Siyaset CHP'nin çarşaf açılımına Diyanet- Sen’den destek

CHP'nin çarşaf açılımına Diyanet- Sen’den destek

22.12.2008 - 14:14 | Son Güncellenme:

Kemal Kemal Kemal Kemal Kemal Kemal Kemal Kemal Kemal Kemal Kemal Kemal Kemal Kemal Kemal Kemal

CHPnin çarşaf açılımına Diyanet- Sen’den destek

DİYANET- Sen Genel Başkanı Ahmet Yıldız, CHP'nin çarşaf açılımını ‘geç kalmış, fakat önemli bir adım’ olarak gördüklerini söyledi. Yıldız, hükümetin Alevi açılımını desteklerini de belirterek, “Ancak sözde kalmamalı” dedi.
Diyanet- Sen Kayseri Şubesi’nde basın toplantısı yapan Yıldız, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 1979 yılından beri bir teşkilat yasasının olmadığını kaydetti. Ahmet Yıldız, Hükümetin alevi açılımını desteklediklerini belirtirken, bu açılımın sözde kalmamasını istediklerini kaydetti. Yıldız şöyle konuştu:
“Çünkü alevi kardeşlerimizin de kendilerine ait sorunları ve talepleri var. Hükümet bütün toplum kesimlerinin hükümeti olarak, Alevilerin sorunlarını da gidermesi gerekir. Alevilik İslam’ın bir koludur. İslam içerisinde bir renk ve bir kültürdür. Dolayısıyla İslam’ın dışında görmüyoruz. Aksi halde Alevilerin sorunları bazı siyasi ve ideolojik kişilerin malzemesi olabileceği düşüncesindeyiz. Fakat bazı Alevi kardeşlerimizin dile getirdiği, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın ve zorunlu din derslerinin kaldırılması talebi doğru bulmuyoruz.”

Haberin Devamı

‘PİLAVDAN DÖNENİ KAŞIĞI KIRILSIN’

CHP Lideri Deniz Baykal’ın tartışmalara yol açan çarşaf açılımını da değerlendiren Yıldız, bu açılımı gecikmiş, ama olumlu bir açılım olarak gördüklerini belirterek şöyle devam etti:
“Yıllardır 1970’li yıllardan beri başörtüsü, kılık kıyafet sorun olarak devam ediyor. Gerginlikler oluyor. Bu gerginliklerin bitmesi, bu gerginliklerin ortadan kalkması anlamında çarşaf açılımını önemli buluyoruz. Siyasi mi? Seçim öncesi siyasi malzeme mi yapıldı? Zannetmiyorum. Çünkü kamuoyuna mal olan bu beyanattan geri dönülmesi mümkün değildir. Kaldı ki; pilavdan dönenin kaşığı kırılsın. Baykal açık ve net tavır aldığı bu olaydan geri adım atacaksa, ‘hayır söylemedim’ diyecekse, onun bileceği iştir, zannetmiyorum geri döneceğini. Bu açılımı, Türkiye’de bir çok gerginliğin bitmesi yönünde önemli buluyoruz. Sayın Baykal’ın sözüne inanmak istiyoruz.”

Haberin Devamı

‘CAMİ YANGINLARI PROVOKATİF EYLEM’

İstanbul’da son günlerde özellikle alevi nüfusun yoğun olduğu bölgelerde yaşanan Cami yangınları konusunda herkesin dikkat etmesi gerektiğini de söyleyen Yıldız, bu konuda şöyle dedi:
“Cami yangınları konusunda emniyette henüz bir ipucu yok. Biz bu eylemleri provokatif eylem olarak düşünüyoruz. Daha önce Malatya ve Sivas’ta Alevi ve Sünnileri karşı karşıya getiren güçlerin yurt dışı bağlantıları eylemleri olabilir. Biz bu eylemleri yurt dışı bağlantılı olarak düşünüyoruz, Alevi ve Sünni kardeşlerimizi uyanık olmaya çağırıyoruz.”