Siyaset ‘Çok kültürlü Bosna için buraya geldik’

‘Çok kültürlü Bosna için buraya geldik’

08.05.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bosna Hersek’in Sırp bölgesinde yeniden yaptırılan Ferhadiye Camii’nin açılışında konuşan Başbakan Davutoğlu, ‘Kardeşlik için, çok kültürlü Bosna için buradayız’ dedi

‘Çok kültürlü Bosna için buraya geldik’

Başbakan Ahmet Davutoğlu, dün Bosna Hersek’in Sırp bölgesinde yer alan Banja Luka’da 7 Mayıs 1993’te Sırplar tarafından dinamitle yıkılan ve TİKA tarafından yeniden yaptırılan Ferhadiye Camii’nin açılışını yaptı. Davutoğlu, “Bizim burada niçin bulunduğumuzu kimse sorgulamasın, biz burada kardeşlik, insanlık, çok kültürlü bir Bosna Hersek için bulunuyoruz. Buradaydık, buradayız, burada olacağız, ebediyete kadar” dedi.

Planlı son ziyareti
Davutoğlu, eşi Sare Davutoğlu ve kızı Hacer Bike ile Bosna-Hersek’in Sırp bölgesinde yer alan Banja Luka şehrinde Ferhadiye Camii’nin açılışına katıldı. Partisinin 22 Mayıs’ta olağanüstü kongreye gideceğini ve bu kongrede aday olmayacağını açıklayan Davutoğlu, bu tarihe kadar da programlarını değiştirmedi.

Bosna Hersek programını önce iptal etmeyi düşünen Davutoğlu, kurmayları ile yaptığı değerlendirmenin ardından açılışta Türkiye’nin üst düzey temsil edilmesi gerektiği görüş birliğine varılınca, ziyareti gerçekleştirdi. Davutoğlu’nun planlanmış son ziyareti de Bosna Hersek oldu. Davutoğlu, Banja Luka’da Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç, Konseyin Sırp Üyesi Mladen Ivaniç ve Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Denis Zvizdiç ile de görüşmeler yaptı.

Yurtdışı seyahatlerinde TUR, ANA gibi Başbakanlığa ait uçakları kullanan Davutoğlu’nun, Banja Luka’ya Başbakanlığı döneminde ilk kez THY’ye ait bir uçakla gelmesi de dikkati çekti. Bu durum sosyal medyada “Başbakanlığı bırakacağı için uçak verilmedi” ve “Başbakanlığın uçağını kullanmak istemedi” şeklinde farklı iddialara yol açtı. Ancak Başbakanlık yetkilileri, Banja Luka havaalanına TUR uçağının büyük olması nedeniyle inemediğini, ANA uçağını Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın kullanması nedeniyle THY’den uçak istendiği ve THY’nin “Köprübaşı” adlı uçağı Bosna Hesek ziyareti için tahsis ettiği bilgisini verdi. GAP, DAP, ATA gibi daha küçük özel uçakların da heyetin kalabalık olması nedeniyle yetersiz kalması ve üç küçük uçakla gidilmemesi için bu kararın alındığı öğrenildi.

Üç dinin temsilcileri
Başbakan’a Bosna Hersek’te Başbakan yardımcıları Yalçın Akdoğan, Lütfi Elvan, Tuğrul Türkeş eşlik etti. Türkeş, Bosna Hersek ziyaretine katılacağını Esenboğa Havaalanı’nda öğrendi. Heyette Ak Parti Meclis grubunu Grup Başkanvekili Naci Bostancı temsil ederken, Ak Parti’den genel başkan yardımcısının heyette olmaması dikkati çekti. Yurtiçi ve yurtdışı ziyaretlerde Davutoğlu’na bir genel başkan yardımcısı eşlik ediyordu.

Bosna Hersek heyetinde Davutoğlu’nun danışmanları milletvekili Ali Sarıkaya, Ankara Milletvekili Ertan Aydın, doktoru Tokat Milletvekili Celil Göçer yer alırken bu isimler dışında Konya milletvekilleri yer aldı. Heyette, Bosna-Türkiye Dostluk Grubu Başkanı Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu’nun olmaması da dikkati çekti. Heyette, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez de yer aldı. Ferhadiye Camii açılışına çevre il ve ülkelerden gelen çok sayıda vatandaş da katıldı. Müslüman temsilcilerin yanı sıra Hıristiyan ve Musevi dininin temsilcileri de birer konuşma yaptı.

‘Tüm eserler ortak himayemizdedir’

2011’de Banja Luka’ya geldiğinde Ferhadiye Cami’nin inşaatının durmak üzere olduğunu hatırlatan Davutoğlu, ayağa kaldırılması için talimat verdiğini söyledi. Açılışın insanlık vicdanı, ortak kültür mirası ve Bosna Hersek’in geleceği açısından üç önemli boyutu bulunduğunu belirten Davutoğlu şunları söyledi: “Bilinsin ki Bosna Hersek’te ortak mirasımız olarak inşa edilen bütün eserler ortak himayemiz altındadır. Mostar Köprüsü’nü de Cumhurbaşkanımızla birlikte açtık. Şimdi Ferhadiye’deyiz inşallah Alaca Camii’nin açılışını da birlikte idrak edeceğiz. Cumhurbaşkanımız, hükümetimiz, bütün kardeşlerimiz adına söz veriyorum. Bosna Hersek’de yıkılan her kültür mirasımız mutlaka yeniden inşa edilecektir. Bizim burada niçin bulunduğunu kimse sorgulamasın, biz burada kardeşlik, insanlık, çok kültürlü bir Bosna Hersek için bulunuyoruz. Buradaydık, buradayız, burada olacağız, ebediyete kadar.”

Bosna Hersek’in kurucusu Aliya İzzetbegoviç’i de anan Davutoğlu, “Ey bilge insan, ey büyük lider mekanın cennet olsun, İnsanlık dersi vererek yürüttüğün mücadelenin bugünkü sahipleri bizleriz. Yıkılan her camiyi yeniden inşa edeceğiz. Yıkılan her yüreği yeniden kazanacağız” diye konuştu.

Heyete son anda Türkeş de eklendi

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Bosna Hersek ziyaretinde yer alacak heyete son dakikada Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş’i de dahil etti.

Bosna Hersek’e gideceğini Davutoğlu’nun basın toplantısı öncesi Esenboğa Havalimanı’nda öğrenen Türkeş’in yaşadığı şaşkınlık Başbakan yardımcıları Mehmet Şimşek, Yalçın Akdoğan ve Lütfi Elvan’ı güldürürken, son dakika değişikliği devlet yönetiminde ilginç bir durumun yaşanmasına yol açtı. Türkeş’in son anda heyete dahil edilmesi, iki Başbakan Yardımcılığı’nı vekâletsiz bıraktı. Resmi Gazete’de yayımlanan vekâlet tezkerelerine göre geziye Akdoğan ve Elvan katılacak, Akdoğan’a Türkeş, Elvan’a ise Adalet Bakanı Bekir Bozdağ vekâlet edecekti. Ancak Türkeş de Bosna-Hersek’e gidince hem kendisinin hem de Akdoğan’ın Başbakan Yardımcılığı vekâletsiz kalmış oldu. (ANKARA Milliyet )

‘23 yıl önce bu acıyı hissettim’

Başbakan Davutoğlu, caminin açılışında şunları söyledi: “Dört sene önce Saraybosna’ya geldiğimde Ramazan’da Boşnak kardeşlerimle buluşmuş, onlara, ‘insanlığı inşa eden bütün şehirler yıkılsa sadece Saraybosna ayakta kalsa insanlık yeniden inşa edilir’ demiştim. O zaman da ben Türkçe bu cümleyi bitirdiğimde Boşnak kardeşlerim ayağa kalkıp alkışladılar. Bir öğrencim, ‘Boşnaklar ne zaman böyle Türkçe öğrendi’ dediler. Yürekten konuşana tercümana gerek kalmaz. Buraya yürekten yüreğe konuşmaya geldim. Biliniz ki burada tek bir kardeşimizin burnu kanasa bizim yüreğimizden kanlar fışkırır, biliniz ki burada bir tek caminin taşı eksik olsa, bizim gönül dünyamızın omurgasında eksiklik olur. Bundan 23 sene önce Ferhadiye Camii barbarca dinamitlerle yıkıldığında ben Malezya’da Boşnak öğrencilerimle haberi aldığımda acıyı gönlümde hissetmiştim” dedi.

Sağ elinde bandajla

Davutoğlu’nun sağ elindeki bandaj dikkat çekerken, önceki gün Konya ziyareti sırasında bazı vatandaşların elini sıkması ve çekmesinden dolayı zedelenme oluştuğu ağrı nedeniyle bandaj taktığı öğrenildi. Elindeki sargının kas gevşetici özel bir sargı olduğu ifade edildi.