Siyaset Cinsel suçlara jet soruşturma

Cinsel suçlara jet soruşturma

20.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Adalet Bakanlığı’nın başsavcılıklara gönderdiği 7 maddelik genelgede, çocuk ve kadınlara yönelik cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlarda derhal soruşturma açılması isteniyor

Cinsel suçlara jet soruşturma

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün imzasıyla başsavcılıklara, çocuklara ve kadınlara yönelik cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlara ilişkin genelge gönderildi. Genelgede, adli işlemler yapılırken hassasiyet gösterilmesi gerekenler yedi maddede sıralandı. Buna göre; cinsel dokunulmazlığa karşı bir suç işlendiğinin öğrenilmesi halinde, cumhuriyet savcısınca derhal soruşturmaya başlanacak, bu konuda cumhuriyet başsavcısına bilgi verilecek.

Haberin Devamı

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre genelgede, çocuklara ve kadınlara yönelik cinsel dokunulmazlığa karşı suçlarla ilgili soruşturmaların, bu kapsamda uygulanan koruma tedbirlerinin, delil mahiyetindeki görüntülerin son zamanlarda yazılı ve görsel basında yer aldığı hatırlatıldı.

‘Travma derinleştiriliyor’

Söz konusu suçların niteliğine göre, koruma tedbirlerinin gecikmeksizin ve etkin bir şekilde uygulanmasının da önem arz ettiğine dikkat çekilen genelgede şu ifadelere yer verildi: “Mağdur çocuğun, kolluk görevlileri, sağlık çalışanları ve adli merciler tarafından ayrı ayrı dinlenmesi, tekrarlanan usul işlemleri sebebiyle mağdurun faille tekrar karşılaşmak durumunda kalması, üçüncü kişiler huzurunda olayı en ince ayrıntısına kadar defalarca anlatması, yaşanılan travmayı derinleştirebilmektedir. Ayrıca Çocuk İzlem Merkezleri’nin bulunmaması halinde, mağdurun ifadesi alınırken uzman bulundurulması ve işlemin görüntülü ve sesli kayıt altına alınması gereği belirtilmiştir.”

Haberin Devamı

Görüntü paylaşana ceza

Genelgeye göre, cinsel suç soruşturmalarında, delillerin toplanması sırasında yaşanabilecek eksiklik veya gecikme nedeniyle koruma tedbirleri hakkında birbirinden farklı değerlendirmelere gidilmesinin, mağdur ve yakınları kadar toplumun da adalete olan inancını olumsuz etkileyebileceği hususu göz önünde bulundurulacak.

Ayrıca soruşturmalarda, mağdur ve çocuğun mahremiyetinin korunması ve masumiyet karinesinin korunabilmesi açısından soruşturmanın gizliliği ilkesine riayet edilecek. Soruşturma dosyasına ilişkin delil veya görüntüleri usulüne aykırı olarak paylaşan ya da buna sebebiyet verenler hakkında kanuni gereği yapılacak.