Siyaset Çiller: Çıkının muhatabı ben değilim

Çiller: Çıkının muhatabı ben değilim

16.10.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Çiller: Çıkının muhatabı ben değilim

Çiller: Çıkının muhatabı ben değilim

       DYP Lideri Tansu Çiller, malvarlığıyla ilgili olarak kurulan TBMM Soruşturma Komisyonu'nda annesinden kalan mirasa ilişkin soruya "Bu soruların muhatabı ben değilim, annemdir. Keşke yaşasaydı da ona sorsaydınız. Mirası sakladığı yer öyle göz önünde bir yer değildi" diye yanıt verdi.
       İfade verirken son derece üzgün görünen ve yöneltilen birçok soruyu yanıtsız bırakan Çiller, "Öyle olmaması lazım. Bir daha bakayım ve size yazılı bildiririm", "Biz temiziz" "En iyi bildiğim şey ekonomidir", "İddialar yargıda ama eşim aklanır", "Sahtecilikle işimiz yok" sözleriyle kendini savundu.
       Komisyonun adli bir çalışma yaptığını, ancak geçmişte zabıtlar basına sızdırıldığı için ifade vermeye gelmediğini öne süren Çiller, Maliye Bakanlığı'nın kurallara aykırı olarak hakkında rapor hazırladığını savunarak "Sayıştay'dan emekli üç kişiye sipariş üzerine bu rapor hazırlatıldı" dedi.

       "Evliliğinizde yüzde 50 - 50 mal paylaşımı rejimi uygulanıyor. Eşiniz Özer Çiller'in hüküm giymesi halinde, bu size bağlar mı?" yönündeki soru komisyonda tartışma çıkardı. DYP'li Ömer Barutçu ve Ergun Özdemir, soruyu soran üyelere itiraz edince Komisyon Başkanı ANAP'lı Suha Tanık'la Barutçu uzun süre tartıştı. Bunun üzerine araya giren Çiller, "Bu soruyu münhal görüyorum ama eşim aklanır" dedi. Barutçu'nun müdahaleyi sürdürmesi üzerine Çiller, "Sen karışma" diye uyarırda bulundu. Çiller, annesinden kalan miras ile ilgili sorulara yanıt vermediği öğrenildi.
       Çiller'in annesinden kalan mirasa ilişkin soruda "çıkın" kelimesinin kullanılması da DYP'lileri kızdırdı. Özer Çiller'in bu miras için "çıkın" sözünü kullanmadığını, çıkının ANAP'lı Erkan Mumcu'nun nitelemesi olduğunu belirten DYP'li üyeler, Başbakan Mesut Yılmaz'ın eşi Berna Yılmaz'ın satılan evini ve Başbakan'ın kardeşi Turgut Yılmaz'ın yurtdışındaki bankalarda bulunan parasını komisyon gündemine getirerek tutanaklara geçirdi.

       Yöneltilen 100'e yakın sorudan teknik olanlara yazılı yanıt vermek istediğini belirten Çiller'in bazı sorulara verdiği yanıtlar şöyle:
       Soru: Servetinizin hepsini babanızdan kalan 432 bin lirayla mı yaptınız?
       Çiller: Ekonomiyi çok iyi bilirim. Sizin de bu kadar paranız olsa ve iyi değerlendirseydiniz sizin de olurdu. Babamdan kalan tek şey bu para değil. Bir işhanı ve birkaç parça emlak da vardı.
       Soru: Başbakanlığınız döneminde Hazine'yi neden kendi uhdenize aldınız?
       Çiller: Ekonomi berbattı, onun için aldım. Ben ekonomi profesörüyüm.
       Soru: TYT Bank, Marmara Bank ve İmpeksbank sizin döneminizde battı. Oysa Merkez Bankası sizi daha önce uyarmıştı. 5 Nisan'daki döviz satışları kimlere yapıldı?
       Çiller: O zaman her şeyi yaptık. Bankalar battı, ama bunları Hazine garantisi altına alan da biziz. Döviz satışlarını da tabana yaydık.
       Soru: BMT şirketiyle ilişkiniz var mı?
       Çiller: Eşim geçmişte Libya ve Suudi Arabistan'da iş yapmıştı. Sanki hatırlıyorum.
       Soru: GCD'nin ortağı olan BMT kim?
       Çiller: Bilmiyorum. Bir başka BMT olabilir mi, bir bakayım öyle yanıt veririm.
       Soru: ABD'deki gayrimenkullerinizi 1992'de 1 milyon 550 bin dolara aldınız. Bunun için Türkiye'den gönderilen para 900 bin dolar. 170 bin doları ortağınız Bilger Duruman'dan borç aldığınız açıklandı. Kalan 500 bin doların ise peyderpey gönderildiğini söylediniz. Bu gayrimenkullerin icra yoluyla alınmış olması nedeniyle bedelin nakit olarak bir defada ödenmesi gerekmiyor muydu?
       Çiller: Bu soruya yazılı yanıt vereyim.