerisinde yeniden yürürlüğe koyacağız. Kadına şiddet davalarına bakan özel yetkili mahkemeler ve Yargıtay’da ayrı bir ceza dairesi kurulacak, altı ay içinde. Tüm savcı, hâkim ve adli kurumlarda çalışanlar, bu konuda özel eğitim alacak.

Haberin Devamı

Kadına şiddet uygulayan şahıslara indirimsiz hukuki yaptırımlar uygulanacak.

‘İŞ’ TANIMI DEĞİŞECEK: Ev kadınlarının sosyal güvence meselesini ilk altı ayda çözeceğim. 1971 yılından bu yana Türkiye’nin taahhüt ettiği ama yasalaştıramadığı Aile Destekleri Sigortası’nın yasalaştırılmasını, ilk altı ayda sağlayacağım. İlk altı ayda ev kadınlığını, kanuni iş tanımına dahil edeceğiz.

% 35 KADIN KOTASI: Kadın istihdamını arttırmaya yönelik adımları ilk altı ayda atacağım. Ev kadınlarını yarı veya tam zamanlı işe alan KOBİ’lerin vereceği maaş, ödeyeceği vergide devlet Aile Destekleri Sigortası kapsamında destek verecek. Devlet memuriyetine ev kadınlarının da alınmasını teşvik edeceğim. Kamuda yönetim kademelerinde en az yüzde 35 kadın kotası uygulanacak.

Haberin Devamı

YENİ BAŞLANGIÇLAR FONU: Eşinden boşanan kadınlar için ilk altı ayda Yeni Başlangıçlar Fonu oluşturacağım. Kadın ve erkek arasındaki nafaka gerginliğini bitireceğim. Kadınlar güçlenecek ve kimseye muhtaç olmadan hayatlarına yeniden başlayacaklar.

ÖZEL VERGİ TEŞVİKİ: Doğum izni kanununu ilk altı ayda değiştireceğim. Doğum iznine ayrılmış ve kanuni süre içinde işine dönememiş veya işinden ayrılmak zorunda kalmış kadınların ileri yıllarda yeniden iş hayatına dönmeleri halinde, istihdam eden kurum ve kuruluşlara özel vergi teşvikini ilk altı ayda getireceğim.

KADIN SAĞLIĞI: Güçlü bir kadın sağlığı projesini hemen başlatacağım. Kadın sağlığı programı sayesinde kadınların sağlık, bakım ve hijyen konusundaki en büyük güvencesi devlet olacak. Ergenlik çağına giren kız çocuklarının sağlık harcamaları ücretsiz olacak.