Siyaset CHP'den 'medeni kanun'da değişiklik için teklif

CHP'den 'medeni kanun'da değişiklik için teklif

10.10.2012 - 10:14 | Son Güncellenme:

.

CHPden medeni kanunda değişiklik için teklif

)-CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, “Eşlerin evlilikte eşit hak ve yükümlülüklere sahip olmaları ve kadın-erkek eşitliğinin tam anlamıyla sağlanması amacıyla" kanun teklifi hazırladı. Teklifinin gerekçe bölümünde kanun değişikliği ile “Kadının 1 yıl içinde başvurusu halinde evlenmeden önceki soyadını geri alması da” öngörülüyor.

Haberin Devamı

TBMM Başkanlığı’na 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi veren Tanrıkulu, Türk Hukuku’nda kadın için pozitif ayrımcılık yapılmasına yönünde pek çok hüküm bulunmasına rağmen, günlük hayatta bunun sağlanamadığının altını çizerek şöyle devam etti:

“Öncelikle kadın-erkek eşitliğinin sosyal yaşamın her alanında tam anlamıyla hayata geçirilmesi gerekliliği karşısında, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nda aile birliğine ilişkin birçok olumlu adım atılmıştır. İlk olarak 'aile reisliği' kavramı terk edilerek aile birliğinin temsilinde eşler arasında bir eşitlik sağlanmış; süreç içerisinde borçlanma, kefalet, taşınmaz alım-satımı gibi konularda eşin rızası ve muvafakati aranması yönünde düzenlemeler yapılarak eşler arasında eşitliğin tesisi ve aile birliğinin korunması yönünde önemli adımlar atılmıştır.

Haberin Devamı

Yukarıda belirtilen bir kısım olumlu gelişmeye rağmen özellikle aile içinde eşler arasında eşitliğin tam anlamıyla tesis edilemediği ve bu nedenle birçok sorunun artarak devam ettiği görülmektedir. Ülkemizde yaşanan kadına karşı şiddetin önlenmesi ve kadının toplumda hak ettiği yere ulaşabilmesi için öncelikle tam bir eşitliğin temini ve bu eşitliğin güvence altına alınması gerekliliği tüm şüphelerden uzaktır. Hal böyleyken, kadının sosyal yaşamın her alanında en az erkekler kadar kendini güvende hissetmesi ve bu güvenle hareket etmesinin sağlanması için tüm yasal düzenlemelerin yapılması zorunludur.”

Kadının doğumla birlikte sahip olduğu ve kimliğinin belirlenmesinde en önemli unsur olan soyadını evlilik nedeni terk etmesi yönündeki yasal zorunluluğun kimlik karmaşasına neden olduğu ifade eden Tanrıkulu, “Kadının sosyal yaşamdaki konumunu ve tanınırlığını zedelediği tartışmasızdır. Kadının doğumla birlikte kazandığı; eğitim ,iş ve sosyal yaşamında tanınırlığa ulaştığı soyadını sadece evlendiği için terk etmesi ve soyadı değiştikten sonra bir ölçüde tanınırlığını yitirmesi sonucu da kabul edilemez bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır” kanun değişikliğinin ana gerekçesini de şu sözlerle özetledi:

Haberin Devamı

“Eşlerin evlilik konusunda, evliliğin devamı süresince ve boşanmada eşit hak ve yükümlülüklere sahip olmaları için işbu kanun teklifi hazırlanmış ve kadın-erkek eşitliğinin tesisi yönündeki bir engelin daha kaldırılması amaçlanmıştır.”