Siyaset ‘Coğrafyamızı mankurtlardan* kurtarmalıyız’

‘Coğrafyamızı mankurtlardan* kurtarmalıyız’

11.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cengiz Aytmatov Uluslararası 4. Issık-Göl Forumu’nun kapanışına Kırgızistan Cumhurbaşkanı Caparov’la katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Coğrafyamızı mankurtlardan kurtarabildiğimiz ölçüde geleceğimize güvenle bakabileceğimize inanıyoruz” dedi.

‘Coğrafyamızı mankurtlardan* kurtarmalıyız’

ANKARA Milliyet Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Coğrafyamızı mankurtlardan kurtarabildiğimiz ölçüde hep birlikte geleceğimize güvenle bakabileceğimize, hedeflerimize hızla yaklaşabileceğimize inanıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen Cengiz Aytmatov Uluslararası 4. Issık-Göl Forumu’nun kapanış programına Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov birlikte katıldı. Program öncesinde Erdoğan ve Caparov, eşleriyle beraber Kongre ve Kültür Merkezi’nde açılan sergiyi gezdi. Erdoğan, konuşmasında özetle şunları söyledi:

AYTMATOV KUTUP YILDIZIDIR: Büyük şairimiz Yahya Kemal, Türkçe için ‘ses bayrağımız’ diyor. Cengiz Aytmatov işte bu bayrağı Türkistan coğrafyasının kutup yıldızı olarak tüm dünyada parıldayan, kalpleri buluşturan, gönülleri kuşatan bir sancak haline getiren değerlerimizin başında geliyor. Bu öyle bir sancak ki üzerimizdeki asırlık küllerden silkinip yeniden ayağa kalkmamızı, hep birlikte yükselmemizi sağlıyor.

Haberin Devamı

KIRGIZLARIN İKİ MÜCEVHERİ: Kırgızların dünya edebiyatına kazandırdığı eşi olmayan iki mücevherin bulunuyor. Bunlardan ilki, kendi alanında dünyanın en uzun metni olma özelliğine sahip Manas Destanı ve destanın kahramanı Manas’tır. İkinci mücevher ise Cengiz Aytmatov’dur. Kırgızların günümüzdeki milli kahramanı haline gelen Aytmatov’u tüm dünyanın ve tabii en başta da bizim ortak değerimiz olarak görüyoruz.

MEVLANA VE YUNUS’UN İZİ: Aytmatov, ‘Kim sevgiye, dostluğa adalete, insanlar arasındaki gerçek samimiyete ve masallarda kaldığı zannedilen ideallere bütün kalbiyle inanırsa gerçek kahraman odur’ derken aslında, ‘ben gelmedim dava için, benim işim sevgi için’ diyen Yunus’un diliyle sesleniyordu. Hazreti Mevlana’nın izinden giderek bir ayağını doğduğu topraklara sabitleyen Aytmatov diğer ayağıyla da bütün dünyayı kuşatan cihanşümul bir daire çizmeyi başarmıştır.

HEDEFLERİMİZE HIZLA YAKLAŞACAĞIZ: Çok yönlü bir fikir, edebiyat ve diplomasi insanı olan Aytmatov’un hem dünya edebiyatına hem de siyasi tarihe kazandırdığı en dikkat çekici kavramlardan biri, ‘mankurtluk’ olmuştur. Kişinin kendisine, ailesine, toplumuna, milletine, tarihine, kültürüne kısacası daha önce sahip ve ait olduğu her şeye yabancılaşması hatta düşmanlaşması demek olan mankurtluk aslında kölelik anlamına geliyor. Unutulmaz eseri, ‘Gün Olur Asra Bedel’ romanında kullandığı ‘mankurt’ kavramını ve bunu izah için anlattığı olayı biz de her fırsatta kendisini rahmetle anarak kullanıyoruz. Coğrafyamızı mankurtlardan kurtarabildiğimiz ölçüde hep birlikte geleceğimize güvenle bakabileceğimize, hedeflerimize hızla yaklaşabileceğimize inanıyoruz.